Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.1.2016

Most már tuti: 2015 volt eddig a legmelegebb év

Luca_Galuzzi - wikipedia.org

Luca_Galuzzi – wikipedia.org

Szerdán érkezett a bejelentés, miszerint 2015 az ismert emberi történelem legmelegebb éve volt. És, hogy a dolog még ijesztőbb legyen, egyáltalán nem úgy tűnik, hogy 2016 jobb lenne majd ilyen szempontból.

Ha az Egyesült Államokat nézzük, akkor kiderül, nekik „csak” a második legmelegebb évben volt részük, valamint egy nagyon durva decemberben, amely a legmelegebb és legnedvesebb volt, mióta csak mérik a hőmérsékleteket. Meg is lett az eredménye egy szokatlan téli árvíz formájában, amely a Mississippi folyón keletkezett.

A tudósok hónapok óta egyre biztosabbak lettek benne, hogy rekordévnek lehetnek tanúi, a gyanú akkor kezdett bizonyítást nyerni, amikor az El Nino vihar az utóbbi évtizedek egyik legintenzívebbje lett, tekintve, hogy a Csendes-ócánból az átlagosnál jóval több pára került a légkörbe. És terméeszesetsen ez összefüggésben van az üvegházhatású gázok kibocsátásával, amelyet

Nem biztos, hogy ez már most kijelenthető, de egyelőre úgy tűnik, hogy a 2014-2015 közötti időszak a kezdete annak, hogy a bolygó ismét beálljon egy gyors felmelegedési fázisba, egy olyan periódus után, amelyben relatívan lelassult ez a folyamat. Ezt az utóbbi években sok politikus meg is lovagolta, mondván, hogy megállt a felmelegedés 1998-ban, szóval azon tudósok, akik az üvegházhatású gázok ellen kardoskodtak, minden bizonnyal tévedtek. Főleg az Egyesült Államokban okozott ez nagy társadalmi megosztottságot, mikor a republikánus elnökjelöltek rendre erre építették kampányaikat.

Sok statisztikai elemző mondta már akkor is, hogy a nagy képet tekintve ez a pillanatnyi lassulás vajmi keveset számít, és valószínűleg a Csendes-óceán abszorpciós hője okozza. „Van arra bizonyíték, hogy a szünet hosszútávú lenne?” – tette fel a kérdést Gavin A. Schmidt, a NASA klímatudományi egységének, a Goddard Institute vezetője. „A válasz, hogy nem, és ez az idei év után egyre egyértelműbb” – mondta.

Forrás: NYTimes

Címkék: ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!