Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 5.1.2016

Hasznos tippek, hogy környezettudatosabban élj 2016-ban

parkos
photo by ariadna de raadt via shutterstock.com

Nem tudom, hányan tettetek újévi fogadalmat, de amennyiben még nem, adunk mi tanácsokat, ráadásul olyanokat, amelyek mind neked, mind a környezetednek jót tesznek. Nagyjából mindannyian elfogadtuk már annak fontosságát, hogy ökológiailag tudatosabban kell élnünk, mint az eddigiekben, és például az alábbiak betartásával ezt meg is tehetjük.

Vásárolj kevesebb palackozott vizet

Ha úgy döntesz, hogy szűrőt helyezel el a mosogatóban, vagy újrahasználható palackot (alumíniumból vagy üvegből valót) használsz, jelentős lépést teszel, ugyanis évente 1,5 millió hordó kőolajat használnak el azért, hogy vizet palackozzanak. Ugyanakkor sok pénzt lehet megspórolni ezzel: egy átlagos amerikai például 1400 dollárt költ el évente palackozott vízre.

Használj egy szatyrot minden bevásárláshoz

A világon a cigarettacsikkek után a műanyagszatyrokból van a második legtöbb szemétmennyiség. A zacskók évente több mint egymillió madár halálát okozzák, de a tengerbe kerülve számos más állat vesztét is okozzák: teknősökét, bálnák, fókák és különböző vízi emlősök esnek áldozatul miattuk.

Moss hideg vízzel

A mosógép rengeteg energiát használ el, miközben felmelegíti a vizet. Ugyanakkor mosáskor a gépet ne programozd szárításra is, hanem teregesd ki a ruhákat, és hagyd teljesen a gépen kívül megszáradni őket.

Mentsd a fákat

Most már szinte mindenhol lehet kérni, hogy ne postán küldjék ki a számlákat, csak online. Ugyanakkor nagyon figyelj, amikor kinyomtatsz egy dokumentumot, érdemes mindig nyomtatási előképet nézni, hogy a lap ne végezze rögtön a szemetesben. Egyáltalán, ahol lehet, kerüld a papírt!


Egyél kevesebb húst

Nem, ettől nem leszel még vegetáriánus, de sokat segít, ha kijelölsz egy héten két napot, amikor egyáltalán nem fogyasztasz húst. Ezzel a szén-dioxid kibocsátásra is jótékony hatással lehet lenni, de például könnyebb fogyni is egy-egy ilyen diétával. Hetente keress új és új húsmentes recepteket, hogy megmaradjon a változatosság.

Kerüld a fast fashion-t

A fast fashion nem jobb a fast-foodnál: rossz minőségű, gyorsan legyártott ruhát jelent. Figyelj arra, hogy csak azt a ruhát vásárold meg, amire valóban szükséged van, és az olyan legyen, amely nem megy ki hat hónap után divatból. Ugyanakkor nyugodtan megteheted, hogy néha cserélsz egy barátoddal ruhaneműt: add tovább, amit már nem használsz, és kapj helyettük újakat. Gondolj arra, hogy ázsiai farmerek több millió hektárnyi termőföldet és talajvizet tettek már tönkre azért, hogy génmódosított gyapotot termeljenek.

Tartózkodj a mesterséges vegyületeket tartalmazó szépségipari termékektől

Gondolj arra, hogy minden, amit a bőrödre kensz, a véredbe jut. Vásárláskor nem árt átnézni a címkét és olyan terméket választani, amely összetevőiben nincs olyan, amit nem szívesen juttatnál a szervezetedbe. Az interneten egyébként könnyen elérhetőek módszerek, amelyekkel akár te magad készíthetsz otthon szappant, sampont, stb.

Járj többet tömegközlekedéssel vagy gyalog

Amennyiben teheted, ne a személyautódat használd, hogy eljuss a munkahelyedre, vagy bevásárolni, hanem igyekezz kihasználni a tömegközlekedést, vagy menj gyalog. Nem kell ennek előnyeit ecsetelni: a napi séta egészséges, nem szennyezed a környezeted, és akár új emberekkel is találkozhatsz.

Próbáld meg környezettudatosabbá változtatni a lakhelyed

Ha energiatakarékosra cserélted már az izzókat a lakásban, akkor például megfigyelheted, hogy hol veszít hőt a lakás, és megpróbálhatod jobban szigetelni. Kutatások állítják, hogy a legegészségesebb, ha alvás közben 16-18 °C van a lakásban, ehhez naponta fél fokkal húzd le a fűtést, míg a szervezeted megszokja.

Tölts több időt a szabadban

Túl sok időt töltünk zárt terekben: házban, irodában vagy autóban. Naponta fél óra egy parkban például már egész jótékony hatásokkal bír.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!