Think Outside The Box

Transindex rovatok


A Discovery cikkei | 9.9.2010

Hét romániai “hős”, akikről a Discovery rövidfilmet készít

Egy motoros, aki Mongóliába utazott és vissza, egy hosszútávfutó, egy gyakorló parkour-tanár, és egy orvos, aki a világ másik végén ment embereket – csak néhány hazai hőse azoknak a rövidfilmeknek, amelyeket a Discovery szeptember 27-től kezdve sugároz majd. Szenvedélyük és életformájuk beleillik a Discovery szellemiségébe, emiatt a neves brand romániai csapata úgy döntött, az ő történeteiket is „megfilmesíti”.

„Amióta a Discoverynél dolgozom, folyamatosan kérdezgetik tőlem: miért nem készítünk romániai anyagokat is? A magam során én is tovább kérdeztem, és megértettem, hogy a nézők számára fontosabb, hogy Discovery legyen, mint román… Két és fél éve keresem a témákat, embereket, elmesélésre érdemes történeteket. A Discovery-eszme mögött egy adott típusú lelkesedés és attitűd rejlik. Léteznek Discovery-hősök és román hősök. Biztosan nem csak ők vannak, de ő a legjobbak. Megismertük a történetüket, és tetszett. Azt hiszem, ők a Discovery-eszme legjobb nagykövetei” – mondta egy konferencián Ada Roseti, a csatorna romániai, magyarországi, csehországi és szlovákiai igazgatója abból az alkalomból, hogy bemutatták az őszi műsortervet, amelynek koncepciója: „Fedezd fel magadban a hőst”.

Kik ők?

Roland Hermann – a ‘Gyógyító’

Roland Hermann (32) fogorvos, de az összes, medgyesi magánrendelőjében töltött időt elcserélné a harmadik világban szerzett élményeiért. Miután 2003-ban befejezte az egyetemet, elegendő pénzt gyűjtött gyógyszerekre és műszerekre, és elindult Brazíliába, Nepálba, Ruandába, Csádba, hogy segítsen azokon, akiknek szükségük volt a szakértelmére.

Információkat gyűjtött, kinézett egy helyet, csapatot szervezett, felvette a kapcsolatot az ottaniakkal, és elindult. Hogy pénzt spórolhasson és gyorsabban megtehesse a távolságokat, Roland pilótaengedélyt is szerzett. Így hamarabb odaérhet azokhoz, akiknek szükségük van rá.

Miért választotta, hogy a világ távoli részén gyakorolja a hivatását? „Mert ők ott laknak”, és mert ez kiteljesíti – válaszolja Roland. Így jutott el oda, hogy ideológiai szinten, minden érdektől mentesen orvosol. Amikor pedig szabadideje engedi, sárkányrepülőzik, zenél (zongora, gitár, furulya), ejtőernyőzik, hegyet mászik, fotózik és rajzol.

Florin Capitanoiu – a ‘Repülő’

Florin Capitanoiu (18) a legtehetségesebb repülőmodellező a bukaresti Aeropower klubban. Tizenhárom évesen kezdett repülő- és helikoptermodelleket készíteni, két évre rá már gyakoroló versenyző volt.

2009-ben Florin országos bajnokságot nyert akrobatika indoor kategóriában, 2010-re pedig azt tűzte ki célul, hogy győztes lesz akrobatika f3a kategóriában (f3a modellek 2 méteres fesztávolsággal, belső égésű motorral.) Szállító repülőt szeretne majd vezetni, ezért 2011-ben szeretne bejutni a Polgári Légi Közlekedési főiskolára (SSAvC)

Marian Chiriac – a ‘Szaladó’

Gyerekkora óta szeretett volna maratonon részt venni. Ezelőtt több mint 23 évvel megvalósította az álmát, de továbbra is szaladt – a városban, hegyeken, sivatagban. Futott a Szaharában és a Himalájában, 5000 méter fölötti magasságban. Ami a városi maratonokat illeti, részt vett a bukaresti, athéni, torontói és berlini versenyeken.

Jelenleg Marian hétköznapi embereket edz a bukaresti maratonra, amelyet október 17-én rendeznek meg. Különben a TOTB újságírója és többek között az Alerg című folyóiratot szerkeszti, amely az egyetlen futóknak szánt folyóirat Romániában.

Florin Marza – az ‘Ugró’

Florin Marza 16 évesen fedezte fel a parkour iránti szenvedélyét szülővárosában, Galacon. Eredetileg csak játék volt, majd életformává vált. Jelenleg Florin, vagy Skypici, ahogyan a parkour-gyakorlók körében ismert, a legismertebb traceur-ök közé tartozik Romániában.

