Think Outside The Box

Transindex rovatok


Invazív fajok | 31.12.2010

Hívatlan állandó vendégünk: a fáraóhangya


Dolgozók. Fotó: heyrod/flickr.com

Apró sütemény az asztalon. Máris tömegesen megjelentek rajta az apró hangyák. Aki már találkozott velük, egyből felismeri őket. A piciny sárgás-barna fáraóhangyák begyűjtik a táplálékot, majd átmasíroznak a lakáson. Vissza a hangyafészekbe, amelyet a fal vagy a padló kis repedésében, vagy éppen a szekrényben alakítottak ki.

Erős Katalin

A fáraóhangya, vagy Monomorium pharaonis (Linnaeus, 1758) az egyik legelterjedtebb invazív hangyafaj. Az ember optimális trópusi környezetet alakított ki számára. A fűtött lakások, szállodák biztosítják a hangyalárvák gyors fejlődéséhez szükséges ideális 26 Celsius-fokos hőmérsékletet és a 80%-os páratartalmat.

A mindenevő betolakodó elsősorban éjszaka aktív. Az éléskamrákban raktározott táplálékból kedvére válogathat és válogat is. Táplálékát a fészektől akár 35 méterre is megtalálja, majd az általa rakott feromonnyomokat követve aknázza ki a fehérjében és szénhidrátokban gazdag forrásokat: hús, kenyér, méz, sütemény és sok más minden kerülhet a menübe.

A Myrmicinae alcsaládhoz tartozó betolakodó többfészkes kolóniákat alakít ki, amelyekben több száz szaporodóképes királynő él. Egy királynő legalább egy évig életképes, és több száz petét is képes lerakni. Nincs nászrepülés, a fiatal ivaros egyedek nem hagyják el a szülőkolóniát, így a párzás, minden környezeti behatástól védve, a fészekben történik. A megtermékenyített királynők ezután vagy a szülőkolóniában maradnak, vagy néhány dolgozóval együtt, a szülőkolóniához közel ún. leánykolóniákat hoznak létre. Az így terjedő kolónia néhány száz vagy ezer, de akár több százezer dolgozót is tartalmazhat. Ebben az ún. unikoloniális rendszerben alacsony intraspecifikus agresszivitást és ugyanakkor magas fészkek közötti kooperációt találunk.

A fáraóhangya e terjedési stratégiával azonban csak kis távolságokra jutott volna el, valódi térhódítását mi tettük lehetővé. A néhány dolgozót tartalmazó leánykolóniák, a fiatal megtermékenyített királynők kis helyen, postai szállítmányokban, dobozokban is elférnek, így könnyen új élőhelyre/lakásba kerülhetnek, ahonnan aztán tovább terjednek.


Monomorium pharaonis preparálva. Fotó: www.antweb.org

A fáraóhangyát Egyiptomban írták le, ezért őshazájának sokáig Észak-Afrikát, majd idővel a trópusi Közép-Afrikát tartották. Az új elmélet szerint származási helye azonban a trópusi Ázsia. Az újabb afrikai adatok elsősorban az ember közeléből, a partmenti területekről és a szigetekről jelzik a fajt, míg Kelet-Indiában természetes körülmények között, a nagyvárosoktól távol is szaporodik. A talajban és kövek alatt alakítja ki kolóniáit, ahol nem csak fészekhasadással terjed. Lehet, hogy innen indítottuk világhódító útjára.

Már több mint egy évszázada meghódította az ember által lakott területeket. A 19. század második harmadában, az Antarktisz kivételével, már minden kontinensről ismert volt (Európa – 1828, Ázsia – 1851, Dél-Amerika – 1854, Afrika – 1857, Ausztrália – 1858, Észak-Amerika – 1864, Óceánia – 1876), pedig az invazív hangyafajok dokumentálása akkor még gyerekcipőben járt.

Elterjedésének gócpontjait Nyugat- és Közép-Európában, valamint Észak-Amerika nyugati részében találjuk. Elsősorban hajós kereskedelemmel terjedhetett el, de később a megnövekedett áruszállítással, turizmussal, nagy építkezésekkel segítettük további térhódítását. Romániában először Paraschivescu jelezte Bukarestből 1978-ban, ma már azonban ismert Csíkszeredából, Kolozsvárról, Nagyszebenből és Nagyváradról is. Hazai jelenlétéről tehát egyelőre csak szórványos adataink vannak, de feltehetően, más országokhoz hasonlóan, minden nagyváros jól fűtött lakásaiban előfordul. Csíkszeredai előfordulása is jelzi, hogy az alacsony téli hőmérséklet ellenére is jól beilleszkedett lakásainkba mint albérlő.

