Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 16.12.2015

Szociális vállalkozás Bukarestben: kovászos házikenyér egyedülálló anyáktól

12314533_509392542568930_7911398655825806844_o

Novemberben hivatalosan is elkezdte tevékenységét a Partnerség az Egyenlőségért Központ (CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate) egyik szociális vállalkozása, a MamaPan pékség. A cégnél egyedülálló és többgyerekes anyákat alkalmaznak, akik rossz anyagi helyzetben vannak.

Irina Sorescu, a CPE ügyvezetője egy interjúban elmondta, a nehéz helyzetben lévő nőket segítő programjaik révén többször is szembesültek azzal a problémával, hogy az egyedülálló vagy többgyermekes anyák nem igazán találnak munkahelyet, vagy ha alkalmazzák is őket, nagyon nehéz számukra a cég elvárásainak is megfelelni, és családi kötelezettségeiknek is eleget tenni. Egy nagyon sérülékeny társadalmi rétegről van tehát szó, akiknek helyzetéhez egy „klasszikus” munkahelyen kevés megértéssel viszonyulnak.

Fotók: a MamaPan Facebook-oldala

Fotók: a MamaPan Facebook-oldala

A MamaPan pékségben jelenleg 11 nő dolgozik, nyolcan közülük egyedülálló anyák vagy olyan nők, akiknek három kiskorú gyereke van. Alkalmazottaik közül csupán egynek volt korábban tapasztalata a szakmában, a CPE szakértői képezték ki őket. Két 8 órás váltásban dolgoznak, egy délelőttiben és egy délutániban, ugyanakkor a felmerülő személyes problémákra – például ha az egyik gyerek megbetegszik, vagy szülői értekezletre kell menni – a cég menedzserei rugalmasan és megértéssel reagálnak.

12314204_509393485902169_1614393970019372658_o

Nem olcsó a „kézműves kenyér”, de legalább egészséges

A kezdeményezők számára fontos volt az is, hogy az általuk készített termékek egészségesek legyenek: az általuk sütött „kézműves kenyerek” és sütemények mesterséges adalékanyagok nélkül, hagyományos kovásszal készülnek, ízletesek, tartósítószer nélkül is elállnak több ideig, és nem mellékesen bizonyos ételérzékenységekben szenvedők is fogyaszthatják azokat. Emiatt elkészítésük nehezebb, mint az ipari körülmények között sütött kenyereké, süteményeké, és az előállítás is drágább. Így egy 600 grammos kenyér ára 10-12 lej, ami több mint kétszer annyiba kerül, mint a „normál” kenyerek.

A vásárlói célcsoport tehát azok a családok, akik megengedhetik maguknak a drágább, egészségesebb termékeket; ugyanakkor a szociális vállalkozás olyan szinten is próbál hű maradni a koncepcióhoz, hogy a termékek egy részét ingyenesen felajánlják szegény családoknak.

Már eleve kapcsolatban állnak több családdal, vagy olyan szervezetekkel, amelyek nehéz körülmények között élőkkel foglalkoznak, ugyanakkor a MamaPan weboldalán bárki bejelentkezhet, és online adományozhat a rászorulóknak kenyeret. Azaz megrendeli, megadja az illető család vagy személy címét, ahová szeretné, hogy kiszállítsák. Rászoruló családok is megkereshetik a pékséget, és lehetőségeik függvényében megpróbálnak válaszolni az igénylésekre.

A termékek minőségét és összetételét Corina Munteanu felügyeli, aki már jó néhány éve foglalkozik kovászos sütéssel, műhelyeket és képzéseket is szervez a témában.

mmp

A MamaPan termékeiben nincs ipari prézli, a kovász, amellyel dolgoznak, lisztből és vízből készül. Természetes alapanyagokból gyúrják a kenyérmasszát, és kemencében sütnek. Egyelőre nyolcféle kenyerük van, fehérlisztből vagy teljes kiőrlésű búzalisztből is sütnek. A termékskálán magvas, fokhagymás, hagymás és zabkenyér is szerepel. Emellett almás, káposztás, tökkel töltött palacsintát, vajas és sós süteményt, diós és gyümölcsös kalácsot is készítenek.

A kovászos kenyér elkészítése közel 18 órába telik, ennek nagy részét, 12 órát a kovászos massza erjedése tesz ki. Ezért is nevezik „lassú kenyérnek” (slow bread). Gluténszegény, ezért érzékenyek is fogyaszthatják.

Slow bread

Slow bread

Saját üzletek nyitását tervezik

Bukarestben jelenleg a partnerüzletekben lehet vásárolni MamaPan termékeket (Ki-Life, BăcăniaVeche, Legume de Țară, PrăvăliaMică, Moara cu pietre, Băcănia cu suflet Doina, Micii producători). Kézműves vásárokon is kínálják portékájukat, most például az ünnepek előtt a Román Parasztmúzeumban lehet tőlük vásárolni december 18. és 23. között, 10-18 óráig. Ugyanakkor Bukarestben online is lehet rendelni a MamaPantól, a pékségnek saját terjesztési hálózata van (a kis teherszállító autójuk sofőrje is nő). 50 lejen felül a megrendelt termékeket ingyen kiszállítják a főváros területén.

A MamaPan projektet egy éve indították el, utólag európai uniós finanszírozást kapott. Az első kenyereket augusztusban sütötték kísérleti jelleggel, közben alkalmazták az embereket, és szeptemberben már voltak eladásaik. A szociális vállalkozás elindításának költségvetése 185.000 euró volt, ennek 98%-át tette ki az uniós támogatás, a többi a CPE önrésze – közölte a TOTB megkeresésére Irina Sorescu. Ehhez még hozzáadódik az az összeg, amelyet a CPE kölcsönzött a pékségnek, és amelyből a termelési folyamatnak helyet adó termeket alakították ki.

Az európai finanszírozás lezárult, az ezt követő időszakban a vállalkozásnak önfenntartóvá kell válnia. A MamaPan-termékeket csak Bukarestben lehet kapni, és ez egyelőre így is marad. Elsősorban a bukaresti terjesztés fejlesztését és megerősítését tűztük ki célul, valamint a saját üzletek megnyitását – közölte Sorescu. Emellett a termékskálát bővítik olyan termékekkel, amelyekre nagyobb az igény: gyermekeknek, speciális diétát tartó személyeknek kínálnak majd például só nélkül készült vagy gluténmentes pékárut. Erre a piaci résre rámozdulni jó lehetőség a pékség számára – véli Sorescu.

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!