Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.12.2010

Mit olvastatok legszívesebben 2010-ben?

Márciusban indult el a Think Outside The Box magyar nyelvű verziója a Transindex egyfajta alrovataként, azzal az igénnyel, hogy (egy újabb dobozban) friss szempontokat hozzon a romániai magyar közéletbe. “Valamennyire” zöld projekt, de Csibi Magor szavaival élve “inkább arra koncentrál, hogy ti, a kényelmes, modern, internet- és autófüggő olvasók mit tudtok tenni azért, hogy megváltsátok a világot”. A rovataink top bejegyzéseit nézegetve kiderül, a TOTB-olvasó fogékony a vitára, izgalmasak számára a közvéleményt megosztó témák, nem hőköl vissza egy kis tabudöntögetéstől sem, ugyanakkor intenzíven érdeklődik a környezeti problémák megoldásverziói iránt is. Nem utolsósorban meg akarja ismerni a “szomszédban”, erdőben, patakokban, mezőkön élő társainkat, az őshonos, védett vagy éppen invazív állat- és növényfajokat.

Következzék tehát egy toplista a rovatok legnézettebb cikkeivel:

Aktualitás rovatban a zöldfülű szakácsoknak adhattuk a leghasznosabb tippet, hiszen az egyszerű zöldségleves receptjére kerestetek, kattintottatok legtöbben. A receptet Kertész Melinda osztotta meg az olvasókkal.

A Pró és kontra vitarovat legolvasottabb cikke a cölibátusról szól, a vitaindítót Rácz Tímea írta, a felkért hozzászólók, Liviu Jitianu és Elekes András véleményét elolvasva pedig arról dönthettek, a papi nőtlenség elévült szokás, avagy évezredes hagyomány, aminek ma is érvényessége van.

A publicisztikák közül a legtöbb hozzászólást is kiváltó, legolvasottabb anyag Fülöp Noémi: Vesztes csatám a szépségápolással című cikke, ahol azt a – reakciókból ítélve szentségtörő – gondolatot fogalmazta meg, hogy ahelyett, hogy évi 3 hetet az életéből sminkelésre, fodrászatokban, butikokban és hasonló helyeken töltene, inkább olvas vagy megnéz egy filmet.

Az olvasói levelek közül Hartel Tibor ökológus 800 éves tölgyek árnyékában Segesváron című beszámolója volt a legnépszerűbb, amelyben a szászföldi Breite rezervátumban újraélesztett tevékenységekről ír. Ugyancsak az ő tollából született a Védett fajok rovat legolvasottabb cikke is: Ez nem dinoszauruszbébi, hanem tarajos gőte.

Az Invazív fajok rovatban Imecs István cikkét olvastátok leginkább a kínai razbóra nevű, az ember által behozott halfaj térhódításáról (Kínai invázió Európában: egy csepp tinta a pohár vízben).

Urban Legend kategóriában, egyúttal a TOTB történetében legtöbben a Ne moss hajat, megtisztul magától! című cikkünket olvastátok. Kiderült, hogy a haj öntisztulása nem is olyan badarság, mint amilyennek első látásra tűnik, hiszen többen is beszámoltak arról, hogy sikerült a kezdeti nehézségeket legyőzni, és a hajuk körülbelül egy hónap után tisztának, erősebbnek bizonyult.

Az Urban Hero rovatból Kolumbán Katalinra, azaz Tikára voltatok legkíváncsibbak. Az erdővidéki lány Malawiban önkénteskedett 6 hónapig, iskolát alapított, tanított, és sajnos az egészségügyi ellátásról is első kézből tud mesélni. Az interjút még Tika malawi tartózkodása alatt Bakk-Dávid Tímea készítette.

Serban Copot, alias a Hiéna tudott valamit, amikor a Hatalmas botrány!* címet adta az egyik Caveman-bejegyzésének. A szöveg végén, a csillag mellett ez áll: „Mr. Caveman fogadásokba bonyolódott. Fogadott egy baráttal arról, hogy mennyire fontos a bombasztikus cím és az olvasóra gyakorolt hatása a publicisztikai szövegekben.” Tekintve, hogy a barlangemberek bejegyzései közül erre a szövegre kattintottatok legtöbben, a kísérletet sikeresnek könyvelhetjük el.

A másik nagy projekt, a The Borat Project kategóriában két nyertest is hirdethetünk. Az abszolút vezető az utazók hazatérése után született, Hová tűntél, Aral-tó? című összefoglaló riport, azonban ez nem a Borat Project rovatban jelent meg, mégis idekívánkozik. Ha szigorúan az utazás alatti bejegyzéseket nézzük, akkor A kaland mindig ránk talál című szöveget olvastátok legtöbben, amelyben Csibi Magor és Mircea Struteanu vonatos és határátkelős kalandjaikról mesélnek.

A Discovery cikkei közül az a szöveg nyerte el leginkább az érdeklődéseteket, amelynek hazai vonatkozásai is vannak. A Hét romániai “hős”, akikről a Discovery rövidfilmet készít című írásban bemutatott személyek között ott van Marian Chiriac, a román TOTB volt munkatársa, a Primul Maraton projekt vezetője is.

Címkék: , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Demeter László
    Közzétéve: 30.12.2010, 12:18 pm

    Ez egy nagyon jó kezdeményezés volt, értem ezt az egész Dobozra, és különösen a természettel kapcsolatos témákra. Jelenleg Romániában a természeti értékek népszerűsítése eléggé hiányos, bár a média és a közvélemény érdeklődése növekszik a téma iránt. És van is amit mutatni, bemutatni, védeni nálunk. Fontos, hogy a népszerűsítő cikkek szakmailag nagyon jól meg vannak alapozva, forrás értékűek és eligazítást adnak az olvasó számára a szakirodalomban is. Javaslom a szerkesztőknek, hogy könyv formájában is adják ki a termést. Boldog és hasonlóan eredményes Új Évet kívánok mindenkinek.

  2. A hozzászólás szerzője: Ezeket szerettétek 2011-ben: egészséges-e a tej, manele pró és kontra, no meg a zöldségleves » Think Outside The Box
    Közzétéve: 28.12.2011, 3:41 pm

    […] Tavalyi összeállításunkhoz hasonlóan idén is számba vettük, mi érdekelt legjobban benneteket az egyes rovataink cikkei közül. A nézettségmérőnk immár két év statisztikáit összesíti, ezért az éves topba bekerültek olyan cikkek is, amelyeket nem az idén publikáltunk, mégis ezek viszik a pálmát a maguk rovatában. […]

Szólj hozzá!