Trópusi hangyafaj, így nálunk kinti körülmények között nem képes túlélni a mérsékelt övi hideg teleket, +8-0 Celsius-fok alatt a nagyobb kolóniái is elpusztulnak. Ellentétben más európai invazív hangyafajokkal (pl. Lasius neglectus), kolóniáit nálunk nem találjuk meg zavartalan környezetben, természetközeli körülmények között, így minimális hatása van az őshonos hangyafaunára.

A fáraóhangya, kellemetlen albérlő mivolta mellett, hírhedt kártevő. Több bakteriális humánpatogén potenciális vektora lehet. Mivel a dolgozói kicsik, a kórházakban könnyen utat találnak a hulladék, a sebek, a betegek és a steril eszközök között. Bizonyítottan terjeszti a Pseudomonas spp., Salmonella spp., Streptococcus spp. és Staphylococcus spp. kórokozókat.


Felhívás

Köszönet Csepregi Jankának (BBTE) és dr. Máthé Istvánnak (Sapientia EMTE) a fáraóhangya nagyváradi, illetve csíkszeredai elterjedésére vonatkozó adatokért. Újabb adatokat szívesen látunk bárkitől.

A szerző a BBTE Szárazföldi és vízi ökológia magiszteri program II. éves hallgatója

Válogatott szakirodalom:

Wetterer, J. K. (2010): Worldwide spread of the pharaoh ant, Monomorium pharaonis (Hymenoptera: Formicidae). – Myrmecological News 13: 115-129.
Markó, B. (2009): Invasive ant species (Hymenoptera: Formicidae) in Romania. – in: Rákosy, L., Momeu, L. (szerk.): Neobiota din România. Presa Universitară Clujeană, Kolozsvár, 147-152.

Címkék: , , , , , ,

11 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Jancsó Katalin
  Közzétéve: 31.12.2010, 5:39 pm

  Kár, hogy nem írták le, hogy Magyarországon nagyon olcsón vegyszer üzletekben létezik egy fáraóhangya elleni szer, amely nagyon gyorsan megoldja a gondokat, mert az anyára veszélyes hormont tartalmaz és miután az kipusztul a raj is megy utána. Amerikai import vegyszer különben, itt is lehetne forgalmazni.

  • A hozzászólás szerzője: szaszaaaa
   Közzétéve: 12.9.2012, 11:28 am

   szia!! de van egy olcsomod hogy ha erös szagu csiroldoval le fujja akkor abban a pillanadban halálát leli ahol látja bemenni öket akkor fujon oda s enyii köszi a figyelmet

  • A hozzászólás szerzője: Spurcli
   Közzétéve: 27.9.2013, 5:27 pm

   És mi ennek az olcsó szernek a neve?

 2. A hozzászólás szerzője: Laci
  Közzétéve: 2.1.2011, 7:23 am

  A 90 -es években szöleim székelyudvarhelyi lakásában is megjelentek. Sikeresen irtottuk.

 3. A hozzászólás szerzője: Eniko
  Közzétéve: 2.1.2011, 2:06 pm

  Nekunk is volt, Szekelyudvarhelyen, 1995 /2003 korul, sokat kinlodtunk, veszodtunk vele.Magyarorszagrol hoztunk hangyairtot, azzal sikerult megszabadulni tole. Nem szeretik a sutoport, ahol eljarnak oda kell szorni. Rettenetes, zarni kell minden elelmet, fertotleniteni, ruhak, fehernemuk koze is betelepednek… Isten orizzen meg egyszer ilyen lakotarsaktol!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. A hozzászólás szerzője: Ezeket szerettétek 2011-ben: egészséges-e a tej, manele pró és kontra, no meg a zöldségleves » Think Outside The Box
  Közzétéve: 28.12.2011, 3:41 pm

  […] ugyanis előbbiben a földikutyát leíró, utóbbiban a tavaly szilveszter napján megjelent, fáraóhangyákat tárgyaló cikk érdekelte legjobban az olvasóinkat. Ideiek közül a Turulmadarunk, a kerecsensólyom című, […]

 5. A hozzászólás szerzője: Istvan
  Közzétéve: 5.9.2012, 12:27 pm

  Kolozsvaron is megjelentek a faraohangyak, a Monostori negyed vegen, foldszintes kertes hazban. Valogatosak, kenyermorzsat nem kedvelik de az olajat zsirt annal inkabb. Zakuszka befozes utan tomegesen jelentek meg, tobb szazan, a lecseppent olajos foltok korul. Erdekes volt megfigyelni hogyan terjed a “veszely” hire kozottuk: egy kb 50-60-s csoportot kis sepruvel eltavolitottam, szetzavartam. ezt kovetoen megindultak egy iranyban, fokoztosan a tobbi csoport is otthagyta a taplalekot es elindultak ugyanabba az iranyba. kosszu tomott sorban haladtak a feszek bejarata fele majd eltuntek a parketta szellec egy reseben. Megfigyelheto volt, hogy olyan tavolabbi elszigetelt csoportok is menekulore fogtak a dolgot, amelyek ehyedeivel a megzavart csoport tagjai nem “erintkeztek”. Mikozben a tomeg vonult befele a feszekbe, nehany ujonc kifele igyekezett. Suru csapvaltas a befele igyekvokkel, majd a 3-4-ik ilyen talalkozas utan “elhittek” hogy baj van es hatraarc, nyomas vissza feszekbe a tobbiekkel. A teljes elvonulasi ido 2m tavolsagra kb 10 percet vett igenybe.

