Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 7.9.2015

Algás szennyvíztisztításé a jövő?

A kísérleti terep. Fotó: New Mexico State University via The Guardian

A kísérleti terep. Fotó: New Mexico State University via The Guardian

Új-Mexikóban egy kísérleti projekt keretében algákat használnak szennyvíz tisztítására és ezzel párhuzamosan energiatermelésre.

Las Cruces-ben az Új-Mexikói Állami Egyetem kutatói a Galdieria sulphuraria nevű alga víztisztító képességeit tesztelik. A városi szennyvizet átszűrik egy kísérleti berendezéssel, és eddigi eredményeik egészen ígéretesek.

A cél az, hogy egy olyan szennyvíztisztító rendszert építsenek, amely segít a folyók, tavak tisztaságának megőrzésében, felhasználja a keletkező kémiai energiát, és napenergia segítségével megsokszorozza azt, hogy végül önfenntartóvá váljon.

A klasszikus szennyvíztisztítással a nitrogén és foszfor csak 10-15%, illetve 20-30%-os mértékben vonható ki a vízből. Ha a működtetők ennél magasabb hatásfokot akarnak, akkor az nagyon költséges, és elektromos energiából kétszer-háromszor annyit fogyaszt. (Az Egyesült Államokban az ország áramszükségletének 4%-át szennyvízkezelésre fordítják.) Ugyanakkor eddig nem használta ki senki a szennyvízben mint energiaforrásban rejlő lehetőségeket: valójában annyi energia termelhető a szennyvízből, amely több annál is, mint amennyi a tisztításához szükséges.

A Las Cruces-i projektben az algák napfény és széndioxid hatására fotoszintetizálnak, és így több mint 95%-át használják fel a nitrogénnek és foszfornak, mindössze néhány nap alatt. Az így kezelt szennyvíz a magas hőfok hatására kevesebb baktériumot, vírust és parazitát tartalmaz, és utólag tízszer kevesebb kémiai fertőtlenítőszert kell használni kezelésére, mint általában. A visszamaradt iszapból és szerves anyagból pedig bioüzemanyagot készítenek.

Az újfajta szennyvíztisztítással annyi elektromos áramot kell termelni a tervezők szerint, amennyi elég a szennyvíztisztító áramellátására, sőt még esetleg fölösleget is elő tud állítani az energiából. A Las Cruces projekt nem az egyedüli, amely ezzel foglalkozik: az arizonai Phoenixben is terveznek elindítani egy hasonlót. A legnagyobb kihívásnak az bizonyulhat a jövőben, hogy milliós nagyvárosokban hogyan lehet megvalósítani hatékonyan az algás víztisztítást. További részletek a The Guardian cikkében.

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!