Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.1.2016

A szomszéd füve reloaded: a tíz legzöldebb ország

"Repoveden Kansallispuisto Kesayonauringossa" by M. Passinen. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Repoveden Kansallispuisto Kesayonauringossa” by M. Passinen. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

A Yale és a Columbia egyetem által a Világgazdasági Fórum szakértőivel közösen kidolgozott, 2016-os környezeti teljesítmény index (Environmental Performance Index) által ransgorolt 180 ország közül az első tíz helyből többet is az észak-európai jóléti államok foglalnak el. A listát az utóbbi 15 évben, kétévenként állítják össze, a rangsor az alapján dől el, hogy az adott ország mennyire teljesít jól az ökoszisztémái és polgárainak egészsége védelmében.

Az első helyezett Finnország, őket Izland, Svédország, Dánia követi, az első “kakukktojás” a rangsorban Szlovénia. A tízes éllista további pozícióiban sorrendben Spanyolország, Portugália, Észtország, Málta és Franciaország következik.

Az első harminc ország közé bekerült Horvátország, Szlovákia, Csehország és Magyarország is.

2000 óta egymilliárdról 550 millióra csökkent azoknak az embereknek a száma, akik nem férnek hozzá tiszta ivóvízhez és csatornázáshoz. Ám az országok 23%-ának még mindig nincs szennyvízkezelési rendszere, és a légszennyezés olyan mértékűvé vált, hogy az összes haláleset 10%-áért felel. Több mint 3 és fél milliárd ember – gyakorlatilag az emberiség fele – súlyosan légszennyezett környezetben él. A nem tiszta víz miatti halálesetek ezzel szemben “csupán” az összes haláleset 2%-áért felelősek. A légszennyezés a szegény és gazdag országokat egyaránt sújtja – hívta fel a figyelmet a jelentés vezető szerzője, Angel Hsu, a Yale tanára.

via treehugger

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Andras
    Közzétéve: 4.2.2016, 9:48 pm

    Szlovénia egyáltalán nem kakukktojás. Ezt csak a beteges berögződés és mantra mondatja miszerint minden ami kelet európai az csak rosszabb lehet a nyugatnál. Itt van még egy példa arra hogy nem. Kölönösen természetvédelemben jobban állunk, még vannak erdőink amik nem újraültetettek, még vannak hegyeink amik érintetlenek. Nem kell elhinni ezt a beteges propagandát ami ellenünk szól. És el kell menni Szlovéniába ami egy gyönyörú ország és aminek a területét 60%ban erdő borítja és meg kell nézni azt hogy ez lehetséges itthon is.

Szólj hozzá!