Think Outside The Box

Transindex rovatok


A Discovery cikkei | 16.9.2010

Kat von D: nem vagyok melltartóégető feminista

Szép, tehetséges és szexi. Kat Von D (valódi nevén Katherine von Drachenberg) az egyik legismertebb tetoválóművész, a celebek kedvence. Sokan abból az időből ismerik, amikor még a Miami Ink csapatában dolgozott. Három éve azonban saját szalonja van, ahol a Discovery ‘Travel & Living’ adón sugárzott “LA Ink” műsort is forgatják. Néhány barátjával együtt a tetoválások világának mindennapjait, egyes minták történetét mutatja be. Az interjúban a szakma büszkeségeiről, divatokról és előítéletekről mesél.

Hogyan kezd egy lány a tetoválások iránt érdeklődni?

Tizenkét éves korom környékén sok időt töltöttem punkerekkel és rockerekkel. Akkoriban kezdtem magam eldönteni, hogy milyen zenét hallgatok a klasszikus vagy a templomi zene helyett. Régi, ’70-es évekbeli punk-rock dalok voltak ezek. A srácok közül sokan viseltek tetoválást. Miután egy csomó pillangót és punk-emblémát rajzoltam a bőrdzsekimre, találkoztam egy amatőr tetoválóval. Az egész baráti körömet ő tetoválta. Egy nap azt mondta, nekem kéne az ő tetoválását megcsinálni, mert jól rajzolok. Így kerültem belel ebbe a körbe.

A „Miami Ink” csapatból azért mentél el, mert konfliktusba kerültél Ami James szalontulajdonossal. Miért ennyi büszkeség a tetoválások világában?

Azt hiszem, hogy a tetoválást viselők egyfajta stréberek, akik ezáltal próbálnak vagányak lenni. Amikor sok tetkód van, mindenki furán, elismeréssel vagy csúnyán néz rád. Akik ebben az iparban dolgoznak, nagyon szeretnek versengeni. De azt hiszem, az embereknek általában nehezükre esik mások sikerén örülni. És ez számomra furcsa, mert én boldog vagyok, amikor a haverjaim bandái egy-egy slágert játszanak, vagy bekerülnek a rádióba. Azt hiszem, ez egy ok az ünnepélésre, még akkor is, ha nem rólam szól. Amikor tetoválásokat készítesz, nagyon könnyen oda jutsz, hogy érdekel, meghat-e valakit a portfóliód. Vagy hogy ha egyes embereknek készítesz tetoválást, extra vagánysági pontokat gyűjtesz. De mindezek eltávolítanak a tetoválástól, mint művészettől.

Egy könyvet is kiadtál. Honnan jött az ötlet? Nehéz volt megírni?

Életemben a legtöbb munkát erre a projektre fordítottam. Amikor a HarperCollins kiadó először jött az ötlettel, nem tudtam biztosan, hogy is kell egy ilyen könyvnek kinéznie aztán alakult magától. Nem önéletrajz, mert túl fiatal vagyok még ehhez, inkább a tetoválások világának bemutatása belsős szemmel. Remélem, az olvasók is közelebb kerülnek majd mindehhez.

A könyvedben a karriered kezdeteiről szóló résznél ezt írod: „a nem tudás áldás. Nem tudtam, mit csinálok, de tetszett.” Kifejtenéd?

Nem jártam ki az inasiskolát, mint bárki más, aki tetoválásokat készít. Én a hibáimból tanultam a legtöbbet, „csinálom és hibázok”-módszerrel. Azt hiszem, azért nem féltem semmitől, mert nem volt elég alapismeretem, nem voltak standardjaim. Aztán amikor bementem az első tetoválószalonba, megláttam, hogy is kell kinéznie a jó tetoválásnak. Akkor az mondtam, hogy sok mindent el kell felejtenem.

Azt tanácsolom a mindenkinek, akik ezt a foglalkozás választják, hogy vegyenek részt a hagyományos tanfolyamokon, mert a tetoválásoknál nem szabad hibázni – elvégre maradandó nyomot hagysz a másik bőrén. És szükséged van valaki olyan tanácsaira, aki többet tud nálad. Én kivétel voltam, én a tetoválásra születtem, de az elején nagyon sok szerencsém is volt.

Hogyan írnád le saját divat- és tetoválás-stílusodat?

Divat terén nem tudom… sok elemet kombinálok, a lökött bohócostól kezdve egészen a hetvenes évek rock’n’roll stílusáig. Tetoválást pedig elsősorban feketével és szürkével készítek, ami Dél-Kalifornia jellegzetessége. Ilyen az itteni gengszterek stílusa.

Az emberek melyik testrészüket tetováltatják leginkább?

Nehéz kérdés, mivel most mindenki tetováltat. A fiúk elsősorban a karjukat, itt könnyű mutogatni, dicsekedni vele, és még férfias is. A lányok a derekukat, a bokájukat, a lapockát vagy a hasat.

Mi a három legdivatosabb “kemény” tetoválás?

Nem szeretem, hogy a tetoválások között is léteznek divatirányzatok, mivel a tetkó nem olyan, mint egy táska, sosem megy ki divatból. Örökre a testeden marad, szóval nem kellene divatnak tekinteni. De azt hiszem, sokan azt akarják utánozni, aki éppen a figyelem központjában van.

