Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Heroes | 29.9.2010

Mark Boyle mozgalomalapító, a pénz nélkül élő ember

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a munkáért termékkel fizetnek meg, vagy cserekereskedelem által részesül mindenki a szükséges dolgokban. A brit Freeconomy közösség ehhez hasonló. Alapítója, Mark Boyle 2008-ban, eredetileg egy évre mondott le a pénz használatáról, de a mai napig is megtartotta ezt az életformát.

Rácz Tímea

„Ha saját magunknak termelnénk meg az ételt, nem dobnánk el az egyharmadát, mint most. Ha mi készítenénk magunknak az asztalt és széket, nem dobnánk ki minden alkalommal, amikor átrendezzük a lakást. Ha nekünk kellene megtisztítanunk az ivóvizünket, valószínűleg nem szennyeznénk” – írta Mark a The Guardian-ban. A mindennapi életben is ehhez tartja magát, majdnem teljesen függetlenül él a fogyasztói társadalom minden elemétől. Számítógépet és telefont használ ugyan, ez utóbbin csak hívásokat tud fogadni. Az internetet pedig ingyen használhatja azon a biofarmon, ahol önkéntesként gyerekeket tanít hagyományos foglalkozásokra: mezőgazdaságra, kovácsmesterségekre, asztalosságra.

A számítógép-használatot többször a szemére vetették, de azt mondja, ha teljesen elzárkózna a kommunikációs lehetőségektől, nem terjeszthetné meggyőződéseit. Blogján, a The Freeconomy Community oldalon útmutatókat közöl arról, hogyan lehet a gazdaság nélküli életformához csatlakozni (például az eszközök, lakóhelyek, tapasztalatok megosztásával), bejegyzéseiben pedig felfogásának jövőjét, a fenntarthatóság elveit és saját életfelfogását elemezgeti. Az “ingyenesség filozófiájában” ezt írja: A Freeconomy közösség célja az, hogy az emberek újra egymásra találjanak helyi közösségeiken belül a megosztás egyszerű gesztusa által. Erőforrásaink megosztása nemcsak a környezet számára jobb, de kevesebb pénzbe is kerül és barátságok is szövődhetnek általa. Ez egy olyan helyzet, ahol mindenki nyer.” Az egy év tapasztalatairól könyvet is írt, A pénz nélküli ember. Egy év gazdaságmentes élet címmel.

Mark Boyle különleges életmódjáról egy rövid hírben már írtunk, most viszont sikerült egy telefonos interjú erejéig személyesen is elérni.

Hogyan jutott arra a következtetésre, hogy a pénz a legfőbb rossz?

Nem hiszek az abszolút rosszban, viszont abban igen, hogy elkerülhetetlen, velejáró következményei vannak az általunk pénznek nevezet dolog használatának. Üzleti és gazdasági hátterem van, volt egy bioélelmiszerekkel foglalkozó cégem, és 2007-ben jutottam el arra a pontra, amikor a világ fő problémáival kezdtem foglalkozni: környezet rombolása, gyári mezőgazdaság. Elgondolkodtam, vajon melyiknek szentelném az életem és arra jutottam, hogy minden hatalmas probléma egy közös szálon fut, nekem pedig le kell válni mindenről, ami a fogyasztáshoz kapcsolódik.

Az utóbbi 50-100 évben a fogyasztó és árucikk egyre jobban eltávolodott egymástól, már nem becsüljük a belefektetett energiát, és nem gondolunk bele az okozott kárba. Így olyan életstílust folytatunk, amely által a környezetet, az ember által létesített dolgokat és a többi fajt is veszélyeztetjük. Egyetem utolsó évében sokat olvasgattam Gandhi filozófiáját. Egyik fő mondása: „Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.” Rájöttem, ha a pénz velejáró negatív következményeiről akarok beszélni, én magam kell először feladnom.

Valamilyen módon pénzt keres, akkor is, ha ezt nem használja fel. „Nyereséges”-e pénz nélkül élni?

