Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.2.2011

Lehetséges megoldás a Közel-Kelet problémáira: tetőkertek

A kairói lakosok megünnepelték és eltakarították a történelmi jelentőségű tüntetések nyomát; most Egyiptom “felépítésének” időszaka következik. Habár számos tényező hozzájárult a tüntetések kitöréséhez, az olaj- és élelmiszerárak növekedése fontos szerepet játszott ebben. Egyes szakértők úgy vélik, egy sor környezetvédelmi intézkedés, például a tetőkertek kialakítása részben megoldás lehet a problémákra.

A Green Prophet című, közel-keleti környezetvédelmi blogban már a forrongások előtt megjelent egy cikk a tetőkertek lehetséges előnyeiről. Az utóbbi két hónap eseményei miatt ezt a témát ismét fel kellene eleveníteni. Például Hong Kongban és Szingapúrban a helyi fogyasztásra szánt zöldségek és húsfélék több mint 20%-át a városban termelik meg. Az ökológiai haszon mellett – levegő tisztítása, a hőmérséklet szabályozása – a házak tetején levő kertek az éhínség elkerülésére is megoldást jelentenének, a helyiek pedig keresethez juthatnának.

A hagyományos közel-keleti épületek lapos teteje megfelel a kertészkedésre; Anatólia egyes vidékein régóta folytatnak ilyen tevékenységet. A tetőkertek nem szüntetnék meg a szegénységet vagy a politikai válságot, de kis lépést jelenthetnének milliók életkörülményeinek javítására. És talán Mohamed Boúazizi zöldségkereskedő története sem ismétlődhetne meg, aki felgyújtotta magát, amikor elkobozták az áruját, és ezáltal a tunéziai tüntetők szimbólumává vált.

Forrás: Tree Hugger/think.adevarul.ro

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!