Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 5.1.2011

Rejtélyes összefüggések irányítják a történelem eseményeit?

Az ember szereti azt hinni, hogy a tragédiákat külső, ördögi erők okozzák, és ha valami predestinált, akkor semmi nem állíthatja meg. Ahogyan Nostradamus próféciáiból mindig ki lehet utólag olvasni a jóslatot, egyes eseményekben is számtalan összefüggést lehet találni, ha nagyon akarjuk. A két leghíresebb, többféle fórumon terjedő történetet vettük most számba.

A Lincoln-Kennedy effektus

Lánclevelekben, humor- és paranormális jelenségekkel foglalkozó portálokon egyaránt terjed az a szöveg, amely Abraham Lincoln és John F. Kennedy élete és halála közötti rejtélyes összefüggéseket taglalja. Mindkét elnököt ’60-ban választották meg, családnevük 7 betűből áll, mindkettőt Johnson nevű alelnökük követte az elnöki székben, pénteki napon lőtték le őket, gyilkosaik három nevet viseltek (John Wilkes Booth és Lee Harvey Oswald) és mindkét név 15 betűből áll. Csavarok a sztoriban: Lincolnnak Kennedy, Kennedy-nek pedig Lincoln nevű titkárnője volt, Lincoln gyilkosa színházban ölt és egy raktárba futott, Oswald pedig egy raktár tetejéről lőtte le Kennedyt és egy színházban bújt el. A szerzők szerint pedig a leghátborzongatóbb az egészben az, hogy halála előtt egy héttel Lincoln a marylandi Monroe helységben, JFK pedig Marilyn Monroe-val töltötte az idejét.

A szövegnek több variánsa létezik, egyes változatokban a listát a két elnök politikai nézetei, katonai szolgálata, családi élete is kiegészíti, hogy minél több hasonlósággal borzongassák az olvasót. Az egyik blog még azt is megemlíti, hogy mindketten sokat beszélnek arról, hogy milyen könnyű egy elnököt megölni, és „feltételezett” szavaikat idézve megállapítja, hogy a két mondat egyaránt 16 szóból áll.

>>A lista egyik hosszabb változata, angolul>>

A snopes.com legendavadász oldal szerint ez a városi legenda már nem sokkal Kennedy halála után terjengeni kezdett. Bár néhány állítás igaz, ezek olyan egybeesések, amelyeknek nagyon nagy a valószínűségük, a lista egyes elemeit pedig egyszerűen kitalálták vagy tévesen közölték. A „leghátborzongatóbb” tény például semmiképp sem lehet igaz, hiszen Marilyn Monroe már egy évvel a Kennedy-gyilkosság előtt meghalt. Ugyanígy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy Lincolnnak lett volna Kennedy nevű titkárnője, bár Kennedy mellett tényleg dolgozott egy Evelyn Lincoln nevű hölgy.

Azok a tények, amelyek valóban egyeznek, egyáltalán nem meglepőek a snopes.com szerint. Például a négyéves választási ciklus, illetve az adott politikai körülmények következtében a pontosan 100 éves távolság kettejük elnökségbe lépése között könnyen bekövetkezhető egybeesés. Annak, hogy pénteki napon lőjenek le valakit, gyakorlatilag egy a héthez az esélye, közszereplők esetében még nagyobb, hiszen egy elnököt nyilvános megjelenésen lehet legkönnyebben lelőni, és ez többnyire hétvégén esedékes. Az, hogy mindkettejüket fejbe lőtték, még valószínűbb, mivel a szívlövés mellett a legbiztosabb módja annak, hogy valakivel végezzenek.

A gyilkosság helyszíne és a gyilkos rejtekhelye közötti összefüggés pedig egy kedves nyelvi csavar, ugyanis Oswald a Texas Theater-ben rejtőzött el, ami nem színház, hanem mozi, viszont az amerikai angolban a filmszínházat is nevezik „theater”-nek.


