Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.1.2016

Vadállatoknak hozott létre “mentőhálózatot” a Milvus Csoport

szarvas
photo by Alex Helin via shutterstock.com

Évente több száz vadállat pusztul el balesetek vagy betegségek következtében. A beteg vadállatok túlélési esélyei nagyban növekednének, amennyiben időben szakemberek gondozásába kerülnének. A „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a „Vets4Wild” Egyesület ennek érdekében indította el a Vissza a természetbe! című programot, amelynek keretében egy állatorvosokból, ökológusokból és más önkéntesekből álló hálózatot hoztak létre, hogy minél rövidebb időn belül elsősegélyben tudják részesíteni a sérült vadállatokat.

Borka Levente állatorvos, a Vets4Wild Egyesület képviselője elmondta, a sérülések túl késői diagnosztizálása miatt jelenleg, a hozzájuk kerülő vadállatoknak csak a fele épül fel. „A vadállatgyógyászatban nincsenek meg azok a sikerek, mint a haszonállat-gyógyászatban. Amit mi hiányolunk, hogy az esetek nagy részében nincsenek háttér információink. Addig, amíg egy macska, kutya tulajdonosa beszámol arról, hogy mióta beteg az állat, mi történt vele, nekünk ezek az információik nem állnak rendelkezésünkre, és a másik az, hogy addig, amíg a sérülést követően szakember kezébe kerül az állat, az esetek többségében az már túl késő.”

A sérült vadállatokat a „Vets4Wild” Egyesület állatorvosai kezelik, a lábadozó egyedek innen a Milvus Csoport Rehabilitációs Központjába kerülnek, ahol az egyesület munkatársai gondozzák őket és készítik fel arra, hogy visszakerüljenek természetes életterükbe. A rehabilitációs központban többnyire madarakat gondoznak, de medvebocsok is voltak már a központ lakói, mondta Zeitz Róbert, a Milvus Csoport ökológusától.

„Rehabilitációs tevékenységei a Milvus Csoportnak léteznek gyakorlatilag, amióta az egyesület létezik, mivel igény volt rá, behoztak hozzánk beteg állatokat. Viszont olyan infrastruktúrát, amit engedélyeztetni lehet a minisztérium által, olyan csak 2012-ben sikerült létrehozni, így gyakorlatilag 2012 óta létezik olyan rehabilitációs központunk, ahol a rehabilitációnak minden szakaszát biztosítani tudjuk a beteg állatoknak.”

A Milvus Csoport jelenleg Marovásárhelyen és Nyárádszentsimonban működtet vadállat rehabilitációs központot. A Vissza a természetbe! programnak köszönhetően azonban most már az ország több részén is lehetőség lesz arra, hogy elsősegélyben részesítsék a beteg vadállatokat. Bárki aki sérült vadállatot talál a hét minden napján segítséget kérhet a 0722 533 816-os telefonszámon. A telefonhívást követően a hálózatban résztvevő önkéntesek gondoskodnak róla, hogy a sérült állat gyorsan jusson a legközelebbi elsősegély ponthoz.

erdelyfm

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!