Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 8.10.2015

Lehet, hogy hamarosan minden szupermarketben több lesz a hazai élelmiszer, mint a külföldi?

kajak
photo by Robert Knetschke via shutterstock.com

Elképzelhető, hogy hamarosan azoknak a húsoknak, zöldségeknek és gyümölcsöknek, amelyek a szupermarketek polcaira kerülnek, legalább a fele helyi termelőktől fog származni. Ez egyelőre még csak törvényjavaslat formájában van meg, de a Szenátus már elfogadta, hogy életbe lépjen, át kell mennie a Képviselőházon is.

A törvényjavaslatban elő van írva, hogy a nagyáruházaknak minimum 51%-ban kell helyi termelőktől vásárolni a fent említett termékfajtákat, ez alól csak a december-január közötti hónapok lennének kivételek, amikor megengednék az üzleteknek, hogy 70%-ban importtermékeket árusítsanak.

A törvényterv szerint azok, akik ezt megszegik 25 000 – 50 000 lej közötti büntetésre számíthatnak.

A szavazás 80 szenátor részvételével történt, melyek közül 76-an igennel szavaztak, négyen pedig tartózkodtak. ha a képviselőház is elfogadja, a törvénynek a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után maximum fél évvel életbe kell lépnie.

A törvénytervezetet a szociáldemokrata párt szenátora Ovidiu Donțu dolgozta ki és nyújtotta be, és a 321/2009-es törvényt egészítené ki.

„Úgy vélem, hogy egy egészségügyi bizonylattal ellátott román termék plusz minőségi garanciát jelent az olyan vásárlók számára akik, friss, minél természetesebb termékeket keresnek, és az, hogy romániai a termék, egy erős kritérium a döntés meghozatalában. Ez a törvény serkentené a termelést, munkahelyeket teremtene, növelné az állami bevételeket, és a vásárló mindig tudná, hogy a szupermarketben találni fog mondjuk román almát” – nyilatkozta Donțu.

A törvény benyújtásakor a kormány negatív véleményezést adott ki róla, mondván, hogy diszkriminatív lenne a külföldi termelőkkel szemben. A szenátus ennek ellenére elfogadta, kisebb változtatásokkal.

Az elfogadott és módosított tervben az áll, hogy nem csak a nagyáruházak, hanem minden olyan kereskedő cégnek be kell tartani az 51%-ot, amely élelmiszerrel kereskedik. A tervezet természetesen figyelembe veszi az ország klímaadottságait, és csak az itthon megtermelhető termékekre vonatkozik.

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!