Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.2.2016

Egy dél-afrikai orvos egyedi módszert eszelt ki a nemi erőszak ellen. Fájdalmas, és nem biztos, hogy jó

eroszak
photo by Photographee.eu via shutterstock.com

Egy dél-afrikai orvos rendelőjébe besétált egyszer egy nemi erőszak áldozata. Élettelenek voltak a szemei, rengeteg zúzódás borította a teste minden részét. Az orvos leírása szerint olyan volt, mint egy mozgó hulla. És azt kívánta, bárcsak fogai lennének ott lent.

Dr. Sonnet Ehlers elgondolkodott a dolgon, és valami olyat talált fel, aminek az elterjedésével szerinte nagyon drasztikusan csökkennének a nők elleni szexuális támadások. Olyan női óvszereket talált fel, amelyeket a nők a vaginába helyezhetnek, és behatoláskor rászorulnak a férfiak péniszére, némi kellemetlenséget okozva: aki megkapja, az nem tud pisilni, az erekció fájdalmas lesz, és minél inkább szeretné levenni, annál inkább szorul.

Az óvszert úgy kell felhelyezni, mint egy tampont, fogszerű részek vannak rajta, amelyek a közösülés során rátapadnak a férfi hímvesszőjére, és aztán csak orvosi segítséggel lehet eltávolítani. A kitaláló azt reméli, hogy a hatóság is jelen lenne, és megfelelően intézkedne ilyenkor.

Ehlers, hogy tökéletes legyen a termék, mérnökökkel, nőgyógyászokkal és pszichológusokkal is egyeztetett, sőt, elítélt erőszaktevőket látogatott meg a börtönben, hogy megtudja, a találmányáról tudva meggondolták volna-e magukat. Aztán belefogott a gyártásba, ennek érdekében eladta házát és autóját is.

sonnet
dr. Sonnet Ehlers és találmánya

Az elképzelés szerint akkor viselhetnék a nők, amikor találkozóra mennek valakivel, akiben nem föltétlenül bíznak meg, vagy olyan környéken járnak, ahol nem érzik biztonságban magukat. No, ez persze nem jelent hosszú távú megoldást, talán ennek is köszönhető, hogy azóta sem tudni, mi van a találmánnyal, forgalomba ugyanis egész biztosan nem került. Talán nem is baj, mert a visszaélés lehetősége épp annyira problematikus vele, mint mondjuk az alávetettség gondolata abban a nőben, aki hordaná. A félelmet erősíti és az áldozattá válás lehetőségét, folyamatosan a sebezhetőségre emlékeztet. Meg aztán a nemi erőszakban nem a fizikai faktor az elsődleges probléma, hanem a pszichológiai, amin sajnos szintén semmit nem segít a dolog. Csakhogy Dél-Afrika egy olyan része a világnak, amely statisztikailag az élmezőnyben van a nemi erőszakot tekintve, az áldozatoknak pedig gyakran nincs esélyük azonnali orvosi ellátásra, rendőrség bevonására, így, mire a vizsgálat elindulna, DNS-mintákat sem lehet venni.

Akkor mégis mit lehet tenni, ha nemi erőszakra kerülne a sor? Ha egy elkövetővel áll szemben a nő (vagy hát férfi), akkor nem árt, ha járatos valamiféle harcművészetben. Vannak technikák, fogások, amelyek a leglehetetlenebb helyzetre is felkészítenek, a lényeg, hogy a pszichikai sokk esetében is alkalmazni tudjuk ezeket. Itt van például egy három részes videó, ahol Horváth Ádám ninjutsu-oktató magyaráz el pár trükköt.

Mindenesetre ellen kell állni, amennyire keményen csak lehet, sikítani, ütni, rúgni, harapni, mindent. Ebből kifolyólag valószínűleg nem ússza meg az áldozat ütlegelés nélkül, de előfordulhat, hogy ő tudja annyira megzavarni a támadót, hogy kiszabadulhasson a helyzetből. Sőt, a legjobb, ha a megtámadott átcsap támadóba, ilyenkor fontos, hogy az ütések pontosak és erőteljesek legyenek, valamint érzékeny területeket érjenek, be kell célozni a torkot, szemet, ágyékot.

A szexuális támadás legtöbb esetben előre megtervezett, az áldozat otthonában, vagy otthonához közel történik (az tévhit, hogy véletlenszerűen, a pillanat heve alatt egy sötét utcában stb.). Ha az utóbbi, nagyon fontos, hogy a támadó semmiképp ne jusson be a lakásba, illetve ne vigye el az áldozatot arról a helyről, ahol vannak, egy számára biztonságosabbra.

És ha mindenképp megtörténik az, aminek nem kellene, akkor itt van egy remek tanácsadás, összegzés a teendőkről, tévhitekről, megfontolandókról.

Címkék: , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Réka
    Közzétéve: 2.3.2016, 12:57 pm

    Felületesre sikerült ez a cikk. Nagyon hasznos, hogy egyáltalán szóba kerül a téma, de mivel egy nagyon jelentős dologról van szó. Véleményem szerint körültekintőbbnek kellene lenni. Hivatkoztok a “keret ” által kiadott összefoglalóra de abban a magyar jogra való hivatkozások vannak ami megtévesztő. Mivel nagyon gyakori dologról van szó én szerintem érdemes lenne és igazán építő ha egy picit praktikusabb és körültekintőbb cikk keretében foglalkoznátok ezzel a témával. Nagyon megtévesztő, az hogy az önvédelmet kiemelitek mint egy mentő dolgot, holott nem ez a segít, hiszen ti is említettétek általában egy közeli ismerős az elkövető aki már lelkileg is eleve hatással van az áldozatra és nem biztos, hogy fizikailag tud védekezni valaki sokk hatása alatt.

Szólj hozzá!