Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.8.2015

November 30-án nyílik a párizsi klímakonferencia

Az ENSZ párizsi klímakonferenciája az állam- és kormányfők találkozójával nyílik meg november 30-án – jelezte vasárnap Laurent Fabius francia külügyminiszter.

“Az állam és kormányfőket, akik szeretnének eljönni, a konferencia kezdetére hívjuk meg, november 30-ra, azért, hogy politikai impulzust adjanak, és ezt követően a miniszterek fognak tárgyalni” – mondta a francia diplomácia vezetője az Europe 1 kereskedelmi rádiónak, az I-Télé hírtelevíziónak és a Le Monde című napilapnak adott közös interjúban.

“Ha azt szeretnénk, hogy bolygónk élhető maradjon, nem hagyhatjuk, hogy a Föld átlaghőmérséklete több mint két fokkal emelkedjen” – hangsúlyozta Fabius, rámutatva, hogy cselekvés hiányában 4, 5, 6 vagy akár 7 fokkal is melegedhet a légkör.

A 195-ből eddig 56 ország, az üvegházhatású gázok kibocsátásért felelős államok hatvan százaléka tette közzé kötelezettségvállalásait. Közülük vannak, amelyek nagyon ambiciózus vállalásokat tettek, és vannak olyanok, amelyeknek még fejlődniük kell” – fogalmazott Fabius, de konkrét országokat nem említett.

“Ha összeadjuk ezeket a kötelezettségvállalásokat, a két fok fölött vagyunk”, amely a hosszú távú cél. Az év végi konferencia célja “a két fokos irányvonalat megtalálni” – hívta fel a figyelmet.

A párizsi klímamegállapodásban Fabius szerint például szerepelnie kell a kötelezettségvállalások és a célok öt év múlva esedékes revíziós mechanizmusának is.

A párizsi találkozó “egyrészt egy folyamat végállomása lesz, mert most először fogja magát minden ország elkötelezni, másrészt pedig egy kezdet is lesz, miután lassanként visszatérhetünk a két fokos irányvonalhoz” – mutatott rá a miniszter.

Szerinte “fantasztikus növekedési teret” nyithat az újrahasznosítható energiák terén az, hogy az egész világ erőfeszítéseket tesz.

Az ENSZ 21. klímakonferenciájára 195 állam hivatalos november 30. és december 11. között Párizsba.

A 2015-ös párizsi klímamegállapodás célja az lesz, hogy az emberiség 2 Celsius fok alatt tudja tartani a század végéig a globális átlaghőmérséklet emelkedését. Ehhez Fabius szerint várhatóan pontos kötelezettségvállalásokat tesznek az államok ötévenkénti felbontásban, valamint országonként, településenként, vállalatokként vagy egyénenként pénzügyi felajánlásokat is megfogalmaznak a célok megvalósításához.

Forrás: MTI

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!