Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 6.12.2010

Hogy nézhet ki egy környezetbarát esküvő?

Fotó: steena/flickr.com

„Kedveseim, azért gyűltünk ma itt össze, hogy a házasság és a környezetvédelem egybekelését megünnepeljük” – indítja a zöld esküvőkről szóló cikkét a The Ecologist. Mindamellett, hogy egy átlagos, körülbelül 150 fős esküvő sem kerül kevés pénzbe (Nagy-Britanniában 14-23 ezer, ehhez képest Magyarországon 5-15 ezer, itthon 10-20 ezer euró), a környezeti hatása sem kicsi egy ilyen méretű eseménynek. Hol és mennyit lehet spórolni, mennyi odafigyeléssel lehet nagy lemondások nélkül környezetbarátabbá tenni esküvőnk napját?

A ruha

Régen egy-egy menyasszonyi ruhát több generáció nőtagjai is felvették a nagy napon; két esküvő között gondosan, naftalinba csomagolva elzárták. Ez a szokás eltűnt, helyette mindenki saját ruhát szeretne, még akkor is, ha azt csak egyetlen nap veszi fel. A kölcsönző a legkézenfekvőbb alternatíva arra, hogy ne terheljük környezetünket egyszerhasználatos holmik előállításával. Ez nemcsak a természetnek, hanem a pénztárcánknak is hasznos megoldás, hiszen a kölcsönzés jóval olcsóbb, mint egy készruha vásárlása vagy varratása. A vőlegények gyakrabban kölcsönöznek, már ahol frakkban vagy szmokingban szokás esküdni – a menyasszony is megteheti.

A használt ruha vásárlása sem gond, számos turkálóban tökéletes állapotban levő menyasszonyi ruhákat árulnak, illetve az interneten is nagy választékban válogathatunk. Ha mégis úgy döntünk, hogy mi akarjuk először viselni, legalább adjuk tovább. Amerikában például a sellmyweddingdress.com oldal foglalkozik használt menyasszonyi ruhák közvetítésével, itthon a rochiideocazie.net honlapon böngészhetünk menyasszonyi és egyéb gálaruhák között. A készen vásárlást a kézügyesség is helyettesíti – alakítsunk át egy régebbi ruhát vagy fordítva: vegyünk olyant, amelyet később át lehet alakítani, és többféle alkalomra lehet majd viselni.

Aki szeretne még jobban odafigyelni ruhájának ökolábnyomára, az anyagot, annak származási helyét is leellenőrizheti. A ruhák nagy részének alapanyaga pamut/gyapot, amelynek magas ökológiai és társadalmi költségei vannak, mint ahogyan azt a White Gold és a Cotton című filmek bemutatták. A legextrémebb megoldással pedig néhány egyetemista rukkolt elő, akik polivinil-alkoholból tervezték meg a vízben oldódó menyasszonyi ruhát. (Érzékeny nőknek nem ajánlott!)

Fotó: ecouterre.com

Virágok

A vágott virág helyettesítésére adott tippekkel valószínűleg kevés ifjú pár tudna azonosulni: nehezen tudjuk elképzelni magunkat egy cserép virággal az oltár előtt. Igaz, a The Ecologist szerzője sem ajánlja akkor, ha a csokordobálás szokását is követni akarjuk a lagzi után. Kevéssé megoldhatónak tűnik az is, hogy cserepes virágokkal díszítsük fel a termet, amelyeket utána a vendégek hazavihetnek. A legésszerűbb mód arra, hogy minél kevesebbet ártsunk virágdíszeinkkel az, hogy odafigyeljünk a virág származási helyére, és lehetőleg ne több száz kilométernyire, üvegházban nevelt rózsákkal vagy egzotikumokkal ékeskedjünk.

A gyűrű

Az aranybányászat mindenfajta bányászat közül az egyik legszennyezőbb tevékenység, a “véres gyémántok” környezeti és társadalmi impaktjáról nem is szólva. Lehetőség szerint tudakoljuk meg, hogy honnan származik a nemesfém és a drágakő. Emellett idén fogadták el a Méltányos aranybányászat és –kereskedelmi standardokat (Fairtrade and Fairmined gold standards), amelyek több millió, kis léptékben dolgozó aranybányász számára is lehetővé teszik a kibányászott arany megfelelő áron való értékesítését.

Fotó: MyTudut/flickr.com

Szállítás és ajándékok

Mindenki számára kézenfekvő megoldás, ha a nászmenetben megosztozunk az autókon. A The Ecologist által javasolt közszállítás használata talán nem túl szerencsés, hiszen a menyasszonytól senki sem várja el, hogy trolin húzza maga után az uszályt. Ami az ajándékokat illeti; ahol szokás a lista, ott könnyű dolga van a környezetbarát házasulandóknak: nemcsak azt kapják, amit szeretnének (és így nem kerül semmi a szemétbe), hanem pontosan megjelölhetik azt is, hogy honnan lehet az adott terméket környezetbarát változatban megtalálni.

Akiknek sikerült

Az Ethical Weddings honlap tanácsokkal szolgál mindazoknak, akik esküvőjük napján sem akarnak megfeledkezni a környezetvédelemről. Ugyanitt több, különböző országokban élő pár története is megtalálható, akiknek sikerült többé-kevésbé zöld menyegzőt szervezni. Laura például e-Bayen vásárolt álomszép menyasszonyi ruhát potom pénzért, Juliáék egy kis bortermő vidéken esküdtek, így az italokat 100%-ban helyben tudták beszerezni, Henriette és John lakodalmán pedig szinte az egész násznép “kalákában” hozta a sátrakat, hozzávalókat, és közösen szerveztek, sütöttek-főztek külön szervezőcég bevonása nélkül.

>>Mire jó a nagyszabású lakodalom?>>

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!