Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.10.2010

Az űrturizmus rosszat tenne a Földnek

Fotó: Jeff Foust/flickr.com

Az űrturizmus komoly következményekkel lehet a Föld klímájára, mutatták ki újszerű számítógépes szimulációkon. A rakéták által kibocsátott korom megnövelheti a sarkokon a hőmérsékletet, és jelentősen csökkentheti a jégtakarót.

„22 és fél km fölötti magasságban az egyetlen követlen szennyezési forrást a rakéták jelentik, ezért fontos megtudni, gázkibocsátásuk hogyan befolyásolja majd az éghajlatot ” – mondta Martin Ross, a kutatás egyik vezetője, az Aerospace Corporation munkatársa.

Néhány éven belül beindulhat az űrturizmus, bárki részt vehet légkörön kívüli repüléseken. Ross csapatával együtt 3D modellen végezték a számításokat, amely a Spaceport America, egy Új-Mexikóban épülő űrturisztikai központ fölötti kibocsátások becslésére alapozott.

A kutatók azt mutatták ki, hogy a szén-dioxid és a korom, amelyet évi 1000 rakéta bocsát ki, sok ideig a sztratoszférában marad, és befolyásolja az ózonréteg vastagságát. A rakéták az Egyenlítő mentén 1%-os, a pólusoknál 10%-os ózonréteg-vékonyodást okozhatnak. A korom magába szívja a napfényt, így felmelegíti az atmoszférát ott, ahol nagy mennyiségben található.

Évi 1000 kilövés körülbelül 600 tonna kormot jelent, ami kevesebb, mint a jelenlegi, repülők által kibocsátott mennyiség. Viszont a repülőgépek okozta szennyezést, amely alacsonyabban található a légkörben, az eső elmossa. Eközben a rakéták az időjárási jelenségek kialakulásának zónája fölött termelnék a salakanyagokat, és ezek akár tíz évig is ott maradhatnak.

Forrás: New Scientist/think.hotnews.ro

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!