Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 8.2.2011

Egyiptom túlnépesedési gondokkal is küzd

Fotó: Nasser Nouri/flickr.com

Az önkényuralmi rendszer mellett, amellyel az egyiptomiak jelenleg küzdenek, egy másik problémával, a túlnépesedéssel is szembe kell nézniük. Mubarak uralkodásának kezdete óta a népesség szinte kétszeresére, 44 millióról 80 millióra nőtt, ezáltal a legnépesebb arab országgá vált. A népsűrűség is igen magas, az emberek egy Nílus menti keskeny sávban laknak, míg az ország legnagyobb része sivatagos.

Amennyiben a mostani ritmusban folytatódik a népességnövekedés, Egyiptom lakossága 2050-re elérheti a 160 milliót. Mubarak kormánya ugyan népszerűsítette a fogamzásgátlást és a kevesebb gyerekes családmodellt, így a növekedés sem olyan mértékű, mint 30 évvel ezelőtt. 1981-ben egy egyiptomi nő átlagosan öt gyereket szült, ma csak hármat, de ez még mindig nem fenntartható. Abd Al-Salam Hassan, a kairói Demográfiai Központ kutatója szerint az országvezetés születésszabályozási kísérletei nem túl sikeresek, mivel az emberek nem hiszik, hogy a kormány bármiféle jót akarna nekik.

A népessségnövekedés a fiatalok munkanélküliségének a növekedését is maga után vonta. Az egyiptomi munkanélküliek 90%-a 15 és 29 év közötti. Ugyanakkor a fiatal nők sokkal nehezebben találnak – és kevésbé keresnek – munkahelyet, mint a férfiak. Az ország élelmezési promblémákkal is küzd, amelyet a demográfiai robbanás, a klímaváltozás és a kőolaj magas ára csak fokoznak.

A népesség növekedésével a belakható terület iránti igény is nő, míg a mezőgazdasági területek aránya csökken. Ezáltal az országnak még inkább importtermékekre kell támaszkodnia. Egyiptom már most a legnagyobb búzaimportőr; 2010-ben a lakosság által elfogyasztott élelmiszerek 40%-át, a búzának pedig 60%-át importálták.

Forrás: Grist/think.adevarul.ro

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: L. Árpád Ferenc
  Közzétéve: 18.2.2011, 5:00 pm

  A malthus-i túlnépesedés az én ismeretim szerint csak a problémna egyik fele – a másik az ehhez tartozó ökológiai egyensúly felborulása.
  Részletesebben lásd az alábbi hegyen:
  SZIKESFÖLD-FORRADALMAK
  http://www.baber.hu/publications/konyvtar/egyiptom-jemen.html

Szólj hozzá!