Nem, mivel minden pénz jótékonyságra megy (nevet). Lelkem mélyén idealista vagyok, de realista is. Nem hiszem, hogy eljönne az a világ, ahol senki nem használ pénzt. Most mindenki életében jelen van a pénz, ezért inkább azt üzenem, hogy minél kevésbé függjünk tőle. Muszáj ebben az irányban engedményt tegyünk – a másik lehetőség az, hogy ezt a beszélgetést sem folytathatnánk.

Körülbelül hány követője van jelenleg?

A fő projektem, a Freeconomy weboldal jelenleg több, min 150 országban van jelen, aktív helyi csoportokkal – Romániában is számos tag van. Itt a faluban körülbelül húszan élnek, a világban összesen több mint 25 ezren, és naponta több száz e-mailt kapok olyanoktól, akik így szeretnének élni, de nem tudok minden kérésnek eleget tenni.

Hogyan néz ki egy átlagos napja?

Az emberek azt hiszik, a napjaim nagyon különböznek bárki másétól, de nem. Még mindig szeretem a mennyiségi termelés előnyeit élvezni, nem töltök tíz percet egy tevékenységgel, tíz percet mással. Ehelyett egyik nap fát hasogatok, másik nap élelemmel foglalkozom, betakarítok, minden nap sokat dolgozom. Reggel a fakályhán megfőzöm a teát és a reggelit. A ruháimat mosódióval mosom, fogat őrölt tintahalcsontokkal. Nem csinálok tizenöt különböző dolgot egy nap, az életem normálisabb, mint hinnék.

Fel lehetne egy gyereket is nevelni pénz nélkül?

Néhányan, akik most költöznek be a faluba, szeretnének majd gyereket, és azt hiszem, ez egy nagyszerű élmény lesz, az egész falu tanítja majd őket egy-egy tanár helyett. A jövő gyermekeinek szerintem más készségekre lesz szükségünk, mint a maiaknak. Egy grafikai tervezés-diplomára ötven év múlva semmi szükség nem lesz, helyette hagyományos készségeket kell elsajátítaniuk, a környezeti változásoknak megfelelően.

Fotók: The Huffington Post (Mark Boyle engedélyével)

Címkék: , , , , , ,

5 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: ygyula
  Közzétéve: 29.9.2010, 3:34 pm

  A fiam rég azt hangoztatja, hogy visszatér a cserekereskedelem. Jó lenne legalább egy részét kiváltani a pénzalapú csereberének, amelyben az áru romlik a pénz kopik (értéktelenődik). Sajnos, ha ezt Interneten akarjuk megvalósítani, kizárunk egy csomó embert, aki nem fér hozzá, ezért-azért. Sokmindennel egyetértek és beszálnék a buliba, sőt már én is elkezdtem. Sikert!

 2. A hozzászólás szerzője: nawesh
  Közzétéve: 12.10.2010, 5:16 pm

  A világ számos helyén működik 8és nagyon jól működik) a “helyi pénz”, mely a cserekereskedelmet hivatott kiváltani, de a jelenlegi pénzuralom alternatívája. van jövő

 3. A hozzászólás szerzője: Csorba Gábriel
  Közzétéve: 17.1.2011, 12:01 pm

  A romák évszázadok óta így élnek, most is így élnek. Róluk miért nem cikkezik senki? A mókus és a patkány esete: az előbbinek jobb a menedzsmentje…. Ja, és szerintem másszon vissza a fára is, mert kulturális evolúció visszafordítása után a biológia evolúció visszafordítása következik.

 4. A hozzászólás szerzője: 3434385784788323894893848284
  Közzétéve: 4.8.2011, 12:20 pm

  “Igazságod előtted jár.”

 5. A hozzászólás szerzője: Nokedli
  Közzétéve: 5.8.2011, 8:37 am

  Ezért kezdtem fodrásznak tanulni, én hiszek a jövő bartelében, levágom a haját például a szomszédasszonyomnak ő meg ad, cukkinit, babot, répát, mi elkezdtük szépen lassan, a bank haját mondjuk nem lehet levágni 😀

Szólj hozzá!