Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.1.2016

Hamarosan gyártásba kerülhet az ablaknak is használható, átlátszó napelem

Richard Lunt professzor a michigani állami egyetem kutatója

Richard Lunt professzor a michigani állami egyetem kutatója

A michigani állami egyetem kutatóinak sikerült működő átlátszó napelemet készíteniük, amelyet teszteltek, és hamarosan gyártásba kerülhet.

Az egyedüli probléma, hogy az átlátszó napelemek nem annyira hatékonyak még, mint a hagyományosak. Ugyanakkor mivel épületek üvegablakait válthatnák föl, ami egy olyan felület, amely mindeddig kihasználhatatlan volt energiatermelésre, még akár az az 1%-os energiahasznosítás is kifizetődő lehet, amit jelenlegi stádiumban az átlátszó napelemek el tudnak érni.

Egyelőre két vállalat jelezte, hogy napelemként funkcionáló ablakokat gyártana; szerintük az ilyen ablakok 40%-kal kerülnének többe, mint a normál nyílászárók, viszont akár egy év alatt visszahozhatnák az árukat a megtakarított energiának köszönhetően. Az egyik cég a Solaria: olyan ablakokat forgalmaz, amelyekbe vékony fotovoltaikus cellákat épít be úgy, hogy az az emberi szem számára az gyakorlatilag észrevehetetlen. A másik vállalat a Solar Window Technologies, amely több színben kísérletezik áttetsző és kevésbé áttetsző, ablakra utólag felszerelhető napelem-felületekkel. A Solar Window Technologies honlapján egyébként még az áll, hogy termékeik fejlesztés alatt állnak, ezért még nem rendelhetőek meg.

k

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!