Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.9.2015

Felhagy a Shell az olajkutatással Alaszkában

"Fairbanks12" by Gillfoto - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Fairbanks12” by GillfotoOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Abszolút győzelem a környezetvédőknek az olajipar fölött: a Shell felhagyta az alaszkai olajkutatási projektjét.

Az olajvállalat “meglepődött” azon a hatalmas ellenkezésen, amit a közvélemény tanúsított az északi-sarki olajkitermelés kapcsán, majd végül szeptember 28-án jelentette be, nyári feltárásaik során találtak ugyan kőolajat és földgázt a Csukcs-tengeren, de nem eleget ahhoz, hogy az előrelátható jövőben folytassák a kutatófúrásokat – írja a The Guardian.

A Shell 7,4 milliárd dollárt költött a dugába dőlt projektre. “A Shell továbbra is fontos kitermelési potenciált lát a térségben, amely valószínűleg kiemelt stratégiai fontosságú lesz Alaszka és az Rgyesült Államok számára. A medence ezen részében végzett kutatófúrások azonban egyértelműen kiábrándítóak” – közölte hétfőn Marvin Odum, a Shell amerikai leányvállalatának vezetője.

Az alaszkai kitermelés ellenzői szerint a projekt veszélyeztette volna a Föld egyik utolsó érintetlen természetes környezetét, és az így kinyert, drága fosszilis energiahordozókra voltaképpen nem is volna szükség. Ezt nemcsak környezetvédők állítják, hanem neves, olajiparban dolgozó szakértők.

A The Guardian szerint ugyanakkor lehetséges, hogy a döntéshez hozzájárult az is, hogy a vállalat vezérigazgatója, Ben van Beurden veszélyeztetve látta pozícióját a klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos vitában az északi-sarki fúrások miatt. Korábban ugyanis azzal érvelt, hogy a Shell a földgázban látja azt az átmeneti energiaforrást, ami az alacsony széndioxid-kibocsátással járó energiahordozókra való áttérés periódusában kielégítheti a világ energiaigényét. Ezt az álláspontot a vezető szakértők szkepticizmussal fogadták.

John Sauven, a Greenpeace nagy-britanniai vezetője szerint Barack Obama amerikai elnöknek arra kellene használnia hivatala utolsó hónapjait, hogy kimondja, egyetlen másik olajvállalat sem kap fúrási engedélyt az Északi-sark amerikai részén.

A környezetvédők azt remélik, a Shell kudarca megállítja vagy legalábbis lelassítja az Északi-sarki altalajkincsek kitermelési joga iránti hajszát, amelybe Oroszország, Norvégia és Grönland is beszállt.

Anthony Hobley, a Carbon Tracker nevű szervezet vezetője szerint a Shell döntése a józan ész győzelme, ugyanakkor rámutatott, többek közt a Carbon Tracker elemzései is kimutatták korábban, a csukcsi feltárás nem kifizetődő.

Forrás: The Guardian

Címkék: , , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!