Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 9.12.2015

Közösségfejlesztő projektverseny: szavazz a Telefonos Szeretetszolgálatra vagy a szatmári utcazenére!

11885108_875160222554480_5066461178541835764_n

Idén is rengeteg projektötlettel pályáznak finanszírozásra a “Tara lui Andrei” (András országa) verseny keretében az ország minden részéből. A közösségek fenntartható fejlődését segítő kezdeményezések megvalósítását idén 200.000 euróval támogatja az OMV Petrom és a PACT Alapítvány. Nem tudod, kire szavazz, vagy hogy van-e a közvetlen környezetedben szavazatodra érdemes projekt? Segítünk: az erdélyi projektekből ajánlunk néhányat.

Először is néhány gyakorlati tudnivaló. A közönségszavazási szakasz december 8-án indult. A szavazás menete kicsit bonyolult, ugyanis be kell jelentkezni a weboldalon, ezt követően a megadott email-címre érkező linkre kattintva, valamint a megadott telefonszámra érkező sms-ben lévő kódot beírva lehet érvényesíteni a regisztrációt. Minden regisztrált felhasználónak három szavazata van, de ezeket csak különböző kategóriájú (közösségfejlesztési, környezetvédelmi és oktatási) projektekre adhatja le december 18-áig.

A közönségszavazatok számítanak, a végső döntést viszont a zsűri hozza meg, amely december 7-január 13. között értékeli ki a projektötleteket. Eredményt január 20-án hirdetnek.

Tusnádfürdő: felújítanák az Apor-bástyát

Hargita megyében az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet az „Ember-természet kapcsolata” című projekttel pályázik. Céljuk a helyi közösségek bevonása a természeti és kulturális örökség megőrzésébe és értékesítésébe, amely révén a közösségek bevételekkel gazdagodhatnak, ugyanakkor a természetes táj sem szenved kárt. A Tusnádfürdő melletti Apor-bástyát újítják föl és látják el napelemes kivilágítással, a tusnádfürdőiek önkéntes munkájára támaszkodva tematikus tanösvényt jelölnek ki, és a helyi Jókai Mór Általános Iskola diákjainak szerveznek tevékenységeket. Kezdeményező: Pilbáth Géza Attila.
>> Szavazok

Végre saját székhelyet kapna a Telefonos Szeretetszolgálat

A 2009 óta Kolozsváron és 2011 óta Marosvásárhelyen működő Telefonos Szeretetszolgálat számára egy állandó központi irodát szeretne létrehozni Sajó Norbert, akivel a szolgáltatás beindításának évében többször is interjúztunk. A 2013 szeptemberétől a Solidaris Egyesület égisze alatt működő, teljes egészében önkéntes munkával felépített projekt hosszú távú fenntarthatósága érdekében egy állandó koordinációs bázist szeretnének, ezért Kolozsvár vagy Marosvásárhely mellett egy telket vásárolnának. Sok tárgyi adományt kapnak, amelyeket azonban hely hiányában vissza kell utasítaniuk, egy állandó székhely erre is megoldást jelentene.
>> Szavazok

Egy zöldebb Szatmárnémeti Utcazene Fesztiválért

Szatmárnémetiben az általunk is imádott Utcazene Fesztivál jövő évi kiadására lehet szavazni. Jövőben a szervezők nemzetközi fesztivált terveznek, legalább három külföldi együttessel, öt miniszínpadon lesznek a fellépések, júliusban pedig három utcai művészeti projekt is lesz. Jövőre a fesztivál “kizöldül”: szelektíven gyűjtik a hulladékot, az utcai bútorzatot újrahasznosított hulladékokból készítik el, három színpad számára napelemek biztosítják majd az energiát, illetve környezetvédelmi nevelési tevékenységek is lesznek. Kezdeményező: Butka Gergely.
>> Szavazok

Napelemek és vízmelegítők a zabolai táborban (UPDATE dec. 15.)

A Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola a Zabolai Csipkés Tábor egy részének felújítására és korszerűsítésére pályázik. A cél olyan kiegészítőkkel ellátni a pályázatból felújított 7 épületet, amely oktató jelleggel mutatja be a zöld energiák hasznosítását a hétköznapi életben. A napenergiát hasznosító napelemeket és vízmelegítőket a táborozók nemcsak működésben tekinthetik majd meg, de egy kiállításon megismerkedhetnek azok működésével. A táborozási időszak megnyújtásának érdekében a felújított házakat hagyományos szigetelésekkel és felénk kevésbé használt föld szigetelésekkel fogják majd ellátni. Kezdeményező: Gáj Nándor.
>> Szavazok

Szociális projektek Kolozsvártól Verespatakig

A “Művészettel az erőszak ellen” című projekt keretében utcaszínházi előadást valósítanak meg a családon belüli erőszak jelenségét feldolgozva, ugyanakkor kézműves műhelyt szerveznek családon belüli erőszakot elszenvedett nőknek, majd az ott készült – beleértve újrahasznosított anyagokat is felhasználó – tárgyakat utcai kiállításon és vásáron mutatnák be Kolozsváron. Kezdeményező: Luiza Budusan.
>> Szavazok

A szegénység riasztóan sok embert érint Romániában. A “Meleg ételt mindenkinek” projektben Kolozsváron és egy Hunyad megyei településen kilencven rászoruló ember számára osztanának meleg ételt hat héten keresztül, minden héten egyszer. Ezen kívül tájékoztatnák a lakosságot a szegénységben élők problémáiról, és az ételosztást hosszú távon partnerek és adományozók bevonásával állandósítanák. Kezdeményező: Oana Stanciu.
>> Szavazok

Brassóban a kórházak barátságtalan falait festenék ki mesehősökkel a szülők, hogy a beutalt gyerekek kicsit jobban érezzék magukat a kórtermekben eltöltött időszak alatt. Ugyanakkor a kórházépületeket kívülről is kifestenék a nyári időszakban, sőt azt tervezik, hogy népszerűsítik az ötletet az egész országban. Kezdeményező: Carmina Rodica Niculescu.
>> Szavazok

Szintén brassói projekt egy nappali központ felszerelése a hajléktalan személyeknek, ahol meleg ételt kapnak, lehetőségük van tisztálkodásra, ruhájuk kimosására, ugyanakkor szociális munkások, pszichológusok és önkéntesek segítségét vehetik igénybe a munkahelykereséstől a személyes okmányok, iratok rendezéséig. Kezdeményező: Claudia Stanulet.
>> Szavazok

Nagybányán az Autizmus Egyesület három éve működő, az inkluzív és integrált oktatást gyakorló és népszerűsítő projektjére lehet szavazni. Kezdeményező: Iolanda Sztrelenczuk, az egyesület vezetője.
>> Szavazok

Zilahon a fogyatékkal élők társadalmi elfogadásáért és integrálásáért már harmadik éve tevékenykednek az Erdélyi Táj Egyesület keretében. Iskolákban szerveznek érzékenyítő nevelési programokat, amelyekben 15 fogyatékkal élő személy is részt vesz.
>> Szavazok

Temesváron egyesek megelégelték, hogy évről évre hatalmas, kivágott fenyőfa díszeleg a város főterén, és föl szeretnének mutatni néhány ökologikusabb alternatívát: nemcsak a városvezetésnek, hanem cégeknek, iskoláknak is, ahol szintén még mindig kivágott fenyőfákat díszítenek fel az ünnepekre. Az általuk elképzelt “possibiliTree” egy köztéri installáció, amelyhez újrahasznosított anyagokat – alumíniumdobozokat és kartont – használnának. Ezt közösen gyűjtenék össze a város polgárai. Kezdeményező: Radu Rusu.
>> Szavazok

Verespatakon a magas munkanélküliség csökkentését célzó, négyéves lefutású projektet indítanának, száz munkahely teremtésével, a helyi állami és önkormányzati intézményekkel együttműködve. A munkanélküliek számára a szociális vállalkozások témakörében szerveznének képzést, száz vállalkozásterv kidolgozását támogatnák, szakértői segítséget nyújtva az embereknek. Ezek közül legalább tíz projekt esetében támogatást is nyújtanának a megvalósításban. Kezdeményező: Andrei Afilipoaie.
>> Szavazok

Az összes projektötlet ezen a linken érhető el.

Címkék: , , , , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!