Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.9.2010

We Did It, Romania!

Egyelőre még nincs hivatalos összesítés a Let’s Do It, Romania! nagytakarítási akció eredményéről, annyi bizonyos: országosan több tízezer önkéntes próbálta megtisztítani közvetlen környezetét a rengeteg szeméttől. Körösfőy Sándor megyei koordinátortól megtudtuk, becslések szerint csupán Kolozs megyében több mint 11 ezer résztvevő takarított. Ebből 7500-an regisztráltak, de sokan az utolsó percben csatlakoztak egy-egy csapathoz; illetve több iskola vett részt, ám csapataik pontos létszámát nem ismerik.

Kolozs megyében, amely az előzetesen regisztrált résztvevők számát tekintve is éllovas volt, 2500 köbméter hulladék gyűlt össze, ami körülbelül 25 ezer zsákot tesz ki. A lerakókba ezekből mintegy 15 ezer zsákot szállítottak el eddig, a többi még mindig az utak mellett hever. Ezeknek az elszállítása akár csütörtökig is eltarthat, mivel egy részük nehezen megközelíthető helyen található. A várt fele-fele arány helyett a szemétnek csupán 20 százalékát gyűjtötték szelektíven, és ennek nagy része nem értékesíthető az átvevők jelzése szerint. Ezért az akció egyik nagy következtetése, hogy a természetben sok ideig heverő szemetet igen nehéz újrahasznosítani.

Kovászna megyében 80 csapat, azaz 2509 önkéntes vett részt az akcióban. 2112 zsák szemét gyűlt be a megye egész területéről; mivel az ország legkisebb megyéjéről van szó, a szervezők szerint nem kell szégyenkezniük az eredmény miatt. Eredetileg ezer főre számítottak, de nagyon sok intézmény és civil szervezet csatlakozott még az utolsó napokban is, nagyon pozitívan álltak hozzá a legtöbben – értékelt Kelemen Éva koordinátor. Kiemelte, hogy 80 százalékban fiatalok vettek részt a szemétgyűjtésben, és a román nemzetiségű koordinátorral, Emil Pantaleonnal nagyon jól le tudták osztani a feladatokat, mindenki mozgósította a saját hálózatait, és a román és a magyar közösség is be tudott kapcsolódni.

Gyülekezés Sepsiszentgyörgyön

Előzőleg a Tega hulladékkezelő vállalattal konzultálva eldöntötték, nem gyűjtik szelektíven a szemetet szervezési nehézségek miatt (pl. a bukaresti központi koordinátorok végül nem tudtak különböző színű zsákokat küldeni, a helyszínen pedig az önkéntesek inkább a terület teljes megtisztítására koncentráltak, mintsem hogy csupán egy típusú hulladékot gyűjtsenek a zsákjukba.) A Tega azonban utólag a “termést” átvizsgálja, és kiválogatják, ami újrahasznosítható.

A hargitai mérleg a megyei koordinátor, Demeter László szerint kb. 800 önkéntes, és 1600 zsák szemét. Mi lehet az oka annak, hogy más megyékhez képest kevesen vettek részt az akcióban? Egyrészt elenyésző volt azon civil szervezetek száma, akik csatlakoztak, és a saját tagságukat mozgósítani tudták volna. Ugyancsak kevés, talán csak két iskola tanulói vettek részt szervezetten a szemétgyűjtésben; kevés helyre jutott el az információ. Ennek ellenére a koordinátor sikeresnek érzi a Let’s Do It, Hargita akciót. “Ennél több önkéntest a 4-5 fős állandó szervezőcsapat nem is tudott volna összehangolni”, vélte. A szelektív gyűjtést az önkéntesek szerint nem igazán lehetett megvalósítani, ráadásul ha külön is válogatták volna a különböző típusú hulladékfajtákat, azt nem tudták volna újrahasznosítani.

A Transindex is belekapcsolódott az országos nagytakarításba, egy nyolcfős csapattal feliratkoztunk, és szombat reggel elindultunk Roska falu mellé, ahol a szervezők egy “könnyű” jelzésű szeméthegyet jelöltek ki nekünk. Előtte még a kolozsvári regisztrációs központnál zsákokat, kesztyűket és pólókat kaptunk – elsők között mentünk oda, nem voltak sokan, de a koordinátorok így is nehezen boldogultak. A kevesebb több lett volna a majdnem egy éve folyó szervezésből?


