Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.12.2015

Borzongató és gyönyörű: óriáspolippal úszott egy japán búvár karácsonykor

k

Japán partjainál különleges és hátborzongató élményben volt része karácsonykor egy búvárnak: egészen közelről filmezhetett le egy hatalmas mélytengeri polipot, a felszínhez szokatlanul közel.

Toyama kikötőjében Akinobu Kimura először vízalatti kamerán, a felszínről filmezte le az óriás tintahalat (Architeuthis), ám kíváncsisága erősebb volt félelménél, és vízbe ugrott, hogy közelről is megnézhesse és megörökítse az állatot.

Ez a példány a maga mintegy 3,7 méteres hosszúságával kicsinek számít, valószínűleg egy fiatal egyed lehetett. Az óriás tintahalak akár 13 méteresre is megnőnek. A tenger mélyén tanyásznak, nagyon ritka, hogy feljebb merészkedjenek.

Létezésüket ezért sokáig mítosznak tekintették. Halott példányokat találtak korábban is a partra sodródva, ám az első élő egyedet saját természetes közegében csak 2004-ben sikerült megfigyelni a Csendes-óceánban. Az első élő, felnőtt példányt pedig 2012-ben filmezte le az NHK japán tévéadó és a Discovery Channel. Edie Widder oceanográfus és polipszakértő szerint azért maradhatott ilyen sokáig dokumentálatlanul ez a hatalmas állatfaj, mert még mindig csak mintegy 5%-át sikerült feltérképezni az óceánoknak.

Forrás: CNN

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!