Sátán a WTC füstjében? Fotó: borsodonline.hu

A 11-es szám átka

A 2001-es New York-i terrortámadások körül számos városi legenda született. Szintén interneten terjed az a numerológiai fejtegetés, amely szerint a 11-es számban rejlik a tragédia kulcsa. Ennek alapján New York City, Afganisztán, Ramzi Yousef (1993-ban az ikertornyok elpusztításával fenyegetőző terrorista) és George W Bush neve 11 betűből áll. New York a 11.-ik tartomány. 11 a terrortámadásokhoz kapcsolódó egyéb számok összege is: 9/11 (9+1+1=11), az elsőnek becsapódó, 11-es számú repülő 92 utast vitt, a második, 77-es számú pedig 65-öt, az áldozatok száma az elrabolt repülőkön 254, szeptember 11. az év 254. napja, a madridi robbantás 2004. 3. 11-én történt, 911 nappal a WTC-merénylet után. Ebben a történetben is szerepel „leghátborzongatóbb” rész; a Korán 9.11 könyvében ez áll: “Ez meg van írva, Arábia fia fel fogja ébreszteni a félelmetes Sast. A Sas mérge végig fog söpörni Allah földjén, amíg páran kétségbe esnek, addig több és több embert boldoggá tesz: a Sas mérge megtisztítja Allah földjét és béke lesz.”

Természetesen itt is a „legborzasztóbb” elem lesz a legfeltűnőbb módon valótlan. A Koránnak nemhogy a 9.11 könyvében, de az egészében sem található ilyen idézet. A másik tárgyi tévedés a második repülő utasaira vonatkozik, ugyanis a 77-es számú járatnak (amely különben nem is a tornyokat, hanem a Pentagont vette célba) 64, nem 65 utasa volt. A többi állítás igaz, de mélyebb összefüggéseket keresni a számok között fölösleges (például Bush neve akkor 11 betű, ha középső nevének csak a kezdőbetűjét számoljuk.)

A számmisztikát fejtegető szöveg végén extraként az áll, hogy amennyiben még mindig kételkednénk, a Q33 NY kifejezés – az elsőként becsapódó repülő száma – betűtípusát cseréljük Wingdings-re, majd szörnyülködjünk. A képernyőn ez jelenik meg:


Bár a papírlapot kis jóindulattal toronynak is lehet nézni, a bökkenő csak annyi, hogy ilyen számú gép nem létezik.

összeállította: Rácz Tímea

Címkék: , , , , , , ,

8 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Laci
  Közzétéve: 5.1.2011, 1:27 pm

  Ügyes, nagyon ügyes cikk.

 2. A hozzászólás szerzője: Purdé
  Közzétéve: 6.1.2011, 5:22 pm

  A tornyokba ütköző két gép az American Airlines 11-es és az United Airlines 175-ös járata volt.

  Nem lehet,hogy az összeeesküvés elméleteket maguk az összeesküvők terjesztik?

  Ajánlom mindenki figyelmébe a konteo.blog .hu oldalt

 3. A hozzászólás szerzője: Purdé
  Közzétéve: 6.1.2011, 6:06 pm

  Konspirációs teoriákkal foglalkozó blog,hogy pontosabb legyek.

 4. A hozzászólás szerzője: Purdé
  Közzétéve: 6.1.2011, 9:17 pm

  A véletlenek sorozata pedig folytatódjon azzal,hogy 1995- ben Steven Jackson megjelentetett egy játékkártyát melynek lapjain szerepel a démoni arc, no meg az ikertornyok és a Pentagon felrobbantása.

 5. A hozzászólás szerzője: bacsa
  Közzétéve: 10.1.2011, 6:18 pm

  nahat, akkor lehet hogy a Terror Pista a Steven kartyairol lopta az otletet!
  (a fustot meg valaki megfotosoppolta odafenn a 72. emeleten)

 6. A hozzászólás szerzője: Attila
  Közzétéve: 12.7.2011, 12:33 pm

  ááá, nem kell ehhez Steven Jackson játékkártyája. maga a Pentagon is adott ki 2000-ben olyan lapot, amin arra figyelmeztettek, hogy Osama támadhat pl. úgy is, hogy gépeket vezet a tornyokba. szép illusztrációt is festettek hozzá

 7. A hozzászólás szerzője: Pracli
  Közzétéve: 22.2.2012, 3:03 pm

  Kennedy halálának valódi oka:
  http://indavideo.hu/video/Kennedy_halalanak_oka_magyarul_-_reszlet

 8. A hozzászólás szerzője: kiskacsa
  Közzétéve: 30.1.2014, 9:33 pm

  lehtetlen veletlenek egybefuggo sorozata az az ordogi alak mely kirajzolodik a fustben en vagy akar a 10 eves unokahugom siman megfotosoppolja ez csak FIKCIO nem kell elhinni am a korrannak is van egy olyan bejegyzese mejben a vilagveget irja le de sokkal elterobb mint a bibliae megis a jelenesek konyve a bibliaban es a koranban szinte ugyanaz 😀 😀 meg az osbun is igy van megirva XD szoval ahogy az ISTEN akarja ezt emberi esz nem foghatja fel mij kepessegekkep bir ISTEN

Szólj hozzá!