Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.10.2015

Leállnak a munkagépek: a civilek rövid időn belül másodszor mentették meg a Szamos-partot Kolozsváron

proteszt

Csütörtökre tüntetést hívtak össze a kolozsvári civilek, miután a polgármesteri hivatallal képtelenség volt dűlőre jutni, s a látszólagos engedékenysége ellenére mégiscsak kivágatta volna a fákat a Szamos-parton az Erzsébet-híd és Garibaldi-híd között. A helyszínen több tucat civil, és egy váratlan látogató is megjelent, maga Emil Boc polgármester „ereszkedett alá.”

Boc kijelentette, hogy leállíttatja a munkálatokat a folyóparton, és elmondta, számára fontos a civilekkel történő párbeszéd. Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a hivatal pályázatot fog kiírni a Szamossal kapcsolatos Masterplan elkészítésére, és egy, a múltkorinál szélesebb körű, 30 napos közvitát fog meghirdetni. Sőt, amennyiben a hivatal szakemberei és a civilek szakemberei nem jutnának megegyezésre, akár népszavazásra is hajlandó bocsátani az ügyet.

A polgármester tízperces beszédét több ízben bekiabálásokkal zavarták meg, az összegyűltek szerint Boc a szemükbe hazudott a nemrégiben megtartott közvitán, és szándékosan titkolta el az újabban biciklis- és gyalogossáv miatt megtörténő pusztítás mértékét.

A rögtöni sajtótájékoztatón a polgármester maga mellé hívta Szakáts Istvánt, a tüntetés megszervezőjét, aki az ügyre az elsők között hívta fel a figyelmet. Szakáts dicséretesnek tartotta, hogy a polgármester leállíttatta a munkálatokat, de a népszavazással kapcsolatban óvatos, hiszen elképzelhetőnek tartja, hogy elkezdik manipulálni az embereket. Szakáts fájlalta, hogy néhány fa menthetetlen állapotba került, és javasolta, nevezzék ki mártírfáknak őket.

Mindenesetre a civileknek rövid időn belül másodszor kellett megmenteniük a Szamos-part fáit.

 

szamospart5001

 

szamospart5002

Fotók: Somesulnostru Facebook-csoport

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!