Számára az ugrás saját határainak felfedezését jelenti, és felkészülést arra, hogy ezeket meghaladhassa. Hat éve napi 2-3 órát gyakorol. Néha filmekből „lop” mozgásokat és kaszkadőr szeretne lenni.

2009-ben sikerült eljutnia Lisses-be (Franciaország), ahol a parkour megszületett, és itt megismerte Sebastien Foucant, a sportág egyik kitalálóját. Az út után egy dokumentumfilmet is készített Journey through life címmel, amely által másokkal is meg szeretné értetni a parkour iránti szenvedélyét.

Számára az egyetlen létező verseny, amelyet meg is akar nyerni, önmagával folyik.

Szabó Jenő – a ‘Búvár’

Jenő a Kovászna megyei Sepsikőröspatakán él, házas, két gyermekkel. Ezelőtt 20 évvel a Deltában magával Jacques-Yves Cousteau-val merült, aki nekiajándékozta saját felszerelését. 1985 és 2004 között Jenő több mint 25 nemzetközi elismerésben részesült.

Ezalatt egyéb búvárkodás iránt érdeklődőket edzett, miközben ő maga is igazi kincsvadász. Felejthetetlen élményt jelentett számára, amikor megtalált néhány kincset Dél-Afrika partjainál.

2009-ben Jenő belekezdett egy különleges, siketnémák számára kitalált projektbe. Pontosabban segít nekik a víz alatti kommunikációban, a hanghullámok víz alatti terjedésének kihasználásával – ezt a módszert alkalmazzák a delfinekkel való kommunikációban is. Jelenleg nehezen mond nemet a kihívásoknak, mindig készen áll egy következő víz alatti megpróbáltatásra, legyen az cápákkal együtt úszás vagy csak a Fekete-tenger fenekének egyszerű felmérése.

Mihai Barbu – az ‘Utazó’

Egy ember, egy motorbicikli, 26 ezer kilométer, 13 ország. Több mint 800 hihetetlen fotó és 200 oldalnyi mese 43 levélben. 40 ezer egyéni látogató a mongolia.ro weboldalon és a 2009-es Roblogfest „Az év fotóblogja” kitüntetés. Így foglalhatjuk össze néhány szóban Mihai Barbu (30) útját Mongóliába és vissza.

Mihai két évig tervezte az utazást. Egy hónappal az indulás előtt jött rá, hogy jól jönne még némi pénz az eredeti költségvetés mellé. Pontosan a benzinpénz. Mivel már nem volt idő partnerségeket keresni tudósításokhoz, eredeti ötlettel állt elő: felosztotta az útvonalat 500 kilométeres szakaszokra, és külön árulta ezeket; 50 euróért egy történetet és az ide tartozó fotókat. Minden vevő nevét felírták egy lehúzósra, amely rákerült a Doyle motor szélvédőjére. Miután meghirdette egy motoros fórumon, Mihai két héten belül minden kilométert eladott.

Mihai fotóriporter, dolgozott együtt országos napilapokkal, mint a Romania Libera vagy az Evenimentul Zilei, de nemzetközi hírügynökségekkel is, mint a Reuters vagy az AFP.

Sebastian Codreanu – a “Chopplitor” (motorbicikli-építő)

Sebastian Codreanu (23) imádja az egyedi motorbicikliket, amelyeket ő tervez és sajátkezűleg épít meg, egyedül. 16 évesen fedezte fel a szenvedélyét, jelenleg Európa legfiatalabb motorépítői közé tartozik.

Legjobban a ’30-40-es évek motorjait szereti felújítani, mivel azt mondja, nincs szükség bonyolult technológiára ehhez. Innen a régi motorok iránti szenvedélye is. Jogot végzett, de meggyőződése, hogy sohasem fog a szakmájában dolgozni, nagyon élvezi a „chopplitor”-mesterséget. Napi nyolc órát dolgozik és hat hónap alatt épít fel nulláról egy motort. Legutóbbi alkotása, a Rising díjat nyert Európa legnagyobb, padovai motorbicikli-szalonjában. Jutalom gyanánt kiállíthatta a járművet az amerikai Daytona Rat’s Hole kiállításon. Célja 2011-re: részt venni a Motortervezési Világbajnokságon.

A háromperces rövidfilmeket naponta 22 órától vetítik majd a Discovery Channelen, szeptember 27-től kezdődően. A sorozat helyi kezdeményezés, kifejezetten a romániai közönséghez szól. Lehetséges azonban, hogy más országban is sugározni fogják a hét filmecskét, ha a többi Discovery-csapat is akarja. Időközben a Discovery Románia újabb hazai hősök történeteit keresi, a projekt második, 2011-re tervezett feléhez, mondta még el Ada Roseti.

A cikk a Hotnews TOTB-n itt olvasható. Fordította: Rácz Tímea

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!