Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.8.2015

A rabszolgaság és az apartheid elleni mozgalomhoz hasonló erőre van szükség klímaügyben

kk

Desmond Tutu, Vivienne Westwood, Naomi Klein és Noam Chomsky is azon közéleti személyiségek közt van, akik nyilvános nemzetközi felhívásban tömeges fellépésre sürgetik az embereket a párizsi klímacsúcs előtt. Olyan szintű mozgósításra van szükség klímaügyben, mint amilyen a rabszolgaság vagy az apartheid elleni mozgalom volt – hangsúlyozzák.

“Keresztúton állunk. Nem akarjuk, hogy arra legyünk kényszerítve, hogy pusztán túléljünk egy kevéssé élhető világban. A rabszolgaság és az apartheid nem azért ért véget, mert az államok úgy döntöttek, hogy eltörlik. A tömegek nem hagytak a politikai vezetőknek más választást” – írják az értelmiségiek közös állásfoglalásukban, amely a 350.org oldalon és a Stop Climate Crimes című könyben jelent meg. A kötet esszéket tartalmaz, a szerzők a nagyvállalatokat, a nemzetközi kereskedelmet, a fosszilis energiahordozókra adott állami támogatások rendszerét bírálják.

Bill McKibben, a közös állásfoglalást elindító 350.org környezetvédelmi mozgalom alapítója úgy véli, ez egy első lépés afelé, hogy a párizsi klímacsúcson valóban az emberek érdekeit szem előtt tartó, szigorú és ambíciózus klímamegállapodás születhessen.

Kilencven vállalat felelős világszerte az üvegházhatású gázak kibocsátásának kétharmadáért – hívják fel a figyelmet az állásfoglalás szerzői. A klímaváltozás kihívására adott eredeti válaszok veszélyeztetik ezek hatalmát és gazdagságát, veszélyeztetik a szabadpiac ideológiáját, valamint az őket támogató struktúrákat és pénzügyi kedvezményeket – írják.

Desmond Tutu püspök, a dél-afrikai apartheid elleni mozgalom egyik vezéralakja a könyvhöz írt előszóban kifejti, az ökológiai terhelés csökkentése nem csupán tudományosan igazolható, szükségszerű lépés, hanem az emberi jogok érvényesülése érdekében is szükséges lépés. “A történelem bebizonyította, amikor az emberek összefognak egy igaz ügyért, semmi nem állhat ellent nekik” – írja. Nnimmo Bassey nigériai környezetvédő aktivista szerint a globális felmelegedés nemzetközi probléma, ugyanakkor az afrikai kontinenst sokkal jobban érinti – “Afrika elégését kockáztatjuk”.

Forrás: The Guardian

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!