Egy tetoválás feltalálása olyan, mintha újra felfedeznénk a kereket. Minden stílus már létezett, most legfennebb módosítunk rajta. Azt hiszem, az emberek egyre toleránsabbakká válnak a látható tetoválásokkal szemben, a nyakon vagy a kézfejen, míg ezelőtt ódzkodtak az ilyesmitől.

Nem sokkal ezelőtt a japán tetoválások voltak divatosak. Minden amerikai sárkányt és efféléket akart. Most már mindenfélére van igény, nem lehet meghatározni egy adott stílust. (…)

Melyik volt a legnehezebb tetoválás, amit valaha készítettél?

Nem tudom…. úgy gondolom, fontos, hogy magadnak kell célokat kitűznöd minden egyes alkalommal. Az igazi kihívás, hogy minden tetoválás jobb legyen, int az előző volt. Semmi olyanra nem vállalkozom, amiről tudom, hogy nem sikerülne jól. Mindig beismerem, hogy ha nem én vagyok a megfelelő ember egy adott tetoválásra.

Melyik az utolsó előítélet, amitől meg kellene szabadulni a tetoválásokkal kapcsolatban?

Szeretném azt hinni, hogy minden elmúlt, de teljesen soha nem lehet ezektől megszabadulni. Az emberek mindig ítélkezni fognak, bármi történjék, Most nyitottabbak az emberek, de nehéz megszabadulni attól a képtől, hogy egy agyontetovált énekes vagy színész elvonókúrán köt ki. A drog- vagy az alkoholfogyasztás összefügg a tetoválással az emberek fejében, és ettől nehéz megszabadulni.(…)

Nagyon fiatalon kezdődött a pályafutásod. Mit üzennél azoknak a lányoknak akik nagy álmokkal indulnak?

A tetoválás nem egy olyan dolog, amit minden lánynak kívánnék. De ha példát tudok állítani valaki számára, akkor arra szeretném ösztönözni, hogy magabiztosan, függetlenül éljenek, valósítsák meg minden álmukat – legyen az bábkészítés vagy tanárkodás, mindegy. Ez a tévéműsor nagyon sokat jelentett nekem, és persze abban si segített, hogy megfelelően képviselve legyek. A nők sok idáig nem férhettek hozzá bizonyos területekhez. Mégsem vagyok melltartóégető feminista – még szeretem sminkelni magam.

Hány tetoválásod van? Emlékszel, hogy hányszor tetováltak?

Mostanra úgy egybefolytak, minta egyetlen nagy lenne. De mivel 30-40 barátom tetovált, van néhány száz rajzom.. Nem tudom, hogy hányszor, különösen ha arra gondolunk, hogy ezelőtt néhány évvel hagytam fel az ivással. Körülbelül tíz évig folyamatosan ködben éltem, az alkohol miatt. (…)

Milyen tetoválást készítesz szívesen, és milyent em vállalnál soha?

Nem csinálok olyant, amely az erkölcsi meggyőződéseimmel ellenkezik. Nem fogok soha rasszista vagy egyes bandákra jellemző testfestést készíteni. Olyant sem, amelyről azt gondolom, hogy az ember idővel megbánná.
A kedvenc modelljeim… nagyon szeretem a régi festőket. Nagy rajongója vagyok Caravaggionak és Hans Memlingnek. Szeretem a régi, gazdagon díszített kereteket is. Még a katolikus vonatkozású tetoválások is tetszenek. De legjobban azt hiszem, a realizmus. (…)

Balról jobbra: Pixie, Hannah Aitchison, Kat Von D, Kim Saigh, Corey Miller – Az LA Ink csapat

Voltak olyanok, akik irigykedtek rád, mert nő vagy?

Igen, azt hiszem, bizonyos körülmények között más tetoválóművészek – férfiak – megpróbálták hitelteleníteni a tudásomat. Ilyeneket mondtak, hogy azért vagyok híres, mert jól nézek ki. De nem igaz, én mindenért nagyon keményen megdolgozom.

Van-e olyan tetoválásod, amelyet megbántál?

Nincs, még azokat sem bánom, amelyeket lézerrel eltávolíttattam. Nem azért döntöttem így, mert nem tetszettek, hanem hogy legyen hely a többinek.

Mi egyébbel szeretsz még foglalkozni?

Sok mindennek, eddig is csináltam egyebet is. Éppen a második könyvemen dolgozom. Egy cipőkollekciót is szeretnék tervezni és egyéb lököttségeket. Ki akarom aknázni a kreativitásomat, más téren is, mint a tetoválások. De tetoválni mindig is fogok.

Az interjú több külföldi sajtóorgánum számára készült egy, a Discovery által szervezett videokonferencián. A cikk teljes egészében a Hotnews TOTB-n ide kattintva olvasható. Fordította Rácz Tímea.

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Dunkler Edina
    Közzétéve: 4.10.2010, 10:25 pm

    Divattervezo vagyok es nem is fiatal. A creativitasnak, a muveszetnek nincsenek hatarai. Az onmegvalositas egy csodalatos dolog. Minden fiatalnak azt tudom tanacsolni ne feljenek almodozni es ne feljenek onmaguk lenni. Nincs az a cel amit el ne lehetne erni…minden lehetseges. Amit ez a fiatal tetovalo muvesz nyilatkozik Kat von D, a keresesrol szol, hogy megtalaljuk onmagunkat, az igazi enunket mert ez a valosag es ez az elet… DUNKLER EDINA

  2. A hozzászólás szerzője: SZISZI
    Közzétéve: 9.11.2011, 12:37 am

    A NAGY CSAPAT!!

Szólj hozzá!