Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 11.1.2016

Idén felszerelik az első, óceánban lebegő, hatalmas szemétszűrőket

k

Évente körülbelül 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. A TOTB-n is beszámoltunk arról, hogy erre a problémára talált megoldást néhány éve Boyan Slat, az Ocean Cleanup most 22 éves alapítója. Az elképzelést most gyakorlatba is ültetik.

Az első, 2000 méter hosszú szerkezetet a Japán és Dél-Korea között található sziget, Tsushima partjainál helyezik el. Előbb azonban Hollandiában tesztelik a szemétszűrőt, és az Északi-tengeren terveznek felhúzni egy 100 méteres falat idén nyáron. Ez lesz az első alkalom, hogy nyílt vizen is tesztelik az építményt, miután laboratóriumban már kipróbálták.

Az úszó falak, melyeket a tengerfenékhez rögzítenek, V-alakú tömböt alkotnak. Ez fogja fel a műanyag szemetet, amit elésodornak az áramlatok, alatta pedig egy szűrőbe akadnak bele a felszín alatt sodródó plasztikdarabok. A csapdába ejtett műanyag egy csatornán keresztül a szerkezet közepére vándorol, ahol a partra szállításig tárolják. Ugyanakkor a cég arról is biztosít mindenkit, hogy a halak és más élőlények nem tudnak beakadni a hálóba, mivel az az ő útvonaluk és a mélyebb áramlatok fölött helyezkedik el.

A szervezet ugyanakkor itt nem állna meg: szeretnék, ha sikerülne több ilyen eszközt is telepíteni, és öt éven belül egy 100 km hosszú fal is felkerülne, melynek segítségével a Hawaii és Kalifornia között található Csendes-óceáni szemétsziget felét sikerülhet felszámolni 10 év alatt. Természetesen a végcél az, hogy a tisztítást az összes kritikus ponton megoldják, így idővel az évente termelődött szemétmennyiség nagy részét ki lehetne szűrni.

Forrás: ecolounge.hu

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!