Think Outside The Box

Transindex rovatok


Wélemény | 17.11.2015

Segítség! Hova dobjam a lejárt kozmetikumot, vagy az állatorvosságot?!

Fotó: Pranjal Mahna via flickr

Fotó: Pranjal Mahna via flickr

Másfél éve jártam utána annak, szakcégeket kérdezgetve, mit lehet kezdeni a lejárt gyógyszerekkel Romániában, hogyan szabadulhat meg a lakosság ettől a veszélyes hulladéktípustól. Akkor röviden az derült ki, a gyógyszertárak – elvileg – beveszik, a gyógyszerészkamara ajánlása alapján.

B.D.T.

A gyakorlatban azonban továbbra is nem várt nehézségekkel szembesül az ember, amikor környezettudatosan szeretne eljárni: pl. vannak olyan gyógyszerei, amelyeket már régóta őrizget, és nem tudja, hol vette, vagy esetleg kapta, nincs csomagolása, nem lehet tudni az összetevőit, sőt esetleg a termék nevét sem. Vagy állatgyógyszerei is vannak, illetve lejárt kozmetikumai, és sehol nem tudja leadni ezeket.

Elindultam egy zacskónyi, szelektíven gyűjtött, veszélyesnek minősülő hulladékkal (azaz amit tilos a háztartási hulladéknak kitett konténerbe dobni). Volt közte lejárt gyógyszer (persze külön zacskóban), 4 liter használt olaj, és fél kiló elem. A gyógyszeres zacskóba két apró tubusú lejárt kozmetikum is bekerült, illetve állatpatikában vett gyógyszerek. A gyógyszertár, ahol törzsvásárló vagyok, minden probléma nélkül átvette az embergyógyszert, amit ott vettem. A kivétel néhány vitamincsomag volt, amiről én sem tudtam, honnan és mikor került a birtokomba, és a csomagolásán semmilyen adat nem szerepelt. Jegyzőkönyvet kell ugyanis írniuk, amibe bevezetik az összes leadott gyógyszer nevét, mennyiségét, lejárati idejét stb. Minden jóindulatuk ellenére tehát azokat a gyógyszeripari termékeket, amelyekről ez nem derül ki, nem tudják átvenni. Tanulság: ha a gyógyszerszámlákat nem is őrizgeted öt évre visszamenőleg, a doboza azért jó, ha megvan, főleg ha a közvetlen csomagoláson nem ír semmit.

A kiszűrt állatgyógyszerrel, vitaminokkal, kozmetikumokkal, az olajjal és az elemekkel a hulladékudvarba mentem. Az olajat és elemeket minden probléma nélkül átvették, elismervényt adtak róla, és az értékét a következő havi számlából majd levonják. Cucc. Nagyon rutinosan hozták is a hordót, töltötték át, egyáltalán nem volt meglepő vagy szokatlan kérés, hogy valaki használt olajat akar leadni.

A lejárt kozmetikum és gyógyszer azonban gondot okozott: félóra várakozás után azt közölték, külön megyei környezetvédelmi engedélyt kellene vinnem arról, hogy az általam leadni kívánt hulladékok nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, mint például ciánt (!).

Az alkalmazottak nagyon segítőkészek voltak amúgy: az egyik vállalta volna, hogy majd ő eldobja nekem a maradék szemetem a kukába, a másik felvetette, hogy próbálkozzam az állatpatikában, de volt olyan is, aki odasúgta, majd otthon dobjam el s kész. Már nagyon hajlottam erre az utolsó opcióra, de gondoltam, teszek egy kitérőt az állatgyógyszertár felé, főleg hogy tényleg ott vettem jópár éve azt a szemgyulladás elleni krémet a macskáknak, meg valami cseppeket. Ott azonban hallani sem akartak arról, hogy visszavegyék – ami ott, náluk jár le, az más, arra van protokoll, jegyzőkönyvet írnak, visszaküldik a beszállítónak, de vásárlóktól még soha nem fordult elő, hogy visszavettek volna ilyesmit. Dobjam a kukába. Ja, és eddig egyetlen vásárlójuk sem kért soha ilyesmit.

A fenti tesztet Kézdivásárhelyen végeztük, de gyaníthatóan az egész országban hasonló – vagy még rosszabb – a szelektív hulladékgyűjtés helyzete. Ha neked is vannak hasonló problémáid, és te is gyakran szembesülsz bosszantó, megoldhatatlannak tűnő helyzetekkel, vagy éppen bürokratikusan túlbonyolított álmegoldásokat kínálnak számodra hulladékügyben, akkor gyere a sepsiszentgyörgyi Életfa Környezetvédelmi Klub jövő heti beszélgetésére, ahol pontosan ez lesz a téma. Remélhetőleg a címben foglalt kérdésre is kapunk majd választ:)

Időpont: november 24., 18 órától, helyszín: Kónya Ádám Művelődési Ház, pinceklub. Házigazda Román Katalin-Viola, meghívott Bartha Ibolya, a környezetvédelmi hivatal munkatársa.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!