Think Outside The Box

Transindex rovatok


A Discovery cikkei | 26.10.2010

Dr G, törvényszéki orvosszakértő: megtanultam, hogy milyen értékes az ember élete

Húszéves pályafutása alatt több ezer boncolást végzett. Ezek közül egyesek rutinmunkák, mások különlegesek voltak, és fényt derítettek olyan orvosi esetekre, amelyeket azelőtt megoldhatatlannak tartottak. Dr. G, azaz Jan Garavaglia az Egyesült Államok egyik legismertebb törvényszéki orvosa és a Dr G – foglalkozása: orvosszakértő című sorozat házigazdája. Csapatával együtt azt próbálja kideríteni, miért halnak meg hirtelen egyes egészségesnek tűnő emberek, vagy milyen körülmények között történnek egyes halál- vagy sérülési esetek.

Mi késztette arra, hogy törvényszéki szakértő legyen?

Először belgyógyásznak készültem, kórházban fekvő embereket akartam kezelni, ápolni. Végül a rejtélyek megfejtése miatt tetszett meg a törvényszéki orvosszakértő munkája. Itt nem csak azzal kell foglalkoznod, amire egy boncolás során bukkansz, hanem azzal is, ami az áldozattal halála előtt történt, ahogyan a hullaházba került, és hogy mit mondanak róla az ismerősei. A toxikológiai jelentés után össze lehet rakni a puzzle-darabokat, ezért nagyon tetszett az a fajta kreativitás, amit az ilyen munka igényel. Volt még az egyetemen is egy törvényszéki orvosszakértő, aki nagy hatással volt rám. Amint rájöttem, hogy ezzel a mesterséggel a társadalom javát szolgálhatom, eldöntöttem, hogy ez talál leginkább a személyiségemhez, és szerettem volna nagyon felkészült lenni.

Melyek egy jó törvényszéki szakértő tulajdonságai? Fontos-e a pszichológia ebben a szakmában?

Először is, jó orvosnak kell lenni. Ugyanakkor eléggé kíváncsi és válaszokat igénylő személyiségnek. Ami a pszichológiát illeti, azt hiszem, az emberi viselkedés megértése valóban segít a törvényszéki patológiában. Egy ideig pszichiáter szerettem volna lenni, annyira foglalkoztatott az abnormális emberi viselkedés, és ez segített is. Az emberek gondolkodási módjainak és tetteik motivációinak megértése sokat segíthet.

Voltak megoldhatatlannak tűnő esetek is?

Igen, évente néhány és reméljük kevés is marad. Ez mindig zavar, különösen ha arra gondolunk, hogy valaki büntetlenül megúszott egy gyilkosságot. Nagyon zavaró az áldozat családjának, ha nem tudjuk megmagyarázni, miért halt meg a szerettük. Mégis, legtöbbször ki tudunk zárni néhány lehetőséget, viszont nem tudjuk pontosan a halál okát, csak sejtjük. Ezzel a családok általában megelégszenek.

Hogyan viseli az egyes nyomozások által feltárt gyilkosságok szörnyűségeit?

Gyakran kérdezik, hogyan viselem el egy megcsonkított vagy bomlófélben levő holttest vagy egy gyermek tetemének látványát. Az érzéseket ilyenkor félre kell tenni, az én dolgom nem az, hogy sirassam az illetőt. Nem azért vagyok ott, hogy sajnáljam, hanem hogy segítsek igazságot szolgáltatni. Le kell válnom érzelmileg a helyzetről, és a dolgomat kell végeznem, hogy bizonyítékokat tárjak fel az elkövető kiderítésére.

Viszonyulnak-e néha előítélettel a foglalkozásához?

Ez érdekes kérdés, mivel azt hiszem, egyes kultúrákban még meg is vetnének. Viszont a törvényszéki orvosok népszerűek lettek a médiában, ezért az emberek úgy gondolják, ez egy érdekes foglalkozás. Azt hiszik, az igaz történetet látják a tévéműsorokból, amelyek kedvező fényben állítják be a foglalkozásomat, annak ellenére, hogy ez nem mindig igaz. Emlékszem, egyszer a gyerekeim más gyerekeknél voltak játszani, és az édesanya megtudta, miből élek. Amikor a gyerekek után mentem, megtiltotta, hogy beszéljek erről, és bármi másról a munkahelyemmel kapcsolatban. Beleegyeztem, mert amúgy sem szoktam gyakran emlegetni. Viszont azt hiszem, ez a felfogás megváltozott az orvosszakértőkről szóló tévéműsorok népszerűsége miatt.

A törvényszéki orvoslásról nagyon sok tévéműsor létezik. Lehet ezekben olyasmiről hallani, ami elősegítené a valódi nyomozást?

