Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 22.12.2015

Ismét vaddisznókat mészároltak Bályokon, de remélhetőleg utoljára

photo: gandul.info

photo: gandul.info

Tíz év óta minden év decemberében a bályoki (Bâlc) volt grófi uradalmon ismét vadászatra gyűlnek az arra érdemesek az egykori teniszcsillag, Ion Țiriac jóvoltából. A birtok bejáratához ilyenkor meg állatvédők gyűlnek, akik az indokolatlan mészárlás beszüntetését követelik.

Nem volt ez másként idén sem, csakhogy az események megspékelődtek a korrupcióellenes ügyosztály (DNA) jelenlétével. A dolog úgy kezdődött, hogy már éppen megindult volna a vadászat, amikor egy állatvédő szervezet egyik jelenlevő embere kihívta a rendőrséget, mondván, hogy illegalitások szemtanúja volt. A kiérkező rendőrök egy személy ellen eljárást indítottak, még nem tudni, hogy kicsoda az illető: a vád állatkínzás.

Az eset azért is kellemetlen, mert a vadászaton olyan neves vendégek fordulnak meg, mint Klaus Mangold, a Chrysler-Daimler csoport volt elnöke, Peter Rau, a Philip Morris vállalat és a Porsche volt pénzügyi szakértője, Wolfgang Porsche, Franz Rauch și Stefano Ricci, de sokan mások is, a Monte Carlo-i polgármestertől kezdve különféle hercegekig. Țiriac, akit az állatvédők már többször felelősségre vontak, mindig azzal intézi el a kérdést, hogy ezek az üzletemberek jelentős hasznot hoznak az országnak, és ehhez hozzátartozik a vadászat is, ugyanis sokszor itt kötnek ismeretségeket, beszélnek meg üzleti részleteket.

A legvehemensebb tiltakozó a Vier Pfoten nemzetközi állatvédő szervezet romániai szárnya, akik idén is több emberrel vonultak ki, olyan feliratokkal, amelyeken az állt: Teniszezz, ne gyilkolj!”. A szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy bármi olyat is sportnak nevezzünk, aminek a végén élőlények veszítik az életüket, különösen abszurd a helyzet ebben az esetben, amikor fogvatartott állatokat terelnek a puskacsövek elé. A Vier Pfoten számításai szerint az elmúlt 10 évben több mint 2000 vaddisznót mészároltak le bestiális módon.

A civilek tiltakozása mind nem elég a véres rítus betiltására, ugyanis magánterületen történik tenyésztett állatokkal, és erre nem vonatkoznak a hatályos vadászati törvények. Az eseményt többször tűzdelték már botrányok, a leglátványosabb ezek közül talán az volt, amikor Adrian Năstase miniszterelnök is jelenlétével tüntette ki, sőt, meg is nyerte a versenyt 23 elejtett vaddisznóval.

Ugyanakkor könnyen lehet, hogy az idei az utolsó ilyen esemény: a területet bérlő vállalatnak jövőre lejár a szerződése az állami erdészeti hivatallal, és elképzelhető, hogy főleg a civil nyomásnak köszönhetően a ROMSILVA nem fog hosszabbítani. A történethez hozzátartozik, hogy több mint 150-en fogják elveszíteni a munkahelyüket emiatt. Ugyanakkor 150-200 vaddisznó fog megmenekülni.

Címkék: , , ,

6 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: EDLER András-György
  Közzétéve: 22.12.2015, 10:06 pm

  Gyilkosok! Azt kívánom, hogy egytől egyik tapasztalják meg, milyen az, amikor úgy gyilkolnak meg, hogy esélyed sincs a menekülésre.

  • A hozzászólás szerzője: Laszlo Horvath
   Közzétéve: 23.12.2015, 11:40 am

   A hazidisznonak, a borjunak, a baranynak sincs eselye a menekulesre amikor a husveti baranynak, vagy karacsonyi disznonak levagjak oket. On soh’se evett hazi kolbaszt, vagy baranypecsenyet Edler ur?! Ezt nehezen hinnem.

   • A hozzászólás szerzője: EDLER András-György
    Közzétéve: 23.12.2015, 5:42 pm

    Vegetáriánus vagyok. Pontosan ilyen megfontolásból. Üdv.

 2. A hozzászólás szerzője: Szabolcs
  Közzétéve: 23.12.2015, 11:34 am

  EDLER András-György – Egy falusi disznótoron van esélye a disznónak menekülésre? Ismerős az érv… hogy ezek a szemét gyilkosok élvezetből ölnek. Mi meg élvezzük a hurkát, a disznófősajtot, a sonkát, a füstölt kolbászt és szalonnát. Ha ezek nem lennének, akkor sem halnánk éhen. Ezeket pusztán gasztroélvezeti szempontból készítjük, különös brutális kegyetlenséggel gyilkolva le a disznót, pszichológiailag sokkoljuk az ólból kirángatva, mind a négy lábát lefogjuk, a vérét kiontjuk…. Tehát a fő ellenérv az hazug, hogy azért öljük meg disznót, hogy legyen mit ennünk.
  A cikk szerzőjének pedig külön gratulálok azon értelmes megállapításért, hogy szerencsére életben maradnak a vaddisznók és a kutyát se érdekli, hogy emberek elveszítik az állásukat….

  • A hozzászólás szerzője: EDLER András-György
   Közzétéve: 23.12.2015, 5:43 pm

   Az ember élvezetből ne gyilkoljon!

   • A hozzászólás szerzője: Laszlo Horvath
    Közzétéve: 26.12.2015, 7:44 pm

    Az embert az Isten, vagy az evolucio, mindenevonek teremtette. Ezt a fogazatunk bizonyitja a legekesebben. A novenyevoknek nincsenek nagy es hegyes szemfogaik, sot sokuknak meg felso metszofogaik sincsenek.

    A vaddisznok ugyancsak mindenevok, mint az ember is, az osszes szarazfoldi emlosallat kozul nekik van a legnagyobb szamu foguk. Vigan felfaljak a nyulfiokat, a facantojasokat es a csibeket is, sot barmi mas foldon feszkelo madar tojasait is. Megeszik a halat, a dogot is. Persze a torokbuzat, gilisztakat, buzat, vagy barmi mast is.

    Ez a termeszet rendje, az ember is mindenevo, a diszno megeszi a nyulfit es a facan tojasait meg csibeit, en meg joizuen megeszem a vaddisznot. Nem elvezetbol gyilkolok, hanem azert mert megeszem a finom husat. On Edler ur, pedig csak nyugodtan legelesszen tovabb, legalabb tobb marad nekunk.

Szólj hozzá!