Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 4.11.2010

A Cousteau-rejtély: mire nem volt felkészülve az emberiség?

„A világ még nincs felkészülve arra, amit ott láttam” – mondta egyszer, valahol Jacques-Yves Cousteau egyik merülése után. A városi legendák terjedésének körülbelül iskolapéldája lehetne az, ahogyan a mondatot idézik az egyes forrásokban, a különféle fórumbeszélgetések pedig gyönyörűen illusztrálják, hogyan terjed a száj-, pontosabban billentyűzethagyomány útján egy történet, amiről a végén senki nem tudja, hogy hol esett meg, és mi az eredete.

Rácz Tímea

Először az urbanlegends.hu-n, egy másik legenda kapcsán botlottunk a történetbe. A cikk arról mesél, hogy annak idején, a ’70-es években szibériai tudósok olaj után kutatva, illetve mélyfúrási rekordra pályázva egészen a Pokolig fúrtak le, és ezt felvétellel is tudták igazolni, amelyen férfiak és nők szörnyű sikolyait rögzítették. Az újabban lánclevélben terjedő történet végén az szerepel, hogy Cousteau egyik embere egy, a Karib-tenger egyik barlangrendszerében végrehajtott merülés után teljesen sokkos állapotban jött a felszínre, majd elmondta, hogy tisztán kivehető sikoltozásokat hallott. A szöveg kiemeli: „Ez az eset ott történt, ahol Cousteau kapitánynak az a híres mondata hangzott el, hogy amit ő ott látott a mélységben arra még nincs felkészülve a világ, ezért nem mondhatja el.”

Ez a változat tehát a Karib-tenger térségébe helyezi a történetet, de a többi része meglehetősen homályos. Cousteau mondta a „híres” mondatot, de nem ő merült alá; az a gondolat pedig, hogy a Poklot látta volna egy barlangban, eléggé hiteltelenné teszi a mesét.

Több fórumon kezdtünk tehát kutakodni, és a téma leginkább kriptozoológiai vagy „a világ titkaival foglalkozó” beszélgetésszálon került elő. Egy francia kriptozoológiai fórum topikindítója arra a történetre hivatkozik, amely különben a legtöbbször található meg ugyanebben a formájában: Cousteau 1986-ban Dzsibuti mellett merült, ahol egy cápát próbáltak egy ketrecbe helyezett tevével odacsalogatni, azonban egy ismeretlen állat teljesen összezúzta ezt a ketrecet.

A Goubet-tó. Fotó: candido33/flickr.com

Ugyanitt olvasható, hogy le nem hivatkozott források szerint a titokzatos lényről felvétel is készült, ám homályosra sikerült, ezért az emberiség még nem állt készen erre a felfedezésre. A Rhédae magazin szerint a Carcharodon Megalodon-nak nevezett hatalmas fehér őscápát látta, a fentebb idézet francia fórum egyes válaszai szerint pedig óriás ráját, tintahalat, esetleg egyéb, a fejlábúak rendjébe tartozó élőlényt.

Az angol cryptozoology.com-on folyó beszélgetés indítója így teszi fel a kérdést: „Olvastam (de már nem tudom, hol), hogy amikor Cousteau csapata a Tahoe-tavat kutatta a ’70-es (?) években, és állítólag valami furcsát láttak. Tud-e valaki erről többet?” Más források is, például az Unknown Exporers weboldal a California és Nevada államok határán található Tahoe-tóhoz kapcsolják a történetet. Itt a kutató állítólag valami szörnyűséggel találkozott a víz alatt, ekkor hangzott el a hírhedt mondat is. „Hogy még rosszabb legyen a helyzet, Cousteau sohasem adott ki semmilyen adatot vagy filmfelvételt arról, amely egy tengerbiológiában jártas tudós legfontosabb és leghihetetlenebb édesvízi felfedezése lehet” – folytatja a cikk.

Az őscápa állkapcsa. Fotó: Ryan Somma/flickr.com

A Tahoe-tó körül keringő legendák prehisztorikus állatról mesélnek, amelyet a Loch Ness-i szörny után csak Tessie-nek emlegetnek. Egyes feltételezések szerint Cousteau is ilyesmit, hatalmas dinoszauruszt vagy vízikígyót láthatott. Azok, akik nem hisznek a ma is élő őslényekben, de Cousteau (vagy valamelyik emberének) meglepő felfedezésében igen, tökéletesen konzervált emberi testekről beszélnek. Egy amerikai blogon található bejegyzés szerint Cousteau valamelyik rokona merült alá, és egyszerre egy indián 1800-as évekbeli, teljesen épen megmaradt bőrruhás teste tűnt fel előtte.

A Hetek című magyarországi hetilap a Tahoe-tavat és a Dzsibutiban található Goubet-tavat azonosnak tekinti (!) és a cikk szerint a híres mondat itt hangzott el. Az urbanlegends.hu-n is idézett pokoltörténet viszont a Bermuda-háromszögnél esett meg a hetilap szerint.

Nehéz tehát kiigazodni a legendák különböző változataiban, és nem mindegyikre találni egyértelmű cáfolatot. A Bloomberg hírügynökség tavalyi információja szerint Clark Lee Merriam, a Cousteau Társaság aktivistája azt nyilatkozta: sohasem vettek részt egy Tahoe-tavi expedíción, és tud arról, hogy a történetet világszerte több tóval kapcsolatban elmesélik. Egy másik kutatócsoport pedig 2009 májusában merült alá a tóba, de semmi hasonlót nem tapasztaltak.

