Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.9.2015

50%-kal csökkentené Amerika az élelempazarlást

1024px-Biodegradable_waste
Biodegradable waste” by Photo taken by Muu-karhuOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Barack Obama adminisztrációja és az amerikai kormány mezőgazdasági kabinetje 50%-kal csökkentené 2030-ig az élelmiszer-pazarlást. Ezt a tervet nemrég, a New York-i ENSZ-közgyűlés előtt jelentették be.

Az Egyesült Államoknak van a leghatékonyabb és legkiterjedtebb élelmiszer-termelési és ellátási hálózata a világon, de ennek a hatalmas mennyiségű élelemnek nagy része elpocsékolódik. Az el nem fogyasztott élelmiszer aránya 40%, ami azt jelenti, az amerikaiak évente 162 milliárd dollárt dobnak a kukába. A pazarlás feléért a vásárlók, a többiért a vendéglők, éttermek, kereskedőláncok felelősek.

Ez a gyakorlat ugyanakkor a káros kibocsátások növekedésével is jár, hiszen 33 millió gépkocsinak megfelelő, üvegházhatást okozó gáz légkörbe kerülését okozza. A pazarlás mellett pedig minden hatból egy amerikai nem jut rendszeresen megfelelő táplálékhoz.

Az élelmiszer-pazarlás megállításában Európában és a világon Dánia jár az élen: az öt évvel ezelőttihez képest sikerült 25%-kal csökkenteniük a lakossági pazarlás mértékét. Jelenleg egy dániai lakos átlagosan mintegy ötven kiló élelmet dob a kukába, az amerikaiak fejenként átlagosan pedig több mint 120 de kilogrammot. A dániai változást egy orosz bevándorló lány kezdeményezte 2008-ban, megalapítva a Stop Wasting Food egyesületet, amely elsősorban a fogyasztók informálásától, nevelésétől kezdte a probléma megoldását. Sikeresen megváltoztatták ezáltal a fogyasztói hozzáállást, és miután az új trend a pazarlás elkerülése lett, a termelői és értékesítési ágazat is csatlakozott a kezdeményezéshez. Most már közeli lejárati határidős termékeket vásárolni nem a szegénység, hanem a büszke környezettudatosság jele.

via totb

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!