A legtöbb műsor messzire megy a mesterségünkkel kapcsolatban. Ezek gyakran olyan történetet dolgoznak fel, amelyeket a valóságban több ideig tart megfejteni. Ugyanakkor nem igazolt tudományos tényeket is használnak, ezeket nehéz lenne bíróság előtt bemutatni. Ott minden esetet kifinomult technológiai eszközökkel oldanak meg, míg a valóságban a legtöbb bizonyíték nem ilyen módon kerül elő.

Hogy néz ki egy szokványos munkanap?

Nekem nincsenek szokványos napjaim, mert sose tudhatom, ki mikor hal meg. Bárki, akit ma látsz, holnap a boncasztalra kerülhet. És akkor holnap tíz holttest lesz a hullaházban, vagy egy sem, de ez a ritkább eset. Reggel lemegyek a konyhába és meghallgatom a rádióban, hogy történt-e haláleset. Azután bemegyek dolgozni, megnézem az éjszakai és előző napi eseteket, majd elolvasom a nyomozóim jelentéseit, akik folyamatosan munkában állnak. A jelentés alapján eldöntöm, melyik holttestet kell tovább vizsgálni, melyiknél van szükség boncolásra, és melyikről lehet anélkül is szakértői véleményt mondani. Ezután következnek a boncolások, majd az irodában lediktálom az észrevételeimet. Délután ügyvédekkel találkozom, befejezem a formaságokat és megvizsgálom a toxikológiai jelentéseket. Sok gyűlésem is van; a helyi kormányzatnak dolgozom, és gyakran találkozom a képviselőivel, pénzkeretet és mindennapi gondokat megbeszélni. Röviden, a reggelem a boncolásoké, délutánom a formaságoké vagy a tárgyalásoké. Néha pedig összekeveredik a sorrend. Egy nap sem „szokványos”.

Melyik az a gyilkosság, amelyik a leginkább megérintette?

Életemben láttam már néhány szörnyűséget, elevenen megégett embereket, védtelen, megvert kisgyermekeket. Nem mondhatom azonban, hogy egyik eset rosszabb lenne a másiknál. Több mint húsz éve űzöm ezt a foglalkozást, rengeteg esettel találkoztam, különböző okokból érdekes esetekkel.

Volt-e valaha olyan pillanat, amikor nehezére esett a munkáját végezni, és úgy gondolta, jó lenne feladni?

Nem, én nagyon szeretem ezt csinálni. Nem hinném, hogy valaha is fel akartam volna adni. Egész nap boncolnék, ezt a részét szeretem leginkább; legkevésbé a formaságokat és a törvényszéket. Amikor néha kritikával illetnek, nem kell személyeskedésnek venni. Viszont elmondhatom, hogy a legközelebb olyankor álltam a feladáshoz, amikor rossz napom volt a törvényszéken.

Foglalkozásának köszönhetően nagyon sok mindent tapasztalt, elmondható-e, hogy elővigyázatosabb lett a gyerekeivel emiatt?

Ó, igen, minden, amit tapasztalok, több értelemben is megváltoztatta az életemet. Mindennap halottakat látok, és azt, ami miatt meghaltak – néha balszerencséből, néha saját rossz döntéseik miatt. Azt hiszem, sok mindent tehetünk az ellen, hogy hullaházba kerüljünk. Sokat tanulok, és ezt alkalmazom az életemben, a gyermekeim életében is; azt hiszem, elővigyázatosabb lettem. Nem szeretem ezt a kifejezést, de úgy gondolom, az elővigyázatosság segít annak megértésében, hogy milyen értékes az élet, és megérteni azt a tényt, hogy valamelyest a kezünkben van a sorsunk és a hosszú élet lehetősége. Nem akarok meghalni egy hülye balesetben csak azért, mert előtte nem gondolkodtam tisztán.

Miről beszélget az áldozatok családjaival? Mit akarnak öntől megtudni?

Az igazságot – nem akarják, hogy megszépítsem a történteket. Annyira egyenesen akarnak beszélgetni, hogy gyakran a hatóságok félnek kiadni minden információt. Viszont Floridában, de az államok nagy részében létezik az úgynevezett nagyközönség előtt nyitott felvétel. Az emberek hozzáférhetnek mindenhez, amit felfedeztünk, és az iratainkhoz is. Az igazat akarják tőlem. Tudni akarják, mi történt, tudni akarják a választ rengeteg kérdésre: hogyan kerülhette volna el? Hogyan történt? Mióta volt beteg? Az évek során megfigyeltem, hogy ha az igazat mondom, az emberek rögtön látják ezt rajtam. Kedves és őszinte vagyok hozzájuk, és ezt értékelik.

Hogyan választják ki az egyes sorozatokhoz az eseteket?

