Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 18.11.2015

Hét mítosz a HIV-ről és az AIDS-ről

forrás: profiles.nlm.nih.gov

forrás: profiles.nlm.nih.gov

Mióta Charlie Sheen bejelentette, hogy HIV-pozitív, trollok hada indított stigmatizációs offenzívát a színész és általában a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek ellen. A Mashable válaszul összegyűjtötte azt a hét mítoszt, ami a vírusfertőzés és a betegség áldozatai kapcsán közszájon terjed.

Az Egyesült Államokban amúgy 1,2 millió HIV-fertőzött él. A fertőzöttekben kifejlődhet az AIDS betegsége, de ez nem szükségszerű, sokan tünetmentesek maradnak.

Forrás: healthline.com

Forrás: healthline.com

Első mítosz
A promiszkuitás és a drogfüggőség a fő oka a HIV/AIDS terjedésének.

Ha valakinek több szexuális partnere van, vagy drogfüggőként többen használnak egy fecskendőt, az valóban megnöveli a kockázatát annak, hogy az illető megfertőződjön, de a stigmatizáció, azaz a kockázatos viselkedés feltételezése a betegekről nem javít a helyzeten, csak ront. A védekezés, a fertőzésekről való tájékozódás a megoldás, így az, aki több partnerrel, de biztonságos szexuális életet él, és megelőzésképpen gyógyszereket szed (PrEP gyógyszereket, mint pl. a Truvada), jobban védve van, mint egy monogám párkapcsolatban élő ember, akinek a tudta nélkül a partnere félrejár.
A HIV terjedésének a fő oka egy vírus.

Második mítosz: a HIV/AIDS kizárólag a melegek és színesbőrűek problémája.

Amerikában az új fertőzések kétharmada valóban olyan férfiakat érint, akik férfi szexuális partnerrel voltak együtt, de ez egyáltalán nem érvényes globálisan. A HIV-fertőzöttek többsége nem illik ebbe a képbe. Nem kizárólag csak bizonyos közösségekben terjed a vírus, viszont azok, akik a társadalom peremén élnek, akik nem jutnak hozzá megfelelő egészségügyi ellátáshoz, kitettebbek a fertőzési kockázatnak. A HIV és az AIDS tehát a teljes társadalom problémája.

www.aids.gov

www.aids.gov

Harmadik mítosz: ha védekezés nélkül szexelsz egy HIV-pozitív személlyel, nagy eséllyel elkaptad.

Egy olyan HIV-fertőzött, mint Charlie Sheen, aki négy év kezelés után gyakorlatilag nemcsak tünetmentes, de a vírus immár kimutathatatlan a vérében, nemcsak hogy ugyanúgy tud élni, mint egy egészséges ember, de nagyon pici eséllyel fertőz meg más embereket. Több kutatás igazolta, hogy egyetlen bizonyított eset sem volt, amikor egy kimutathatatlan HIV-fertőzött átadta volna a vírust szexuális partnerének. Persze a nagyon kis esély még mindig nem jelent nullát, ezért az orvosok ezeknek a betegeknek is a további védekezést ajánlják.

Negyedik mítosz: ha csak monogám kapcsolataid vannak, nem kell tesztre járnod.

Ha csak halvány esélye is van annak, hogy a monogám párkapcsolatban valamelyik félnek volt más szexuális partnere, vagy gyanítható, hogy az illető droghasználó, mindkét félnek érdemes elvégeztetnie a HIV-tesztet.

Ötödik mítosz: a HIV/AIDS kriminalizálása csökkenti a fertőzéseket.

Pont az ellenkezője igaz. Ha eltitkolod partnered előtt, hogy HIV-fertőzött vagy, az bűncselekménynek számít Amerika legtöbb szövetségi államában. Viszont a státus kriminalizálása nemhogy a fertőzések csökkenését hozta magával, hanem a növekvő ignoranciát. Sokan nem mennek el tesztre, így védekezhetnek azzal, hogy nem tudják, hogy fertőzöttek. A legtöbb továbbfertőzés amúgy pont akkor történik, amikor az emberek nem tudják magukról, hogy fertőzöttek. A megoldás tehát az lenne, hogy ne bátortalanítsák el azokat, akik amúgy hajlandóak lennének tesztre menni.

Hatodik mítosz: ránézésre megállapítható, hogy valaki HIV-pozitív.

Felejtsd el a sápadt arcú, meggörnyedt AIDS-es fantomképét, mert hamis. Sőt, a fertőzés első heteiben, pont amikor a legtöbb van belőle a szervezetedben, voltaképpen remekül nézel ki.

Hetedik mítosz: ha HIV/AIDS-fertőzött vagy, abba fogsz belehalni.

A HIV-fertőzés nem halálos ítélet. Az új kezelések és gyógyszerek segítségével a fertőzöttek életesélyei magasak. Ha egy húszéves amerikai megfertőződik, és azonnal elkezdi a kezelést, még további 55 év a várható élettartama, vagyis csupán öt évvel kevesebb, mint egy nem fertőzött embernek. Ugyanakkor a gyógyszerek mellékhatásai egyes betegeknél megnövelik a szív- és vesebetegségek kockázatát.

A Mashable hat tippet is ajánl arra, hogyan viselkedjünk a környezetünkben élő HIV-fertőzöttekkel. Kérdezd meg, hogyan segíthetnél nekik vagy támogathatnád őket; jelentsd ki tisztán és világosan, nem félsz tőlük; ne hibáztasd az áldozatokat, ne szégyenítsd meg őket korábbi szexuális életük vagy droghasználatuk miatt; értesd meg velük, a fertőzés nem halálos ítélet, és az új kezelések révén félelem és kényelmetlenségérzet nélkül élhetik tovább az életüket; bátorítsd őket a kezelés elkezdésére. És a legfontosabb: hallgasd meg őket.

Forrás: Mashable

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!