Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 3.11.2015

Golyó- és tűzálló házak műanyagpalackokból

haz1

Nigériában a lakosok színes, golyó- és tűzálló, földrengésbiztos és tartós házakat építenek maguknak műanyagpalackokból és agyagból. Az ilyen lakásoknak bent kellemes hőmérséklet jön létre, nincs szénkibocsátása, az energiát pedig napelemből vagy olyan metángázból nyerik, amely állati vagy emberi eredetű hulladékból származik.

haz2

A Phys.org-pn megjelent cikk szerint Nigériában nagyon súlyos a lakásválság, körülbelül 16 millióra lenne szükség jelenleg, csakhogy az embereknek nincs pénzük hagyományos házak építésére, ezért fordulnak egyre többen ilyen rendhagyó megoldásokhoz, amelyeket két civil szervezet talált ki, és terjeszt, a Development Association for Renewable Energies (DARE) és az Africa Community Trust. A megoldással egyszerre oldanák meg a lakásproblémákat és a környezetvédelmi gondokban is az ország segítségére lenne.

haz3

Egy ilyen, kétszobás ház elkészítéséhez kb. 14 000 palackra van szükség, amit nem nehéz összegyűjteni, lévén, hogy Nigériában évente 3 milliót hajítanak el naponta. Az üvegeket homokkal töltik meg, majd agyaggal és cementtel tapasztják egymáshoz, így egy sokkal erősebb fal keletkezik, mint a hagyományos házak esetében.

haz4

A ház kitalálói azt mondják, a házfalon nem megy át a golyó sem, és ellenáll a tűzvészeknek meg a földrengéseknek, és egész évben állandó, kellemes hőmérséklet uralkodik benne. A ház maximum három emeletes lehet, ennél többet nem bír el a pillepalack-szerkezet. Kialakításában pedig változatos lehet.

haz2

haz5

via totb.ro

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!