Összeülünk, megbeszéljük a történeteket, majd a producer, egy forgatókönyvíró és én eldöntjük, melyeket fogjuk felhasználni. Minden eset érdekes, mindenkinek, aki idekerül, megvan a maga „meséje”. Én a történet végét látom, illetve az azt megelőző néhány évet. És azt hiszem, mindenki érdekes. A műsorban azonban a váratlan fordulatokkal teli eseteket szeretik, amikor sok mindent nem látok előre, nem tudnám az elején bizonyítani. A tévénézők az ilyen részeket kedvelik.

Hogyan pihen munka után?

Ó, hogyan? Mindig akad tennivaló. Amint befejezek egy esetet, sosincs egészen lezárva, meg kell várni a toxikológiai jelentést, néha másokat is, végül pedig össze kell rakni. Egyszerre legalább 50-100 esettel zsonglőrködöm, mielőtt véglegesíteném őket. Tehát sohasem érek úgy haza, hogy befejeztem volna. A legjobban futás vagy edzés közben tudok kikapcsolódni, mindenfajta mozgás elősegíti, hogy ne gondoljak a munkahelyi gondokra.

Az interjú több külföldi sajtóorgánum számára készült a Discovery által szervezett telekonferencián.

Címkék: , , , ,

14 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Aletta
  Közzétéve: 27.1.2011, 3:07 pm

  Doctor G rulez 🙂

 2. A hozzászólás szerzője: róza
  Közzétéve: 23.11.2011, 10:59 pm

  Minden tiszteletem, a doktornőnek, megjegyzésnek csak annyit, hogy én újabban csak a patológusnak hiszek. Pontosabban nekik mindent elhiszek!

 3. A hozzászólás szerzője: Szekeres Tibor
  Közzétéve: 27.12.2012, 1:30 pm

  MInden tiszteletem

 4. A hozzászólás szerzője: Dáloki Lászlóné
  Közzétéve: 27.4.2013, 12:17 am

  Hihtetlen jó orvos. Nagyra becsülöm a tudását.

 5. A hozzászólás szerzője: Jancsi
  Közzétéve: 10.1.2014, 11:08 pm

  Nagyon szeretem a musorokat amit latok a TV ben, ez a no nagyon hires lett de van is miert, gratulalok neki mert jo dolgot csinal! You Are The Best Dr. G. 🙂

 6. A hozzászólás szerzője: Csőke Imola
  Közzétéve: 11.3.2014, 4:40 pm

  A Doktornő egy igazi csoda! Naponta rengeteget robotol, iszonyatosan művelt és mindig a toppon van, kiváló szakember. Elképesztő a munkája. Nagyon megszerettem Dr. G-t, már írtam is neki egy hosszú, kézzel írt levelet.
  Ő a példaképem és az is marad örökké! <3

 7. A hozzászólás szerzője: vavrovits Marcsi
  Közzétéve: 22.4.2014, 11:16 am

  Csodálatos tudással rendelkezik Dr G,amikor csak lehetőség van rá mindig nézem a műsorát,,,,,,

 8. A hozzászólás szerzője: Seres Imre
  Közzétéve: 26.7.2014, 5:38 pm

  Tiszteljétek a bocmestereket is

 9. A hozzászólás szerzője: Goda Vivien
  Közzétéve: 12.8.2014, 12:41 pm

  IMÁDOM! Egyszerűen imádom! Ő a példaképem, és mindig is az lesz! Eddig nem tudtam, hogy mit tegyek és amint megnéztem a legelső részt (nem az évadok szerinti, hanem csak úgy kapcsolgattam és megálltam az ID-n és pont az Ő műsora ment) rájöttem, mihez akarok kezdeni az életemmel! Az Ő hatására kezdtem el megismerkedni a patológiával és az igazságügyi orvostannal és minden álmom, hogy azt csináljam, amit Ő is tesz minden nap! Segítsek embereknek feldolgozni szerettük halálát, illetve kideríteni azt! WE LOVE YOU DR.G.!!!!! <3 <3 <3

 10. A hozzászólás szerzője: SCHÄFFER ISTVÁN
  Közzétéve: 20.8.2014, 6:49 pm

  Nagyon tisztelem és kedvelem a doktornőt!

 11. A hozzászólás szerzője: klári
  Közzétéve: 18.10.2014, 8:41 pm

  Nagyon kedvelem a műsorát!Most is ezt nézem!

 12. A hozzászólás szerzője: Kocsis István
  Közzétéve: 22.5.2015, 9:56 am

  Tisztelt Doktor Úr !

  Egy kérdésem lenne Önhöz. A feleségem 2014 November 30.-án felvágta a bal csuklóján az ereit zsílet pengével,de nem volt olyan mély a seb hogy mentőt hívjak.Meglehet-e állapítani hogy felvagdosta, látható-e elváltozások az erein ilyen hosszú idő után? Tisztelettel kérem a válaszát,számomra nagyon fontos.

  Üdvözlettel: Kocsis István

Szólj hozzá!