Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 8.9.2015

A párizsi klímakonferencia kudarcának veszélyére figyelmeztetett a francia államfő

Francois Hollande francia államfő a decemberi párizsi ENSZ-klímakonferencia “kudarcának veszélyeire” figyelmeztetett hétfőn, és annak a reményének adott hangot, hogy a múlt heti sikertelen németországi előkészítő tárgyalásokat követően a világ megteszi a szükséges pénzügyi felajánlásokat.

“Megvannak a kudarc kockázatai. Nem lesz megállapodás, ha egyes országok, a feltörekvő államok, a déli országok, elutasítják a határozott kötelezettségvállalást pénzügyi szinten” – hívta fel a figyelmet hétfőn Hollande a hivatalában tartott sajtótájékoztatón.

“A finanszírozási kérdésekről előzetes megállapodást kell elérni, hogy az államfők azzal a tudattal érkezhessenek Párizsba, hogy meg fogunk állapodni. Franciaország mostantól ennek érdekében fog offenzívát indítani” – tette hozzá, utalva arra, hogy az ENSZ szeptember végén kezdődő közgyűlésén és októberben Limában, a Nemzetközi Valutalap és a Világbank pénzügyi konferenciáján ez lesz a francia diplomácia első számú feladata.

Hollande emlékeztetett arra, hogy a fejlett országok 2009-ben Koppenhágában évi 100 milliárd dollárnyi támogatást ajánlottak fel 2020-ig a szegény országoknak az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és azért, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását visszaszorítsák.

A világ országai decemberben az ENSZ párizsi klímakonferenciáján próbálnak meg egyezségre jutni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről az addig beérkező nemzeti felajánlások alapján. Tudósok szerint egy 2 Celsius-fok fölötti felmelegedésnek már visszafordíthatatlan következményei lennének.

Négy európai kutatási szervezet közös projektje, a Climate Action Tracker (CAT) a témával foglalkozó nemzetközi tanácskozáshoz időzítve a múlt héten Bonnban azt közölte, hogy az eddigi nemzeti felajánlások alapján nem valósítható meg az a cél, hogy 2030-ig 2 Celsius-fokon belül maradjon a hőmérséklet-emelkedés az iparosodás előtti időkhöz viszonyítva, elkerülendő a globális felmelegedés legsúlyosabb következményeit.

“Kevesebb mint három hónapunk maradt. Franciaország, miután a vendéglátó ország lesz, és miután elkötelezett a kérdésben, rá fog kapcsolni. Elmozdulásra van szükség, és megint nekünk kell a világot rábírnunk” – mondta Hollande.

Forrás: MTI

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!