Think Outside The Box

Transindex rovatok


Védett fajok | 23.10.2015

Iszapban lakik, ne zavard: a vágócsík a Kis-Szamosban

Fotók: Nagy András Attila

Fotók: Nagy András Attila

Régen, amikor még számos mocsaras, lápos, holtágas terület volt egész Európában, különálló foglalkozás volt a csíkászat, azaz a csíkfélék halászata. Nem is halászat volt az, hiszen főleg kosarakkal történt: egyszerűen kimerték az iszapból az oda magukat befúró halakat. A csíkféléket sovány húsuk miatt előszeretettel készítették el böjtidőben. Egész falvak éltek csíkászatból a nagy lápos területek mentén, és a csík felhasználásának sokrétűségét mutatják a régi erdélyi szakácskönyvek is. A legismertebb talán a csíkos káposzta volt, de egyes helyeken paprikásként is előszeretettel fogyasztották. A lápok lecsapolásával azonban egyre inkább visszaszorultak a csíkfélék populációi egész Európában, ezzel együtt pedig ez a gasztronómiai hagyomány is kihalt.

A fentebbi leírás a réti csíkra (Misgurnus fossilis) vonatkozik. Ennek közeli rokona a vágócsík (régebben Cobitis taenia, újabb nevén Cobitis elongatoides), amely a Kolozs megyei Kis-Szamos Natura 2000-es területen is előfordul, és a védett területet jelölő fajként kiemelt fontosságúnak számít.

A ROSCI0394 kóddal ellátott, 117 hektáros védett terület Dés, Szamosújvárnémeti község (Széplak, Szamosújvárnémeti, Néma, Péterháza, Szilágytő), Mikeháza község (Szentbenedek) és Szamosújvár közelében található. A Kis-Szamosnak – azaz a Meleg- és Hideg-Szamos egyesülése alatti szakasznak – ez az egyetlen védett szakasza, a többé-kevésbé háborítatlan holtágrendszer egy igazán különleges vízparti élővilágnak ad otthont Péterháza és Szentbenedek között. A kutatók tavaly mérték fel a védett fajok állományát a területen, köztük a vágócsíkét is. Augusztusban négy egyedet találtak, és halászok is észleltek néhány egyedet a Kis-Szamos alsó szakaszán a holtágakban és a folyó mentén.

Cobitis elongatoides4_NAA

Erre nem feltétlenül az a magyarázat, hogy nagyon kevés van belőle, hanem mivel a homokos aljazatba, iszapba fúrja be magát, megtalálása nehezebb, mint egy átlagos halfajé – magyarázta Nagy András Attila biológus. Ahhoz, hogy a kutatók pontosabb állománybecslést tudjanak végezni, további felmérésekre lenne szükség. Bár a vágócsík eléggé igénytelen faj, populációját a Kis-Szamosban élő többi védett fajhoz hasonlóan a vízszennyezés és az emberi beavatkozások veszélyeztetik.

Kistermetű hal, hossza legfeljebb 10 cm. Alapszíne barnás-narancssárga, oldalát és a farkát szabálytalan pettyek, pontok díszítik, mell-, has- és a farok alatti úszói fakósárgák. Szem alatti tüskéjével védekezik támadói ellen. Vigyázat, ha kézzel nyúlunk hozzá, megsebesíthet!

Ívása áprilistól júniusig tart. Jellegzetes pozíciója: testével elrejtőzik a homokba, csak a feje látszik ki az örökké mozgó ajkakkal és bajuszokkal. Ugyanakkor fürgén tud úszni is, táplálék után kutatva túrkál a meder fenekén, rovarlárvákkal, férgekkel táplálkozik, de növényi táplálékkal, algákkal is beéri.

Grafika: Ferencz Erzsébet

Grafika: Ferencz Erzsébet

A vágócsík szinte egész Európában és Ázsiában előfordul, számos alfaja van. Azért szükséges védeni, mert egyrészt nagyon hasonlít rokonára, a kőfúró csíkra (Sabanejewia aurata), másrészt az élőhelyei megőrzésével számos más ritka faj fennmaradása is biztosítható.

A Kis-Szamos védett területének felmérése egy uniós projekt keretében folyt. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének háttérintézményeként működő Apáthy István Egyesület egy uniós pályázat keretében összesen három Kolozs megyei Natura 2000-es terület kezelési tervét készíttette el, amelyeket február folyamán közvita keretében vitattak meg az érintettek. A projekt címe: A kolozsvári Bükk-Malomvölgy (ROSCI0074), Szentiváni rét (ROSCI0356) és a Kis-Szamos (ROSCI0394) közösségi jelentőségű területek integrált kezelési terveinek kidolgozása. A kezelési tervek elérhetők itt, hozzászólásokat, javaslatokat a natura2000clujkolozsvar@gmail.com címre várnavágk.

Az Apáthy István Egyesület sajtóanyaga

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: netop
    Közzétéve: 29.10.2015, 10:58 am

    Gyerekkoromban neha horogra akadt egy-egy pinavago is, igy neveztek mifelenk, a Nyarad menten.

Szólj hozzá!