Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 1.10.2015

Ez nem egy új horrorfilm: rovartanyák épültek Románia északnyugati részén

Plakat

A fenntartható földműveléshez kapcsolódóan egy gazdaságos és környezetbarát módszert honosított meg Romániában az E-Consult Egyesület (Szatmárnémeti). Az általuk épített rovartanyák célja az agrár-ökoszisztémák degradálásának mérsékelése a beporzó- és ragadozó rovarfajok aktív védelmével.

A darázsgarázsnak is hívott rovartanya voltaképpen egy mesterséges menedékhely, amely búvóhelyet és a szaporodáshoz szükséges feltételeket biztosít a beporzó és ragadozó rovarok számára. A projektet a célfajok drasztikus csökkenése hívta életre. A különböző beporzó és ragadozó rovarok egyedszámának csökkenésének fő okai a növényvédőszerek intenzív és mértéktelen használata, a természetes élőhelyek zsugorodása és a hagyományos menedékhelyek eltűnése.

A Rovartanya nem egy új horror film címe, pedig sokak számára annak tűnhet. De akkor mi is a rovartanya, vagy darázsgarázs? Az emberek többsége irtózik és fél a rovaroktól, egyenesen gusztustalannak és haszontalannak tartja ezeket a kicsi élőlényeket. De a valóságban sok rovarfajnak kulcsfontosságú szerepe van az ökoszisztémában, és hasznot hoznak a gazdálkodók számára is. Említésre méltóak a ragadozó rovarok, amelyek a kártevők pusztításával a biológiai növényvédelem fontos eszközei. Egy másik példa a beporzást végző rovarok. A darázs- és méhfajok többsége egyedülálló, nem tömörül kolóniákba. Termesztett növényeink többségét ezek a fajok porozzák be, amelyek hatékonyabb beporzók, mint a mézelő méhek.

A növényvédőszerek intenzív használata, és ezzel párhuzamosan a természetes élőhelyek zsugorodása, a hagyományos menedékek eltűnése e fajok egyedszámának drasztikus csökkenését okozzák. A régi, vályogfalú épületeket, zsindely és nádtetőket felváltják a modern építésű téglából és betonból készült házak, amelyek nem teszik lehetővé az apró költőüregek készítését az említett fajok számára. A zavartalan farakások és hasonló menedékhelyek is egyre ritkábbak. Ezen okokból nyugat Európa egyes területeiről a beporzók számos faja eltűnt.

A „Rovartanya – egy gazdaságos és környezetbarát módszer a fenntartható földművelésért” projekt célja az agrár-ökoszisztémák pusztulásának mérséklése, az élőhelyek megőrzése a beporzó- és ragadozó rovarfajok aktív védelmével és fenntartható módszerek népszerűsítésével. Az egyesület 2015. március elsején indította el a projektet, amelyet az EGT 2009 – 2014 közötti időszakra vonatkozó támogatásából finanszírozott, a Civil Támogatási Alap Romániában program keretén belül. A projekt visszanemtéritendő támogatása 73 974 euró.

A projekt keretében „darázsgarázsokat” építettek, amelyek megfelelő menedék- és szaporodó helyet biztosítanak a célfajok számára. A projekt egyik fontos célkitűzése a széles közönség tájékoztatása, a fiatalok körében folyatott környezeti nevelés és a természetbarát gazdálkodási módszerek népszerűsítése a beporzó és ragadozó rovarokkal kapcsolatban. Ezt szolgálják a projekt keretében megvalósuló szakmai találkozók, közönségtalálkozók, népszerűsítő és oktatóanyagok, oktatási tevékenységek. A projekt 2016. április 30-ig tart.

Letölthető szórólapok:

A projekt első hét hónapjában 40 rovartanya készült el és került kihelyezésre Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyékben. A kihelyezett rovartanyák pontos helye itt megtekinthető. A kihelyezett természetvédelmi eszközök révén az ország észak-nyugati régiójának 40 településén járult hozzá a projekt a beporzó és ragadozó rovarok aktív védelméhez. Amellett hogy mesterséges menedéket nyújt a célfajoknak, a rovartanyák modellként is szolgálnak a közösségek számára, úgy támogatva a fenntartható földművelést.

Hogy felhívják a figyelmet a beporzó és ragadozó rovarok védelmének fontosságára, találkozókat szerveztek a helyi közösségekkel. Eddig 6 informáló jellegű találkozóra került sor, melyen 146 személy vett részt. Ezeken egy multimédiás bemutató és szabad beszélgetés keretében informálták a lakosságot a beporzó és ragadozó rovarok gazdasági és természetvédelmi jelentőségéről, melyet a településen elhelyezett rovartanya felavatása követett. Az eddig eltelt 7 hónapban 26 településen összesen 950 gyermeket és fiatalkorúnak tartottak gyakorlati foglalkozásokat, tematikus játékokat és szabadtéri foglalkozásokat.

garazs500

Forrás: közlemény

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!