Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.11.2015

Közvita volt a kombinátról, és állítólag minden a legeslegnagyobb rendben van

kombinat2
fotó: Erdélyi Riport

Ha én vásárhelyi lennék, minden bizonnyal nagy érdeklődéssel vártam volna azt a közvitát, amelyet nemrég tartottak a vegyipari kombinát környezetvédelmi engedélyeztetése kapcsán. Tekintve, hogy a régió egyik legfőbb egészségügyi kockázattal bíró gócpontjáról van szó, valóban sok civil megjelent az eseményen. A politikum pedig távol maradt.

A közvita egy tanulmány hosszas taglalásával kezdődött, ezt Florina Vigheci tette meg, és azokról a befektetésekről szólt, amelyeket a vállalat eszközölt 2007-2015 között a működés körülményeinek feljavításáért: olyan talajmunkálatokat végeztek, amelyek során megoldották a gyár környéki arzén-, réz- és nikkelszennyeződést, a zagytározót betömték, a talajvíz többé nem tartalmaz a megengedettnél több nitrogént. Vigheci szerint a légszennyezés csökkentése is megtörtént, és ha mégis meghaladná a városban a megengedettet, az nem csupán az ő felelősségük, hanem öt másik gyáré is, illetve annak is eredménye, hogy Marosvásárhelyen nagyon nagy az autós forgalom.

A legmeglepőbb álláspontok Dănuț Ștefănescu, a Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatójának részéről érkeztek, ő ugyanis egyetértett a tanulmány pontjaival (nem véve figyelembe, hogy az az Azomureș megrendelésére készült), továbbá azt is hangoztatta, hogy az utóbbi évek befektetéseinek köszönhetően a városban tapasztalható zajszint is nagyot csökkent. Ștefănescu azt mondja, bár az ügynökségnek ugyan elromlott a mérőberendezése, de van egy mozgó autó, amelynek segítségével a város bármely pontján mérhetik a szennyeződést, és eleddig csak a gyár közvetlen szomszédságában, a President hotel parkolójában és Meggyesfalván mértek a megengedettnél nagyobb szennyezettséget.

A civilek azonban korán sem voltak ennyire optimisták, egyrészt felemlegették, hogy a tanulmány szavahihetősége nagyjából nulla, lévén, hogy a vállalat megrendelésére készült. Barbu Constantin, a Digital Transilvania igazgatója az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján direkt összefüggést lát a kombinát és aközött, hogy Maros megyében hunynak el országszerte a legtöbben légúti megbetegedések következtében.

Csak az elmúlt évben több mint kétezer rákos megbetegedés és több ezer más, a légszennyezettséghez (is) köthető megbetegedés volt a városban és környékén. Barbu szerint sokszor éjszaka 50 decibeles a zajszint, ami a megengedett 35-el szemben már lépéseket indokolna. A civilek (akik viszonylag kis számban képviseltették magukat a vegyipari monstrum dolgozóival ellentétben), az üzem működésének felfüggesztését kérik a polgármesteri hivataltól.

A közvitán a marosvásárhelyi önkormányzatot irányító két frakció, a liberális párt és az RMDSZ tagjai közül egyetlen képviselő sem vett részt. Soós Zoltán egy közleményben azzal indokolta a távolmaradást, hogy a környezetvédelmi ügynökség mérőberendezései hónapok óta nem üzemelnek, így a szennyezést még nyomaiban sem tudják mérni, ezért konkrét információk amúgy sem hangzanak el. Szerinte az egész esemény nem több a porhintésnél.

„Nem kívánunk részt venni olyan egyoldalú közvitán, ahol az érdekelt felek közösen mossák tisztára a szennyest, azzal győzködve a lakosságot, hogy a »csendes gyilkos« végső soron jó a városnak és környékének. Mi haszna egy olyan közvitának, ahol a kérdésekre az adatok hiányában, esetleg ezek eltorzításával csak olyan válaszokat kapunk, amelyeket már előre borítékolhatunk?” – írja a közlemény. A polgármesterjelölt úgy véli, a korrupció gyanúja is felmerül, hiszen a szennyezési adatokat csak a kombinát teszi közzé.

Soós ugyanitt megvádolta Dorin Florea polgármestert és a városháza jegyzőjét, Andrei Mureşant is, mondván, három hónapja akadályozzák annak az RMDSZ által kezdeményezett határozattervezetnek a megvitatását, melyben a szövetség népszavazást írna ki a légszennyezés ügyében.

Az biztos, hogy amennyiben nem lesz egy erősebb civil nyomás, akkor úgy néz ki, a környezetvédelmi ügynökségnek nem lesz gondja azzal, hogy kiadja az újabb engedélyt. A civilek pedig nehéz helyzetben vannak, mert közvetlen adatok alig-alig vannak, gyanú azonban egyre több.

szekelyhon/kronika/marosvasarhelyiradio

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!