Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.12.2015

Made in Patarét: roma fiatalok által készített bútordarabra várnak vevőket

Fotók: Kiss Gábor

Fotók: Kiss Gábor

Azt hiszem a TOTB javasolja idén a legkülönlegesebb karácsonyi ajándékot, egy olyat, amely nem csak az ajándékozott felé való elkötelezettséget tudja sugallni, hanem jóval többet. Éspedig egy (nem akármilyen) kávézóasztalt.

kulcsár árpád

Történt ugyanis, hogy Visky Zsolt, aki számomra elsősorban költő, de a maga számára nem biztos, és akivel egy másik izgalmas projekt kapcsán már foglalkoztunk, nyáron megismerkedett egy – ott már öt éve tevékenykedő – keresztény missziós szervezet helyi vezetőjével, aki éppen egy olyan projektet vezetett, amelynek keretében a Pataréten élők számára építettek egy közösségi teret. Zsolt azelőtt egy ideig bútorrestaurálással foglalkozott, akkoriban meg bútortervezéssel kísérletezgetett, és felmerült az ötlet, hogy az e téren megszerzett tudása segítségével esetleg műhelyfoglalkozást indíthatna a helyi kamaszok számára.

Nem kellett sokat gondolkodni rajta, jó ötlet volt, és ősszel már el is kezdték a munkát. Nem csak Zsolt, hanem a felesége is, Karen Joy, aki egy másik műhelyt hozott létre, ahol varrni tanítja az érdekelteket. „Az anyagokat én is és Karen is ismerősöktől szereztük be, így végeredményben -amennyire csak lehetséges- újrahasznosított termékeket hozunk létre. A most elkészült kávézóasztalhoz a tv-t egy régi kupacban volt, az esőben, innen szereztem be, a többit meg mások hozták” – mondja Zsolt.

Az első alkalomra 13-an mentek el, de a kezdeti kíváncsiság után csak azok maradtak, akik aztán már hétről-hétre mindig megjelentek, és akik érdeklődőnek és lelkesnek, három, 12-15 év körüli fiatal. „Még mindig nagyon az elején vagyunk, de a legfontosabb célunk, hogy a munka mellett a személyes kapcsolatok is erősödjenek, hetente bibliaórára járunk közösen, itt sokkal inkább megnyílnak a gyerekek, és másfajta beszélgetések is történnek” – mondja Zsolt.

asztal2

Az egyik fontos cél, hogy önfenntartó üzletté nője ki magát a kezdeményezés. Ennek első lépése, hogy elárverezik a most elkészült kávézóasztalt. Ennek kikiáltási ára 300 lej, megtekinthető és „kipróbálható” Kolozsváron a Koffer kávézóban és könyvesboltban is. Ha valaki kedvet kapott rá, szívesen olvasgatna, beszélgetne a remek darab fölött, akkor tehet ajánlatot Zsoltnak a Facebook-oldalán, vagy e-mailben (viskyzsolt@yahoo.com), vagy akár a Kofferben is. Amennyiben sikerül eladni, a pénz egy részét a három pataréti fiatal (Florin, Gavrilă és Carol) kapja meg, a másik része a programba megy, gyakorlatilag a még szükséges szerszámokat fogják vele megvásárolni. Licitálni a következő műhelyig, január 16-ig lehet.

Szóval licitre fel. Ja, igen, a fiúk boldog karácsonyt kívánnak!

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!