Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 13.11.2015

Öt Kovászna megyei Natura 2000-es terület határait jelölték meg

20151107_153609_resized

Táblákkal és egyezményes jelekkel jelölték meg öt Kovászna megyei Natura 2000-es terület határait “A Bodoki- és Baróti-hegység, Csókás-Veczer dombság, Veresvíz tőzegláp, Lassúág-Honcsok-tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek megfelelő kezelése” nevű projekt keretében.

A megjelölési munkálatokat az S.C. VITUS CUSTOMS CONSULTING S.R.L. szakemberei végezték. A szerződés áfás összértéke 401.802,16 lej, a kivitelezési ideje 5 hónap. A területek határainak kijelölése 2015. júliusban kezdődött és október végén fejeződött be.

Az öt érintett természetvédelmi terület a Bodoki- és Baróti hegység, Csomád-Bálványos, Csókás-Veczer dombság, Veresvíz tőzegláp és Rétyi Nyír, amelyek határait ezután a védett területek egyezményes jele, a piros négyszög fehér keretben jelzi. Összesen 472 km-en jelölték ki a területeket, az egyezményes jelek közti távolság körülbelül 160 m, ezek közül 850 darab jelzést természeti elemekre (fák, kövek, kerítések, oszlopok) festettek, és 1982 darab jelzéssel ellátott betonoszlopot helyeztek el.

DSCN2716

DSCN3384

A 263 tájékoztató tábla elhelyezése folyamatban, ezeket a közutak, valamint erdei és mezei utak mellett teszik ki, jelezve a Bodoki- és Baróti hegység (247 darab), Csókás-Veczer dombság (13 darab) és a Veresvíz tőzegláp (3 darab) Natura 2000-es területek bejáratait.

A három terület pannói tartós műanyagból készültek, és fából készült keretekre helyezik ki őket. A pannók három nyelven – magyar, angol, román – tájékoztatnak a terület határairól, a védett területen betartandó legfontosabb szabályokról, valamint a gondnokság és a Hegyimentő szolgálat telefonszámairól.

“Megkérjük az polgármesteri hivatalokat, a helyi közösségeket valamint a mezőgazdasági területek tulajdonosait, hogy tartsák tiszteletben és őrizzék meg ezeket a beton oszlopokat és tájékoztató táblákat, hozzájárulva ezáltal a védett területek megőrzéséhez” – áll az erről szóló közleményben.

A Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek megfelelő kezelése projekt célja a természeti örökség és a biodiverzitás védelme és megőrzése a Kovászna Megye Tanácsa gondnokságában lévő természetvédelmi területek szakszerű menedzsmentje által. A projekt a 2007-2013 Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Program “Megfelelő kezelési intézkedések a természetvédelem érdekében” 4. prioritási tengelyének keretén belül valósul meg.

Forrás: közlemény

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!