Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 17.12.2015

Tíz éve támogatják hatalmas összegekkel a zöld kezdeményezéseket

polgartars

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 10 évvel ezelőtt hozta létre a Zöldövözet programot, amelynek keretében számtalan civil kezdeményezést támogattak jelentős összegekkel, ezzel Erdélyben egyedülálló társadalmi felelősségvállalási programot hozva létre. A kolozsvári Muura Steakhouse-ban tartott jubileumi ünnepség keretében díjakat adtak át azoknak a civil szervezeteknek, akiknek a munkáját idén a legeredményesebbnek ítélték.

“Örömmel tölt el, hogy elmondhatjuk, hogy a Zöldövezet, a MOL Románia egyik legelső társadalmi felelősségvállalási programja fennállásának tizedik évét ünnepli. Ez az évforduló büszkeséggel tölt el bennünket. Egyrészt, mert az utóbbi tíz évben e téren folytatott tevékenységünk bizonyítja vállalatunknak a közösség iránti elkötelezettségét. Másrészt pedig, ha erre az évfordulóra mérlegként tekintünk, azt láthatjuk, hogy ezek a látványos eredmények híven tükrözik a közösségek ezirányú elköteleződését is. Ezek az eredmények megerősítenek abban a hitünkben, hogy ez a program egy hosszú távú pozitív változás alapjait teremtette meg a közösségekben. Ezért biztatjuk és támogatjuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek környezetünk szebbé tételét célozzák” – mondta el Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója a díjátadón.

A díjazáson a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány vezetői elmondták, hogy az elmúlt 10 év alatt a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 4,8 millió lejt meghaladó összeggel támogatott összesen 424 projektet. A zöldövezetek létrehozásában, rendezésében és a védett területek népszerűsítésében több mint 170.000 személy vett részt. Számukra a projektek keretében szervezett programok nemcsak a tanulásra nyújtottak jó lehetőséget, hanem arra is, hogy közvetlenül hozzájárulhassanak a különböző környezetvédelmi tevékenységek sikeréhez. A program keretében eddig összesen 69.000 cserjét és fát ültettek, 428.000 négyzetméternyi városi területet zöldesítettek, és 71 tanösvényt hoztak létre az ország védett területein.

„A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közötti együttműködés 10 éve tart. Egy évtized, amelyben több tízezer résztvevőt vontunk be környezetvédelmi tevékenységekbe, egy évtized, amelyben a zöld oldalon állva, több száz városi övezet megszépítéséhez és Románia lenyűgöző természetvédelmi területeinek védelméhez járulhattunk hozzá. Tízéves partnerségünk, valamint az elért eredmények élő bizonyítékai annak, hogy a vállalati és a civil szféra együttműködése társadalmi szintű pozitív változásokat eredményezhet” – nyilatkozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.

A Zöldövezet programot a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány azért indította el annak idején, hogy bevonja a közösségeket – főleg a gyerekeket és fiatalokat – a különböző, zöldövezetek rendezését célzó projektekbe. Jelenleg a program a Városi zöldövezetek és a Védett területek programrészekre oszlik és évente meghirdetett pályázati kiírás formájában zajlik, a projekteket pedig a támogatást elnyert civil szervezetek bonyolítják le.

A program Városi Zöldövezetek komponense keretében azon civil szervezetek által lebonyolított projektek nyernek támogatást, amelyek célja a városi zöldövezetek felújítása vagy létrehozása a helyi közösségek aktív részvételével. A Védett Területek programösszetevő esetében támogatást nyernek azon projektek, amelyek célul tűzték ki a romániai védett területek népszerűsítését a helyi közösségek körében.

A 2015-ös Zöldövezet díj nyertese a Városi zöldövezetek programrészben az „Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală – CRAL” lett, a szervezet „Az idő illatos kertje” elnevezésű projektjét 2015. április és szeptember között valósította meg Hátszegen, a Hátszegvidéki Dinoszaurusz Geopark területén. A projekt célja egy olyan városi zöldövezet létrehozása volt, amely az arra látogató turistákat, diákokat megismerteti a vidék geológiai és növénytani változatosságával, valamint a látássérültek számára is elérhető.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A három különböző zöldövezet-rész, Az idő ösvénye, az Aromaterápiás kert és a Nagymama kertje a helyi földtani, növénytani és biológiai sokféleséget hivatott bemutatni. Az ezeken elhelyezett információs táblák Braille-írással vannak ellátva, így az információk a látássérültek számára is elérhetőek. A különböző land-art elemekkel gazdagított területen egy pihenőrészt és egy, az önkéntesek tevékenységeihez szükséges helyiséget is létrehoztak. A területrendezés mellett a projekt részét képezték különböző foglalkozások és gyakorlati műhelyek is.

aqua

A Zöldövezet-díj nyertese Védett Területek kategóriában idén az Aqua Crisius Egyesület lett, annak is a „A természeti értékek megőrzése és népszerűsítése a közösségek bevonásával” című projektje, amelyben a szervezet a Jád-völgye természetvédelmi terület népszerűsítését tűzte ki célul, a közösségek aktív részvételével. A cél elérése érdekében a megvalósított projekt keretében kijelöltek egy kerékpárutat és környezetismereti, környezetvédelmi témájú nevelési tevékenységeket szerveztek gyerekeknek. A projekt tevékenységeit bővítette egy többnapos Junior Ranger tábor is. A Junior Ranger típusú tevékenységek népszerűsítése érdekében a tábor ideje alatt filmet készítettek, amely az interneten elérhető. A tábor programját különböző játékok és környezeti nevelési tevékenységek képezték.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!