Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.12.2010

Think Outside the Boxing Day

Fotó: victorialodging.com

Karácsony másodnapja az angolszász hagyományban Boxing Day, azaz a dobozolás napja. A dátumhoz többféle régi hagyomány kötődik, mára azonban mindezt elfelejtették, és december 26-a az őrült vásárlás napja lett.

Rácz Tímea

A hagyomány szerint a nemesi családokban karácsony első napján is szükség volt a személyzetre, ezért nem mehettek haza a családjukhoz, csak másnap. Ekkor azonban kis dobozkában karácsonyi „bónuszt” is kaptak egész évi munkájuk jutalmául. Ugyanezen a napon a templomok is megnyitották a perselyeket, és a szegények között szétosztották az ünnepek alatt gyűlt adományokat.

A cselédség intézményének megszűnésével a nap eredeti jelentése átalakult, ám sokáig még mindig a pihenést jelentette. A 25.-i nagy sütés-főzések és bőséges ebédek után a következő napon csak a maradékot fogyasztották, kipihenve a lakomák fáradalmait. Egyes helyeken ez a rokonlátogatás napja, és ilyenkor a rokonokat szokás a maradékoktól „megszabadítani”.

Az utóbbi években Nagy-Britanniában, Kanadában és Ausztráliában ezen a napon minden nagy áruház nyitva tart, és hatalmas árleszállításokkal csalogatják a vevőket. A fogyasztásra bármikor készen álló nép pedig már nyitás előtt képes a boltok előtt fagyoskodni, hogy aztán megkaparinthassa a 75%-kos árcsökkentéssel kapható serpenyőt vagy nadrágot.

A TreeHugger tavalyi cikkében emlékeztetni próbált arra, hogy eredetileg a Boxing Day éppen ellenkező szerepet töltött be; a jól megérdemelt pihenés napja volt, amikor senki nem költött semmit, hanem a maradékokból élt, illetve továbbadta a fölösleget. Az idei Boxing Day ezzel szemben a teljes káoszt jelentette Nagy-Britanniában, ahol még egy fegyveres összetűzésre is sor került.

Bár ez a szokás nálunk még nem jellemző, a Valentin-nap és egyéb importünnepek átvétele után már csak idő kérdése, mikor jönnek rá a hazai bevásárlóközpontok is, hogy hatalmas bevételre számíthatnak a karácsonyi költekezéseket még ki sem heverő, de máris új ajánlatra váró emberek hadától.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!