A Iulius Mall parkolójában, reggel 8-kor


Kordonok, szigorúnak tűnő szervezés, apróbb fejetlenségekkel

Érkezéskor kiderült, hogy nem egy mezőn, tisztáson vagy az erdőben szétszórt hulladékot kell begyűjtenünk, hanem egy improvizált szemétlerakatot kellene felszámolnunk. Ennyit a sétálással egybekötött gyűjtögetésről szóló idilli képzetünk és a realitás viszonyáról. Bár a szervezők nagyon pontos GPS-koordinátákkal láttak el, kissé megzavart, hogy az adott területen nem egy, hanem három szemétkupac található. A megjelölt GPS-koordináta egy kicsi, nyolc embernek tíz perc munkáját igénylő halomra mutatott. Ez volt az, amelyet sikerült teljes egészében kitakarítani; így nézett ki előtte és utána:

A legnagyobb kupacról úgy sejtettük, ez a környező falvak szemétdombja, amelyet ennyi idő alatt a mi felszerelésünkkel lehetetlen felszámolni. Erre akkor döbbentünk rá, amikor kiderült: a látható szemét alatt – amellyel még csak-csak boldogultunk volna – ismeretlen mélységű gödör rejlik.


Murok kutya bizonyult a legszorgalmasabbnak


Ugyanaz a kupac, egy adagot már összeszedtünk. Látszik a haladás?


Nemcsak kupacban, szanaszét is hevertek a sörösbádogok

A harmadik szeméthalom elsőre közepes nehézségűnek tűnt, bár traktorgumi és építkezési törmelék is akadt benne. A felszín megtisztítása után itt is előbukkant a körülbelül egy méter mély gödör, telis-tele háztartási és veszélyes hulladékkal. Se nem könnyű, se nem nyolc emberre szabott. Mégis az az egy pici kupac lett volna csak a mienk?


Mi legyen a traktorgumival?


Kinek kell egy pár alig használt cipő?

A zsákok és lelkierőnk elfogytáig azért összeszedtük, amit bírtunk. Nagy lelkesedésünkben egy dologra nem készültünk fel: a bűzre. Igaz, arra sem, hogy szemétdombot kell megbolygatnunk.


Pfúj…


A háztartási hulladékot már csak lapátolni bírtuk


Megtaláltuk a gyilkos fegyvert 🙂


Még mindig ennyi maradt?

A környék gyűjtőközpontját Hidegszamos faluban állították fel, odáig kellett elszállítani a szemetet. A kocsi megadóan tűrte, hogy felpakoljunk rá (és bele) mintegy huszonöt zsákot és egyéb hulladékot.


Először a fahulladékot és a gumiabroncsokat kötöztük fel


Alakul a kukásautó


A végére így nézett ki fent…


…és hátul

A pólókat csak a végén vettük fel, és nem bírtuk megállni, hogy ne pózoljunk egyet a szeméttől roskadozó autó mellett. Az ötletet Murok is díjazta.


Csoportkép, festői

Az útról Roskától Hidegszamosig inkább nem mesélünk semmit. Mindenki el tudja képzelni, milyen lehet bepréselődni a hátsó ülésre egy adag zsák mellé, és milyen kellemes illat lengi körül a megpakolt kocsit. Útközben elhaladtunk néhány falubeli mellett, arcuk mélységes megdöbbenést tükrözött. Csak az út szélén takarító néhány csapat nem csodálkozott, ők nevetve integettek nekünk.

Hidegszamoson a gyűjtőközpontot nem sikerült megtalálni (de jó lett volna ehhez is GPS-koordinátákat rendelni), ezért egy másik csapathoz társulva az út mentén, a szemetesautó útvonalára pakoltuk le a zsákokat. Gyűjtésünk végeredménye: 8 zsák műanyag, 3 zsák és 3 láda üveg, 3 zsák papír, 2 zsák fém és 12 zsák háztartási vagy vegyes hulladék. Megcsináltuk, Románia? Mi és a többi 73 ezer regisztrált önkéntes a magunk részét talán.

Az akció nagy hiányossága a szervezetlenség volt: ezt saját bőrünkön is tapasztaltuk (az egyetlen autóval rendelkező, nyolc fős csapatunkat egy Kolozsvártól 50 km-nyire lévő helyszínre osztották be, noha előzetesen mi egészen más helyszíneket jelöltünk be lehetséges opcióként; az összegyűjtött szemét lepasszolásáról nagyon nehézkesen tudtunk információkat beszerezni), de mások tapasztalatai is ezt támasztják alá. A legnagyobb erénye pedig a rendkívül hatékony mozgósítás volt, aminek köszönhetően az üzenet is felértékelődött.


Lecuccoltunk

A Hotnews TOTB is résztvett a szemétgyűjtésben; Csibi Magor beszámolója itt olvasható.

Címkék: , , ,

12 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Annamari
  Közzétéve: 27.9.2010, 8:07 pm

  Ez nem megoldás. Szomorú, hogy ezt kell nektek tenni – inkább a szerveket (megyei, helyi tanácsok) kellene rákényszeríteni (számonkérni, stb), hogy a kötelességeiket érvényesítsék. Bocs, de adófizető polgárként nem vagyok HAJLANDÓ megcsinálni azt, amiért fizettem már. Erre nem lennék büszke. Arra sem, hogy mennyi szemetet sikerült összeszedni.
  Ezért nem is mentem el, és elítélem azt aki ott volt.

