Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.12.2015

Több áramot fogyaszt a karácsonyi dekoráció, mint néhány ország egész évben

shutterstock_92121568

Etiópiában például kevesebb az éves áramfogyasztás, mint amennyit az Egyesült Államokban fogyasztanak az ünnepi dekorációk.

Néhányan annyira komolyan veszik az ünnepi dekorálást, hogy extrém módon kidíszítik a házukat, lakásukat, autójukat, udvarukat, akár még a háziállataikat is. A káprázatos díszek között számos olyat találunk, amely elektromos árammal működik. Végeredményképpen pedig ezek a különböző eszközök, égősorok csak az Egyesült Államokban több áramot fogyasztanak, mint amennyit a fejlődő országok egész évben.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának tanulmánya szerint a szezonális világítás elektromos áram fogyasztása 2008-ban elérte a 6,63 milliárd kilowattórát.

A Globális Fejlődési Központ közzétett egy blogbejegyzést, amelyben ezt az adatot hasonlítja össze más országok áramfogyasztásával. Például Kambodzsa 3,6 milliárd kilowattóra elektromos áramot fogyaszt egy egész év alatt, ami kevesebb, mint a fele annak a mennyiségnek, amelyet az Egyesült Államokban csak az ünnepi dekorációra használ el. De kevesebb áramot fogyaszt Etiópia, Tanzánia és Nepál is.

Ha ez még nem lenne elég, a fent említett érték az Egyesült Államok éves áramfogyasztásának mindössze a 0,2 százaléka.

(iflscience)
photo by Fotomicar via shutterstock

Címkék: , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Klímaegyezmény: már el is felejtettük | Ősparányok, őstalányok
    Közzétéve: 10.1.2016, 11:45 am

    […] Ideje hát felébredni az ünnepek okozta kábultságból, és elkezdeni már ma a változtatást. A képlet teljesen egyszerű, még akkor is ha megrázó: nem, nem lehet tovább folytatni azt az életformát, amit fogyasztói társadalom néven ismerünk. Mert nincs következmények nélküli fogyasztás növekedés, a fenntartható fejlődés ismételgetése csak tévútra visz. Le kell mondani a kedvtelésből való ide-oda repkedésről, a télen elfogyasztott chilei szőlőről, a karácsonyi paradicsomról stb., de még a rettentessen pazarló díszkivilágításról is. […]

Szólj hozzá!