Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.11.2015

Kolozsvárra jön előadást tartani a fás legelők “atyja”, Ted Green

A diósi fás legelő

A diósi fás legelő

A fás legelők kiemelkedően fontos, ökológiai és kulturális identitáshordozó elemei az európai tájaknak. November 28-án a kolozsvári Sapientia egyetemen a fás legelőkről tart előadást a fáslegelő-elmélet egyik megalkotója és terjesztője, Ted Green.

Ted Green a Nagy Britanniában működő „Ancient Tree Forum” alapító tagja és elnöke, valamint az „International Tree Foundation” tiszteletbeli elnöke. Természetvédelmi és tudománynépszerűsítő munkásságának elismeréséért megkapta a „Brit Birodalom Rendje” titulust. Az „Imperial College” Londoni Egyetem tiszteletbeli előadója. A Guardian lap Tedet besorolta azon 100 ember közé, akik a legtöbbet tettek a világ megmentéséért, olyan híres személyiségekkel együtt, mint Rachel Carson, David Attenborough, James Lovelock, Al Gore, Aldo Leopold és Charles Darwin.

Ted rendszeresen ír és tart előadásokat fás legelőkről, öreg fákról, gombákról és természetvédelemről Európa szerte. Többször járt Erdélyben, és egyike az erdélyi hagyományos tájak leglelkesebb nagyköveteinek. Karizmatikus személy és nagyon jó előadó.

Ted plenáris előadóként résztvett a november 17-én az Európai Parlamentben, Brüsszelben megszervezett, fás legelőkről szóló szakmai szemnáriumon.

Az előadó és Hartel Tibor, a Sapientia tanára a korondi fás legelőn

Az előadó és Hartel Tibor, a Sapientia tanára a korondi fás legelőn

A kolzsvári előadásra reggel 10 órától, az A 303 teremben kerül sor. Az előadás után a szervezők és résztvevők meglátogatják a Diós melleti gyönyörű, még hagyományosan használt tölgyfás legelőt is. A fás legelőt gépkocsival közelítik meg; a csatlakozókat arra kérik, saját kocsival jöjjenek. Diós (Deuşu) 19 km távolságra van Kolozsvártól, északi irányban.

A szervezők közleménye

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!