  • A hozzászólás szerzője: Margit
   Közzétéve: 28.9.2010, 10:39 am

   A kötelességek teljesítésére való rákényszerítéssel egyetértek, de miért elítélni azt, aki hajlandó volt valamit csinálni? Az, hogy te így döntöttél, oké, de hülyének minősíteni (állítólag) 150 ezer embert, szerintem érzéketlenségre vall.

   Mellesleg a szemétszedést nem városokban, hanem lakott területeken kívül szervezték meg. A szemétszállító vállalatoknak nem kötelességük kimenni a francba, az erdőbe, összeszedni a hülye kocaturista szemetét, hanem ez utóbbinak kellene kötelessége legyen elhozni onnan. Ez nem adófizetés, hanem jóérzés kérdése.

   Azért nem bánnám, ha ezt az “elítélem”-kifejezést kicsit kifejtenéd, mert ennyiből hajlamos vagyok csúnyákat gondolni rólad.

  • A hozzászólás szerzője: Noémi
   Közzétéve: 29.9.2010, 12:57 pm

   Annamari megjegyzése nemcsak felháborító hanem szomorú. Ő is csak egy példa arra, hogy mennyire hajlamosak vagyunk megfelelő ismeretenélkül itélkezni. Jaj …és itélkezni, ha kicsitt is vallásos az ember, de ne legyen vallásos, hanem humánus, fel kellene fogni, hogy az itélkezés nem a mi dolgunk. Annamari tedd fel magadnak a következő kérdéseket:
   Ki vagy te, hogy itélkezel???
   Miért kell elítélni embereket, akik számodra is egy kellemesebb környezet bíztosításához járulnak hozza????
   Miért kell elítélni azokat akik, a cselekedetükkel, nemcsak hozzájárulnak a mentalitásbeli cseréhez, hanem előbre is visznek, egy szomorú úton haladó, környezeti problémát.
   Sokszor hallottam már számolj, ötig és utána szólalj meg!!!!!!!!
   Azt is kell tudni, hogy a civilizáció és a fogyasztói társadalom szokásai, az országukban az elmult 50 évben érkeztek jórészt. 50 év viszont nem volt elég megváltoztatni egy olyan szokást, ami gyökereinkbe ivődott. Megtanulni, hogy bizonyos hulladékok már nem bomlanak fel, vagy nem egyhamar….nemugy mint régen amikor még önfentartó gazdaságról beszéltünk. A probléma sokkal bonyolultabb mintsem azt egy magamfajta, vagy ne beszéljünk egy Annamari féle ember felfoghatna. Azt viszont mindenki látja, hogy probláma létezik, és ha valaki tesz ellene támogassuk vagy szégyenkezzünk magunk miatt, ha nem tudtunk segíteni.

   • A hozzászólás szerzője: Annamari
    Közzétéve: 29.9.2010, 9:26 pm

    Lehet nem ok nélkül és ismeretek nélkül beszélek. Ezen elgondolkodtál TE? Talán beszélhetek szakmabeliként? Talán olyanként aki más téren többet tett a környezetért már mint egy (10-20) szemétszedő akció?

 2. A hozzászólás szerzője: Romania e prea curata pentru noi » Think Outside The Box
  Közzétéve: 28.9.2010, 9:34 am

  […] Un fotoreportaj despre LDIR in Cluj AKPC_IDS += "12232,";AKPC_IDS += "12232,";AKPC_IDS += "12232,";AKPC_IDS += "12232,";AKPC_IDS += "12232,";AKPC_IDS += "12232,"; […]

 3. A hozzászólás szerzője: Boldizsár
  Közzétéve: 28.9.2010, 1:56 pm

  Sziasztok,

  ritkán ragadtatom magam hozzászólásra, de Annamari megjegyzése megdöbbentő.

  Sajnos rengeteg szemetet szórunk szét magunk körül – a szemét elhelyezés kérdése egyáltalán nem megoldott.
  Az ilyen programokra nagy szükség van, én nagyon sajnálom, hogy nem tudtam részt venni, és nagyon becsülöm a szervezőket, és azokat, akik a saját szabad idejüket erre áldozták.
  Csak így tovább, érdemes közösen, hasznosat tenni.

  Boldizsár

 4. A hozzászólás szerzője: Andras
  Közzétéve: 28.9.2010, 4:34 pm

  Sajnos Annamarihoz hasonlo megjegyzeseket kaptunk eloben is. 🙁 Szomoru.

