Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 19.2.2016

Na végre: itt az energiahatékony, három nap alatt felépíthető hobbitház

hobbit1

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem rengeteg ismerősöm van, aki imádja a hobbitházakat. Meg én is szívesen elfogadnék egyet. Akik nem csinálják meg, azok általában azért, mert macerás megterveztetni, kivitelezni. Van azonban egy vállalat, amely most akár három nap alatt felépít egy ilyet.

A Green Magic Homes nevű vállalat előre gyártott, és mindenki által könnyedén összerakható házakat kínál, amelyek egyszerre környezettudatosak is. A cég nem csak a hajlított, boltozatos „alkatrészeket” árulja, hanem vállalja azt is, hogy bevonja földdel és pázsittal az újonnan felépített házat, így az zöldtetős lesz. A tervezők ugyanakkor erős szigeteléssel látták el a házat, így az egyben az energiahatékonyság mintapéldája is.

hobbit2

Összeállítása annyira egyszerű, hogy három ember is elegendő hozzá, ugyanakkor a panelek széles skáláját nyújtják a megvalósíthatóságnak, ugyanis számos módon kombinálhatóak. A modellek úgy vannak tervezve, hogy bármilyen topográfiai körülmények között összeállíthatók legyenek.

A vásárlóknak lehetőségük van rá, hogy egy kisebb házhoz szükséges alkatrészeket vásároljanak meg (az alap 37 négyzetméteres), és ezt később bővítsék, ha az igények változnak. A „földelés” is nagyon egyszerű ennél a háznál, ugyanakkor változatos megoldásokkal lehet élni, mint a szupervályog, vagy a földtextília.

hobbit3

A falak is úgy vannak tervezve, hogy abban az áramkábeleket és a vízcsöveket is könnyedén lehessen vezetni, ugyanakkor mechanikus szellőzőcsatornák is be vannak építve, és bármikor kialakíthatóak újak is. Az ilyen típusú épületeknél mindig nehéz elérni a megfelelő vízszigetelést és szellőzést, ezt a Green Magic Homes úgy oldotta meg, hogy erős moduláris belső héjat hozott létre.

hobbit4

Két „hiba” van csupán, amit fel tudnánk róni nekik, az egyik, hogy a bejáratnál, úgy tűnik, a kivitelezésnél is látszik a rétegzett kompozit anyag, amelyből a panelek készülnek, ide talán jobb lett volna egy tájba olvadóbb megoldás. A másik, hogy nem tudjuk az alapmodell árát, bár van romániai forgalmazó is, végül is mindenki utánaérdeklődhet.

Címkék: ,

7 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Zöldalma
  Közzétéve: 21.2.2016, 9:44 am

  373 dollár négyzetmétere + szállítási költség. Egy 65 nm-es ház ára 24000 dollár.

 2. A hozzászólás szerzője: Zöldalma
  Közzétéve: 21.2.2016, 9:46 am

  Egy 65 nm-es ház megközelítőleg 24000 dollár (373/nm) + szállítási költség.

 3. A hozzászólás szerzője: mostis gergő
  Közzétéve: 21.2.2016, 10:08 am

  Egy-két éve utánaolvastam a témának és 15-25.000 eu között mozog az európai alapár + a shipping, ami értelemszerűen jóval több volt, mint ha találsz itthoni forgalmazót.

 4. A hozzászólás szerzője: Telegdi-Csetri Áron
  Közzétéve: 21.2.2016, 10:11 am

  Egy értelmes recenzió:
  http://www.treehugger.com/green-architecture/green-magic-homes-are-probably-neither.html

 5. A hozzászólás szerzője: rudicus
  Közzétéve: 24.2.2016, 12:18 pm

  OK! 3 nap alatt elkészül…… de mi történik, ha M.o. 0,005 %-a, azaz 0,5 ezreléke rendel egy házat, ami 500 db-nak felel meg. A cégnek van 1500 dolgozója, hogy holnap azonnal kijöjjön és elkezdje az építést, helyszínenként 3 fővel??? Van 500 kamionja vagy trélere, amit holnap tudnak indítani az 500 ház szerkezeti anyagaival a helyszínekre? Akkora raktára van a cégnek, hogy van raktáron 500 ház felépítéséhez alapanyaga??
  Mi a 3 nap??? Kiviszem az építtetőt Tatárszentgyörgyre és rámutatok egy 2 méter magasan homok talajú telekre és 3 nap múlva kész a ház??? Vagy először 3 hónap múlva kijön egy markológép 8 kubikussal és 3 nap alatt kiássák a ház alapját szolgáló üreget, aztán 2 hónap múlva kijön 6 kőmüves, 1 teherautónyi betonvassal meg egy mixerkocsival és 3 napig készítik a ház alapját szolgáló alapokat, cölöpöket, akármiket, amik szükségesek, elvégre senki nem szeretné, ha a ház elmerülne mondjuk a homokban vagy egy nedves-mocsaras talajban…..
  OK, hogy a ház belekerül 5 millióba, de ehhez kell egy összközműves telek, ahol fel lehet építeni, és akkor lesz hozzá áram, mert anélkül egy kalap trágyát nem ér, lesz csatorna, mert anélkül sem ér túl sokat….

  • A hozzászólás szerzője: Telegdi-Csetri Áron
   Közzétéve: 26.2.2016, 11:53 am

   “0,005 %-a, azaz 0,5 ezreléke”
   Téves. az ezrelék a százaléknál tízszer kisebb, azaz egy hellyel kell eltolni a tizedesvesszőt: 0,005 %-a, azaz 0,05 ezreléke.
   Szerintem, ha már tologatjuk, toljuk ki a szám végére, és legyen: 0,005 %-a, azaz 5 százezreléke. Azaz 5 a százezerből, 50 a millióból, 500 az ötmillióból (itt állt meg a kommentelő), (mintegy) 1000 a (mintegy) tízmillióból (Mo. becsült népessége, pontosabban 9 855 571). Tehát ez is hibás.
   Amúgy a ház fő hibája nem az építési idő kétértelműsége, ezen akármennyit lehet agyalni, mindenképp rövid. A gond, hogy éghajlatunkra alkalmatlan, szennyező technológiákkal készül, és használati értékéhez mérten méregdrága (maga a ház szállítással 400 USD per négyzetméter körül kóstál, ami környékünkön nem alacsonyabb egy átlagos építtetési költségnél, utóbbiba járulékos munkálatokat is beleértve, előbbibe nem). Használati értéken a hődinamikát, statikát, architektúrát, biztosított életminőséget értem.
   Szexi álöko pénzes sznoboknak.
   A valós alternatíva: földzsáképület, 100 USD per nm.

 6. A hozzászólás szerzője: Telegdi-Csetri Áron
  Közzétéve: 26.2.2016, 11:54 am

  Bocs, a számolást magam is elszúrtam, valóban 500 a helyes szám Mo-ra nézve

Szólj hozzá!