Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 17.11.2010

Mit kezdjünk egy régi gyárépülettel? Hát költözzünk bele!

A Clujana gyár, Kolozsvár

Régi gyárépületekből és ipari raktárakból alakíthatnak ki szociális lakásokat európai pénzekből, amennyiben elfogadják az új lakástörvényt. Nem precedens nélküli terv – nyugaton ritkán hagynak tönkremenni egy még használható gyárcsarnokot.

Rácz Tímea

Az elhagyatott ipari létesítmények átalakítása világszerte működik, az úgynevezett „adaptive reuse”, avagy az alkalmazott újrafelhasználás jegyében. Kisebb épületekből magánlakást, nagyobbakból művészeti központot, műtermeket, vagy a romániai tervhez hasonlóan több lakást építenek ki.

A Turisztikai és Regionális Fejlesztési Minisztérium szakértői dolgozták ki ezt a tervet, amely alapján úgy vélik, hogy sokkal kevesebb beruházással lehetne kisebb lakásokat létrehozni, amelyeknek a bérleti díja értelemszerűen alacsonyabb lenne, így mindenki jól jár. Mintául többek között London’s Dockland szolgál; a brit főváros egykori kikötője, ahol a szintén sorsukra hagyott ipari épületekből részint hasonló szociális lakásokat, részint luxuslakásokat, hoteleket alakítottak ki.


A kikötő egyik épülete, beruházás előtt…


… és egy mai látkép.

Az egykori nagy raktárakat egy légterű, tágas lakásokká lehet alakítani – már akinek tetszik az ajtók és válaszfalak nélküli otthon. New Yorkban található egy olyan épület, amely építése óta zsinagógától kezdve fehérnemű- és zuhanyfüggöny-gyáron át egészen a raktárig sokféle szerepet töltött be. 1969 óta egy művész házaspár lakásául szolgál.

Hasonló, egybenyíló termekkel rendelkező házat alakítottak ki egy egykor cukorraktárként működő amszterdami épületből. A régi raktárat még 1769-ben építettek, és a belső szerkezetén is alig módosítottak valamit az átalakítás során. Az egyes helyiségeket függönnyel lehet elválasztani egymástól.

A Candy Factory Lofts, avagy a Cukorka Loft Torontóban található, itt egy gyárcsarnokból egész háztömböt alakítottak ki. A hatemeletes épületben 121 lakás, partiterem, vendégapartman, fitneszterem és több tetőterasz található.

A chicagói Vassar Swiss Underwear Company alsóneműgyár 1913-ban kezdte meg a működését. A gyár saját erőművet, a munkások számára pedig olvasószobákat és vendéglőt tartott fenn.

Az épületet a Green Exchange, környezetvédelemre is odafigyelő üzleti csoportosulás szerezte meg, és „zöld” körülményeket teremtve újította fel. Az így kialakított bevásárló- és üzleti központ tetőterén egy 720 négyzetméternyi organikus kert is található. A vízellátás egy részét esővíz begyűjtésével nyerik, a lift pedig különleges terhelés- és sebességérzékelői által 30%-kal kevesebb elektromos energiát fogyaszt, mint a hagyományos liftek.

Szociális lakást pedig kis kreativitással egy volt benzinkútból és ABC-ből is ki lehet alakítani. Igaz, az eredetihez még hozzáépítettek, viszont a régi épület teljesen beilleszkedik az új környezetbe. A fenntartható fejlődés jegyében létrehozott lakóhely tartalmaz egyaránt piaci áron és szociális alapon bérelhető lakásokat, az elektromosságot pedig 50%-ban megújuló energiaforrásokból állítják elő.

Címkék: , , , ,

4 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: mf
  Közzétéve: 18.11.2010, 12:16 pm

  nem rossz, én beköltőznék ha lenne zsé rendbe tenni….

 2. A hozzászólás szerzője: Sebők Botond
  Közzétéve: 18.11.2010, 12:27 pm

  Hasonló ötleteket lehet látni a Dicovery Travel and Living csatornáján, például 400 éves postakocsi-állomást vagy víztornyot alakítottak át lakássá. Úgy tűnik Nagy-Britanniában ez divat lett, és jó megoldás az ipari forradalom műemléképületeinek megőrzésére. Ott a kezdeményezés egyéni, vagy magáncélra vagy eladásra újítják fel az épületeket. A profit sem elhanyagolható, mert például egy romos állapotban 150000 fontért megvásárolt tornyot 100000 font befektetése után kész lakásként 400000 fontra értékeltek fel. Mint más jó ötletek, hátha ez is eljut szerény hazánkba…

 3. A hozzászólás szerzője: Templomok, amelyek már Isten helyett emberek házai » Think Outside The Box
  Közzétéve: 7.6.2011, 5:16 pm

  […] kis ráfordítással komoly lakóházakat lehetne belőlük kialakítani. Gyárépületek esetében már megnéztük, mit lehet kezdeni velük – mi a helyzet a […]

 4. A hozzászólás szerzője: Régi bárkák új formában: csűr, bútor vagy stúdió? » Think Outside The Box
  Közzétéve: 24.10.2011, 4:07 pm

  […] adaptive reuse elve épületek esetében viszonylag egyszerűen működik, mint ahogyan azt gyárépületekkel és templomokkal már láthattuk. Ha nincs teljesen romos állapotban, a felújítás már csak […]

Szólj hozzá!