A Tahoe-tó. Fotó: jeroen020/flickr.com

Az is kétséges, hogy a “híres” mondat egyáltalán elhangzott-e valaha: a legismertebb Cousteau-életrajzok közül egyik sem említi, és a neki szentelt Wikiquote-oldalon sem található. A magyar legendavadász oldal egyik bejegyzésének hozzászólásai között az áll, hogy a mondás Nemere István “Rejtélyes elődök és egyéb fantasztikus rögeszmék” című sci-fijében található, ebben a változatban a Titicaca-tó fenekén bukkant Cousteau olyan letűnt kultúrák maradványaira, amelyek megismerésére még nem áll készen a világ.

Nagyon valószínű tehát, hogy a felfedező nevét egyes legendákhoz tekintélyként szerették volna egykor felhasználni, ma meg már nem tudni, honnan és kitől ered a mondás. Aki pedig esetleg nem lenne elégedett a fentebb leírt sokféle magyarázattal arra, hogy mit látott Cousteau kapitány a vizek mélyén, egy továbbiért kattintson ide.

UPDATE:

Ionut Dulamita, a Hotnews TOTB szerkesztője Razvan Popescu biológust, a konstancai Oceanic Club vezetőjét kérdezte a híres mondatról. A biológus szerint ez kétszer is elhangzott, és ezt az információt a Cousteau Társaság egyik volt tagjától szerezte. Először akkor mondhatta a kapitány, amikor 25 évvel a Hajótörés és a 18 méter mélyen című filmek forgatása után visszatért a helyszínre, és megdöbbenve tapasztalta, hogy a tengeralattjárós kutatások megtizedelték a tengeri halak populációit. Ebben a kontextusban a mondattal Cousteau dühét fejezte ki aziránt, hogy az emberek nem képesek a találmányát nemes, és nem destruktív célokra felhasználni.

Popescu szerint másodjára akkor hangozhatott el, amikor Cousteau felfedezte az Amazonas vizének folytonosságát az Atlanti-óceánban, ahol az édesvíz nem keveredik a sós vízzel. Ebben az összefüggésben a híres mondat spirituális értelmet nyer (Cousteau ezidőben az iszlámra való áttérést fontolgatta, és a Korán is tartalmaz egy példabeszédet, amely a sós és az édes víz elválásáról szól). Így az emberiség felkészültségének hiánya azt jelenti, hogy sem a technológiánk, sem kultúránk nincs készen a tenger csodálatos élővilágának megismerésére.

Végül a Cousteau Társasághoz intézett e-mailre Clark Lee Merriam szóvivő azt válaszolta a TOTB-nek, hogy az évek során rengetegen fordultak hozzájuk ezzel a kérdéssel. Dokumentációjuk egyáltalán nem igazolja, hogy a híres mondat valóban elhangzott volna. A szóvivő szerint pedig amire az emberiség semmiképp sincs felkészülve, az a tengeri élővilág megőrzésére hozott intézkedések.

Címkék: , , , , , ,

5 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: A Cousteau-rejtély: mire nem volt felkészülve az emberiség … | Internet Radar
  Közzétéve: 4.11.2010, 7:51 pm

  […] teljes változat megtekintése: A Cousteau-rejtély: mire nem volt felkészülve az emberiség … A bejegyzés kategóriája: Google reader, TudKiemelt szavak: california, ggel-tal, hoz-kapcsolj, […]

 2. A hozzászólás szerzője: szekelyj
  Közzétéve: 17.11.2010, 8:01 pm

  A Titicaca tó fenekén minden esetre lehetnek dolgok amikre az emberiség még nincs felkészülve, de a legnagyobb valószínűség szerint nem élőlények, hanem több ezer tonna aranytárgy. A tavat az inkák ugyanis imádták, és különböző áldozati rítusok folyamán mindenféle értéktárgyat hajigáltak bele…

 3. A hozzászólás szerzője: Mire nem volt felkészülve az emberiség? A Cousteau-csapat tagja lerántja a leplet » Think Outside The Box
  Közzétéve: 21.11.2010, 2:22 pm

  […] Két héttel ezelőtti legendánk Cousteau kapitány híres mondatát vizsgálta, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a sok legenda övezte kijelentés nagy valószínűséggel el sem hangzott. A TOTB időközben felvette a kapcsolatot Ion Cepleanuval, aki a Mer Nature nevű francia szervezetnél dolgozik, biológus, földrajztudós és történész. A Cousteau-csapat tagja volt 1985-1993 között, és múlt heti cikkünk kapcsán a kapitány híres mondatával kapcsolatos legenda eredetéről rántja le a leplet. Az ő levelét tesszük most közzé. […]

 4. A hozzászólás szerzője: Ha a méhek kipusztulnának, még négy évünk lenne hátra: mi ebből az igazság? » Think Outside The Box
  Közzétéve: 27.4.2012, 8:16 am

  […] adtak, politikai célokból”. A tekintélyelv nagyon is tud működni – emlékszünk még a Cousteau-történetre? –, azonban most nem az a kérdés, hogy ki mondta, vagy mondta-e, hanem hogy mennyi az […]

 5. A hozzászólás szerzője: sd
  Közzétéve: 18.10.2016, 8:26 pm

  Szerintem Gyurcsányt látta pipázni az ördöggel..

Szólj hozzá!