Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.10.2010

Két Földre lenne szükségünk 2030-ig

Húsz év múlva két Földet venne igénybe az emberiség, ha továbbra is ilyen ütemben használjuk a természeti erőforrásokat – állítja a WWF idei Living Planet jelentése.

A jelenlegi gazdasági fejlődés és a népességnövekedés mellett 2030-ig két Föld erőforrásaira lenne szükségünk – viszont 4 és félre, ha mindenki olyan mértékben fogyasztana, mint az Egyesült Államok és a többi gazdag ország. A kétévente kiadott WWF-jelentés négy évvel ezelőtt még 2050-re jósolta az erőforrás-szükséglet és az ökológiai lábnyom ilyen mértékű növekedését.

A fejlett államok ökológiai lábnyoma átlagosan ötször nagyobb, mint a fejlődőeké; a tízes toplista így néz ki: Egyesült Arab Emirátusok, Katar, Dánia, Belgium, Egyesült Államok, Észtország, Kanada, Ausztrália, Kuvait és Írország. A jelentés arra is figyelmeztet, hogy Brazília, Oroszország, India és Kína a jelenlegi fejlődési ütemben jó eséllyel pályázik a toplista helyeire. Összességében az emberiség ökológiai lábnyoma az 1960-as évek közepéhez képest megkétszereződött.

>>A jelentés .pdf formátumban>>

2010-et a biodiverzitás nemzetközi évének nevezték ki a 2002-es johannesburgi csúcstalálkozón, viszont az akkor kitűzött célokból szinte semmit nem valósítottak meg. A WWF jelentése szerint 2010 az az év, amikor az ázsiai és csendes-óceáni térség vezérigazgatóinak 34%-a, a dél-amerikai vállalatvezetőknek pedig 54%-a tartja úgy, hogy a biodiverzitás csökkenése negatív hatással lehet az üzletükre. Ezzel szemben az európai vezetőknek csupán 18%-a tett ilyen nyilatkozatot. Viszont egyre több jelentés és jelzés arra figyelmeztet, hogy a természetes világ megőrzése gazdasági haszonnal is jár, kezdve a sokféle adókedvezménnyel, amelyben a környezettudatos vállalkozások részesülhetnek.

>>A biodiverzitás állapota Romániában>>

Az elmúlt negyven évben a fajok 30%-át veszítettük el, amelynek mintegy kétharmadát a trópusi élővilágból. A jelentés szerzői azt is megemlítik, hogy jelenleg 1,8 milliárd ember használja az internetet, míg egymilliárdnak nincs hozzáférése biztonságos ivóvízhez.

Az alábbi interaktív grafikonon az egyes országok ökológiai lábnyoma tekinthető meg:

Forrás: Tree Hugger/wwf.panda.org

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!