Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 13.10.2015

Svédország lehet az első ország, amely 100%-ban lemond a fosszilis energiáról

sved
photo by Mikael Damkier via shutterstock.com

Svédország lehet az első ország, amely kizárólag újratermelődő forrásokból nyert energiát fog használni. írja a The Ecologist lap. Svédország ennek érdekében 546 millió dollárt fog költeni, amellyel új energia-kitermelést fog támogatni jövő évtől.

Ennek fényében például a napenergia-források támogatása 800%-al nő majd meg. A terv részeként Stockholm energetikailag függetlenné fog válni 2050-re. habár Svédország már így is 2/3-ad részben kizárólag megújuló energiát használ, a mostani stratégia arra törekszik, hogy fennmaradó területeken, így például a közlekedésben is megtörténjen az átállás. Az erre fordított összeg a fosszilis energiaipar számára megnövel adóból fog származni.

Svédország továbbá hamarosan be fogja zárni a nukleáris erőműveit is, főleg annak okán, hogy azok már nem számítanak modernnek. Az ország többet kíván fektetni az intelligens hálózatokba, az energiatermelés lehetőségeinek fejlesztésében, a zöld-autók szubvencióinak fejlesztésébe, a régi épületek felújításába és energiatakarékosabbá tételében. jelzésértékű, hogy a svéd kormányzati bejelentés röviddel az ENSZ párizsi klímacsúcsa előtt született.

totb.ro

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!