Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.11.2015

Már infografika is készült a “medvebűnözésről”

01 Medvek helyzete - letszam

“Hargita megyében az optimálisnál négyszer több medve él” – újabban infografikákon is terjeszti saját verzióját a medvepopuláció helyzetéről a Hargita Megyei Tanács.

Erről szól az alábbi közleményük:

A medvék helyzetéről készített infografikákat Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja, ezek a populációt, a vadkárokat és a vadászati kvótát elemzik. Egy tanulmány szerint Hargita megyében 340 lenne a medvék optimális száma, ezzel szemben a vadásztársulatok becslései szerint ennél 1010-zel több egyed él. A magas létszám miatt a medvék lakott területekre szorulnak, élelemszerzési körútjaikon gyakran találkoznak az emberrel, és bár a legtöbb alkalommal elmenekülnek, számos esetben támadással végződik a találkozás. A tavalyi idényben Temes megyében a medvelétszám 16%-át hagyták jóvá kilövésre, Hargita megyében csupán 3,9%-át.

– A medvék helyzetének vizsgálata bonyolult, számos eltérő nézőpont és adat van. Az infografikák olyan kulcsadatokat mutatnak be, amelyek nemcsak a gyakran ellentmondásos helyzeteket mutatják be, hanem további kérdéseket, feltevéseket generálnak, vitaindítóként szolgálnak annak érdekében, hogy a medvék körüli problémák a lehető legjobban felszínre kerüljenek és megoldódjanak – mondta Bencze László, az Elemző Csoport munkatársa, az infografikák készítője.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke többször szót emelt a probléma orvoslásáért, Brüsszelben minden lehetséges platformon dolgozik azért, hogy a Natura2000-es stratégia hároméves felülvizsgálatáról szóló jelentésbe emberi áldozatokról szóló rész is bekerüljön. Az elöljáró pénteken, november 20-án a Régiók Bizottsága Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy szakbizottsága (ENVE) ülésén kérte az Európai Néppárt frakcióját, hogy tegyen további intézkedéseket a medvekérdés orvoslása érdekében, nehéz azonban olyan szabályozásokat módosítani, amelyek már célegyenesben vannak, illetve a frakciók csak politikai döntésekben mennek szembe egymással, konkrét, gyakorlati élethelyzetekről szóló passzusoknál nem. Éppen ezért ezzel párhuzamosan a szabályozást előterjesztő Roby Biwerrel, a szocialisták frakciójának luxemburgi tagjával is egyeztetett Borboly Csaba, akitől ígéretet kapott arra, hogy „a személyi sérülések” részt is belefoglalja a potenciális konfliktusok megelőzéséről szóló részbe.

– Ennek természetesen procedurálisan nagyon nehéz a kivitelezése az EU platformjain, ám dolgozunk rajta, és az RMDSZ-t is kérem, hogy támogassa a tervezetet az Európai Néppártban, próbálja meg elérni, hogy a Régiók Bizottsága néppárti frakciója vállalja fel a javaslatom támogatását – emelte ki Borboly Csaba.

02 Medvek helyzete - beavatkozasi kvota

Medvek helyzete - karok

Korábbi cikkeinkben már számos érvet hoztunk fel biológus szakértők segítségével arra, hogy a jelenlegi, vadászok által végzett becslések a medvék voltaképpeni számáról Romániában módszertanilag nem megalapozottak, az élőhelyek eltartóképességéről sincsenek kutatások, és hogy a “Hargita megyei medvék” szókapcsolatnak nincs különösebben értelme a medvék vándorlásai, eddig feltérképezett élőhelyhasználati szokásaik tükrében. A medvék bejárását a lakott területekre (és az ebből adódó ember-medve konfliktusokat, amelyek sajnos néha sebesüléssel vagy halálesettel végződnek) elsősorban megelőzni kellene: megszüntetni azokat a körülményeket, amelyek becsalják a településekre, medvebiztos kukák, villanypásztor felszerelésével, illegális hulladéktározók felszámolásával stb. Szakértők szerint egyébként ha az erdőben van makktermés, akkor az állatok helyben maradnak, bár további emberi tevékenységek, mint a makkoltatás az erdőn juhokkal, az idős, makktermő fák kivágása tovább ront a helyzeten. A medvetámadásokat illetően a kiváltó okok feltárása általában elmarad, pedig releváns lenne felmérni a körülményeket, vélik a szakértők.

Címkék: , , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: htmlg
  Közzétéve: 23.11.2015, 4:00 pm

  Ajánlom mindenkinek:
  Medvetámadás Erdélyben videjó-

 2. A hozzászólás szerzője: Vladimir Putin
  Közzétéve: 24.11.2015, 1:38 pm

  Jo lenne ha a vadaszegyesulet meg a vadaszok sajat fenekuk fele iranyitanak a fegyveruket es beken hagynak a vadakat. Persze hogy szerintuk tul sok a medve milyen szivesen kilonenek egy parat, perverz elvezetuket kielve.

 3. A hozzászólás szerzője: Andras
  Közzétéve: 25.11.2015, 11:47 am

  Teljesen hianyzik nyilvan az adat az erdok kivagasarol es a medvek eletterenek a megvaltozasarol, nem a medvek szaporodtak el hanem az eletteruk szukult be … most pedig az erdok kiirtasa utan a megmaradt medveket is lemeszarolnak.

Szólj hozzá!