 5. A hozzászólás szerzője: Annamari
  Közzétéve: 29.9.2010, 9:23 pm

  Rólam lehet gondolni, kinek mit akar. Igen, megismétlem amit mondtam. Jó volna ha tudnátok, hogy nem senkiföldjén szedtétek a szemetet, hanem részben magánterületeken, részben valaki által adminisztrált (tanácsok, erdészet, vízügy) területeken, akiket a TI adótokból is tartanak fenn.
  Továbbá, én kikérem magamnak azt, hogy többes szám első személyt magamra értsem, amikor azt monjuk, “szórjuk” a szemetet. Én nem szórok szemetet magam köré.
  Hogy nincsenek EU-konform szemétlerakók? Igen, DE miért nincsenek? Mert a rájuk már kifizetett pénzek eltűntek és szemétlerakó sehol?!
  Nem. Ebből köszönöm, nem kérek.
  Aztán meg lehet döbbenni, meg amit akartok, jövő héten kezdhetitek előlről.

  • A hozzászólás szerzője: Margit
   Közzétéve: 30.9.2010, 7:49 am

   Az elítélés-dolgot még mindig nem értem.

   • A hozzászólás szerzője: Annamari
    Közzétéve: 30.9.2010, 2:39 pm

    Nem baj. A lényeg, hogy én értem, és tudom, mit beszélek.
    Egyébként pedig igenis voltak városok, ahol a szemétszedőket a városi kukák környékére irányították a szervezők.
    A szemétszállító vállalatok valóban nem kell kimenjenek a települések belterületén kívülre. Az már teljesen mások hatáskörébe tartozik. És hogy a tulajdonos vagy adminisztrátor hogyan oldja meg, az ő dolga, de kötelessége minden körülmények között megoldani.
    Sokkal hatékonyabbnak gondolom az írásos figyelmeztetést irányukba, esetleg az ellenőrző szervek irányába.
    Engem az döbbent meg, hogy sokan leragadnak annál, hogy a környezetvédelem kimerül a szemétszedésben… hogy abban mérik le, mennyire környezetvédő valaki, hogy részt vesz-e vagy nem ilyen akciókban, vagy hogyan viszonyul hozzájuk… szomorú… elmegyünk szemetet szedni, aztán hazafele felvásárolunk egy agyoncsomagolt terméket, nem kérjük meg az eladót, hogy az eleve meglevő csomagolásra ne tegyen újabbat. Nem gondolunk bele, hogy energetikailag mit jelet egy általánosan fogyasztott termék megvásárlása, és sorolhatnám. A parkettre kent lakk, a vízszabályozások, az illegális gyümölcsbegyűjtés, az energiapazarlás. Még mondjak?
    Én nem mondom, hogy nem rossz a szeméthelyzet itt és ma. Katasztrófális. De talán nem kéne szó nélkül eltűrni azt, hogy a lakosság jó részének (nem mondanék %-ot, de szerintem több mint felének) NINCS szerződése szemételhordásra. Azt sem, hogy mind a mai napig nem épültek meg a szemétlerakók olyan körülmények között, hogy a falusi és városi (nem EU-konform) lerakók be lettek zárva.
    Talán nem a folyamodvány, hanem az ok megszüntetésével kéne kezdeni. Vagy tévedek?

 6. A hozzászólás szerzője: rácztimi
  Közzétéve: 30.9.2010, 7:46 am

  Kedves hozzászólók! Már kiemeltük, hogy nem kell azonnal cenzúrára gyanakodni, amikor egy este írt komment reggel még nem publikus. Napközben folyamatosan figyeljük a hozzászólásokat, este kevésbé.

 7. A hozzászólás szerzője: Zoltán
  Közzétéve: 14.11.2010, 5:26 pm

  Kedves érintettek!

  gratulálok az önkénteseknek, azoknak akik időt és energiát áldoztak. A hosszabb múlttal rendelkező környezet- és természetvédők (magamat is közéjük sorolom) is szemétszedésekkel kezdték a társadalmi zöld szerepvállalásukat, ezalól jómagam sem vagyok kivétel.
  Kívánom azoknak, akiknek ez volt az első ilyen szerű bekapcsolódásuk, hogy igyekezzenek a közeljövőben több típúsú zöld akcióban részt venni, és akkor bölcsebben fogtok visszatekinteni az első hulladékgyűjtésre is (másféle akciók: tüntetések, Föld Napja, versenyek, kerékpárútfestés, faültetés, túraútvonalfestés, oktatás, nevelés, erdei iskola, önkormányzatok meggyőzése, hivatalokkal való harc, sajtóháború, postaláda megfojtás, stb stb.).
  mindenkinek gratula, a TOTB-nek főleg, hogy foglalkozik a témával.

  egy öregebb róka

Szólj hozzá!