 6. A hozzászólás szerzője: viktória
  Közzétéve: 12.11.2013, 7:08 am

  jó lenne tudni annak az írtó szernek a nevét, és hogy hol lehet kapni, mert nekünk a sütőpor sem vált be.. egy ideig el voltak tűnve, csak itt-ott jelent meg 1-1 hangya, de ma reggel megint tele volt a kenyér. az a baj, hogy annyira undorodom tőlük, hogy nem bírom nézni, hogy merre mennek, és fújkálni őket, mert előbb leszek ki az idegeim, és viszket mindenem a hangyák láttára…

 7. A hozzászólás szerzője: klaudia
  Közzétéve: 14.8.2014, 9:16 pm

  Én érdeklődni, szeretnék, hogy okozott e valakinek fáraóhangya (nem kórházra gondolok,saját lakás) valamiféle bakteriális fertőzést, és ha igen, arra ,pontosan ,hogy derült fény.Én csak azért érdeklődöm, mert nálunk is van a lakásban, sajnos eddig sikertelen a harc ellenük. Nagyon elvagyok keseredve,6 éves lányom két és fél éve visszatérő coli baktériummal küzd(vizeletben kimutatva),nem tudjuk mihez kötni,se uszoda,se óvoda,mert nyári szünetben is előfordult.Nekem 2 éve streptococcus B típusú baktérium van a szervezetemben, ami visszatérő méhgyulladást okoz,a páromnak nincs semmi tünete,de visszatérő problémám miatt kivizsgálást kértünk, és beigazolódott nála is találtak streptococcust . Most azt gondolhatnák, milyen egy szutykos nő vagyok, ennyi baktérium…….Meg kell cáfolnom, mert régebben is odafigyeltem a környezetemre, és saját higiéniánkra, de azóta még inkább, lehet már átestem a ló túloldalára, ecettel mosok, minden fehérneműt törölközőt,95c°-in, vasalom.fertőtlenítő kézmosót használunk, odafigyelünk,hogy étkezés után ne maradjon elől semmi,ne legyen táptalaj a hangyáknak.nagyon tanácstalan vagyok, mert már kezdek beleőrülni ebbe az egészbe.Kérem aki hasonló problémával küzd, vagy küzdött ,írja le tapasztalatait,hátha segítségemre lehet. köszönöm

  • A hozzászólás szerzője: Anna
   Közzétéve: 2.3.2017, 1:55 am

   Klaudia! Nagyon megköszönném, ha az azóta történtekről írna! Én 2014 évtől nem tudom, mitől vannak bőrtüneteim. Az egész testemen apró rózsaszín göböcskék jelentek meg, amik hónapokon keresztül sem múlnak el, hanem szaporodnak, és elfertőződnek. Hiába jódozom, vagy alkoholozom, viszketnek, és hámlanak. Édesanyám idősek otthonában van 2013 óta, és onnan került valami hozzánk, de az intézményvezetés még bennünket vádol. A településen mondták rühatka fertőzöttség van, de a bőrgyógyászok (8 orvos) mindenki más betegséget állapított meg,(140 ezer forintomba került), rüh fertőzést egyik sem igazolt. Benzil-benzoláttal 20-szor kentem le magam, a végén infúziót kellett adni, mert teljesen beödémásodtam. Már idegileg is teljesen kivagyok! Azóta naponta kétszer feltörölök hipós vagy ecetes vízzel, csak olyan ruhát használok , ami 90 fokon mosható! kidobáltam a szőnyegeim , a régi kárpitozott bútoraim, mert folyton azt éreztem, hogy valami nyüzsög rajtam! Egy idő után a beteg férjemen is jelentkeztek ugyanazok a tünetek. Most 2017 évben derült ki, hogy a lakás minden helyiségében fáraóhangyák jöttek elő. Talán azok okozzák a fertőzöttségemet!? Várom a válaszát, talán segíthetne rajtam az eddig tapasztaltakkal!

 8. A hozzászólás szerzője: ljnda
  Közzétéve: 2.2.2016, 8:40 am

  Nálunk most van a lakon

Szólj hozzá!