Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.9.2010

Bírd rá a cégeket a megújuló energiaforrások használatára!

Tanár vagy diák vagy, érdekel a környezetvédelem, és szeretnél tenni valamit? Erdélyben a Fókusz Öko Központ egyesület koordinálja az „Iskolák a felelősségteljes energiahasználatért” (SIEU) nemzetközi környezeti nevelési programot. Bekapcsolódni szándékozó iskolák, illetve energiahatékonysággal vagy megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kérdésükre választ kereső cégek jelentkezését várják.

A SIEU fő célja, hogy lehetőséget biztosítson a diákoknak az energiahatékonyság, megújuló energiaforrások témaköréről való aktív ismeretszerzéshez. Ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy diákcsoportok (osztályok) iskolai projektek keretében “energetikai tanácsadó cégekként” tevékenykednek, és kereskedelmi társaságok vagy más intézmények energiahatékonyságának növelésére vonatkozó ajánlásokat fogalmaznak meg.

A projekt haszna kettős: a diákok élményközpontú tanulással gyakorlati ismereteket sajátítanak el, a vizsgált intézmények pedig ingyen hozzájuthatnak az energiafogyasztásuk és az energiaszámláik csökkentését eredményező megoldásokhoz.

A 2009-2010-es tanévben például a “Mihai Eminescu” Pedagógiai líceum XI. E osztálya a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal felkérésére egy város szintű kerékpárút-hálózat tervezéséhez járult hozzá, az “Electromureş” Iskolaközpont diákjai pedig a Glover Prodexim Srl kesztyűgyár villamosenergia-fogyasztásának 20%-al való csökkenését eredményező, egyszerűen és költséghatékonyan kivitelezhető megoldást vázoltak fel.

A Fókusz Öko Központ képzést nyújt a program iránt érdeklődő tanárok számára. Az egyesület az iskolai projektek keretét is megszervezi, valamint azok folyamatos koordinálását is biztosítja. A bekapcsolódni szándékozó tanárok (iskolák) valamint a diákok számára feladatot biztosító cégek (vagy más intézmények) az alábbi telefonszámon, illetve címeken jelezhetik részvételi szándékukat, illetve kérhetnek bővebb tájékoztatást:

Focus Eco Center
Crinului utca 22 sz., Marosvásárhely
Kósa István programvezető
Tel. 0740-132665
e-mail: istvan_kosa@yahoo.com
www.sieu.info

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Egy környezetbarát aszalógép Székelykeresztúrról – „nem középiskolás fokon” » Think Outside The Box
    Közzétéve: 17.3.2011, 4:28 pm

    […] Mihály vezetőtanár, közgazdász egy őszi TOTB-cikkben olvasott az „Iskolák a felelősségteljes energiahasználatért” (SIEU) nemzetközi […]

Szólj hozzá!